15.6 C
Bratislava
nedeľa, 28. apríla 2024

Rača si pripomenula 20. výročie návštevy pápeža sv. Jána Pavla II.

Najčítanejšie

V pondelok 11. septembra 2023 si obyvatelia bratislavskej mestskej časti pripomenuli 20. výročie návštevy pápeža sv. Jána Pavla II. v Rači v parku J. M. Hurbana, kde slávnostne odhalili a posvätili novú pamätnú tabuľu na kameni, za sprievodu tria hudobníkov z račianskeho kostola v zložení Miloslav Jošt, Sarah Pundir a Adriana Vačoková.

Slávnosti sa zúčastnil aj s rímskokatolícky arcibiskup, metropolita Bratislavskej arcidiecézy Mons. ICDr. Stanislav Zvolenský, PhD a ďalší rímskokatolícky zástupcovia a hostia. „Iniciatíva na nový pamätník prišla z Inštitútu Jána Pavla II, po komunikácii s arcibiskupstvom a farou a bola financovaná z prostriedkov mestskej časti,“ uviedol starosta Rače, Mgr. Michal Drotován.

Pápež sv. Ján Pavol II. pri svojej tretej návšteve Slovenska práve na tomto mieste, v parku J.M. Hurbana požehnal Raču. Podľa informácií z Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave, pôvodná pamätná tabuľa je z čiernej leštenej žuly a vyhotovilo ju kamenárstvo Csoglei.

Tabuľa bude obyvateľom a návštevníkom Rače túto pamätnú udalosť navždy pripomínať. Pred samotným posvätením a odhalením tabule sa uskutočnila aj svätá omša v kostole Panny Márie, Pomocnice kresťanov na Detvianskej ulici v Rači.

„Vážený pán arcibiskup, vážení zástupcovia rímskokatolíckej cirkvi, milé Račanky, milý Račania, drahí hostia, dovoľte mi privítať vás pri tejto slávnostnej príležitosti a spomienky na významné výročie. Pred dvadsiatimi rokmi zavítal do Rače pápež svätý Ján Pavol II., ktorý ju požehnal a požehnal tiež všetkých obyvateľov. Ježiš hovorí „Nebojte sa!“, to sú slová ktoré vyslovil aj Ján Pavol II. po svojom zvolení na Námestí sv. Petra vo Vatikáne 28. októbra 1978, keď sa objavil na námestí bol to predovšetkým on kto mal dôvod mať strach, veď zobral na svoje plecia ťarchu celej cirkvi, všetkých národov, on však zvolal v duchu svetom „Nebojte sa!“, lebo ako sám povedal sú to slová ducha tešiteľa, ktorého z zmŕtvychvstalí dal svojej cirkvi, tento pápež opakoval tieto slová aj potom čo naňho strieľali,„ uviedol v príhovore v parku J. M. Hurbana starosta Rače, Michal Drotován a doplnil:

„Nebojte sa tých, ktorí môžu usmrtiť telo, svätý otec pokračuje v tom, čo ježíš povedal apoštolom. V dnešnej náročnej dobe, je odkaz svätého otca Jána Pavla II. o to významnejší, že strach a obavy začali tvoriť veľkú časť verejného diškurzu. Pápež sv. Ján Pavol II, bol jednou z vedúcich osobností, ktorá pomohla k pádu totalitných režimov v strednej a východnej Európe, mal rád Slovensko, ktoré navštívil trikrát, a k našej krajne mal veľmi pozitívny vzťah. Bol veľkou inspiráciou pre mnohých ľudí a jeho láskavosť a priateľstvo zostávajú navždy v našich srdciach. Bolo pre Raču cťou, že ju dňa 11. septembra 2003 navštívil a poďakovanie patrí všetkým čo sa o túto návštevu zaslúžili. Dovolím si uviesť že sv. Ján Pavol II, bol jednou z najvýznamnejších návštev za bezmála 800. ročnú existenciu Rače,“ povedal Drotován.

Pozrite si video reportáž z odhalenia a vysvätenia novej pamätnej tabule:

Príprava hudobného doprovodu na večerné vystúpenie:

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne