5.6 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Praktické tipy, ako parkovať v Bratislave bez stresu

Najčítanejšie

Parkovanie v Bratislave už niekoľko rokov nie je zrovna jednoduché. V poslednom období karty zamiešal nový systém parkovania PAAS, v rámci ktorého je parkovanie na mnohých uliciach nášho hlavného mesta spoplatnené. Ako sa v celom systéme zorientovať a na čo si dávať pozor? Prinášame vám niekoľko praktických tipov, vďaka ktorým ušetríte nejedno euro a parkovanie už pre vás nebude tak stresujúce.

Ako funguje systém PAAS?

V minulosti ste v mnohých častiach Bratislavy vedeli zaparkovať úplne zadarmo. Prinášalo to však jednu veľkú nevýhodu – počas dňa bola väčšina parkovacích miest obvykle úplne plná. Hľadaním voľného miesta ste tak strávili aj niekoľko desiatok minút.

Parkovací systém PAAS v tomto smere priniesol jednu výhodu. Mnohí ľudia nechcú platiť za parkovanie, a tak idú do mesta radšej pešo, na bicykli, na kolobežke alebo mestskou hromadnou dopravou. V centre tak nájdete viac voľných parkovacích miest.

Zóny regulovaného parkovania

Ulice, na ktorých platí systém regulovaného parkovania PAAS, si môžete pozrieť na tejto mapke.  Na uliciach, ktoré nie sú zaradené v systéme PAAS, viete stále parkovať zadarmo, pokiaľ dané parkovisko nie je príslušnou značkou vyhradené len pre rezidentov alebo nie je spoplatnené súkromným majiteľom.

Na každej ulici so spoplatneným parkovaním nájdete zelenú ceduľku. Na nej je vždy uvedené, v ktorých hodinách sa za parkovanie platí a aká je sadzba. Aktuálne existujú 4 tarifné pásma – A, B, C a D. V pásme A zaplatíte za hodinu parkovania 2 €, v pásme D len 0,5 €.

Zapamätajte si: Špecifickou kategóriou sú parkovacie zóny označené modrou tabuľkou, ktoré sú vyhradené len pre rezidentov. Takže pokiaľ nevlastníte príslušnú rezidentskú kartičku, nemôžete na nich parkovať. Takéto zóny sa nachádzajú najmä v Petržalke.

Jednoduchá platba cez aplikáciu

Parkovanie v zónach PAAS funguje veľmi jednoducho. Nájdete si voľné parkovacie miesto, zaparkujete a platbu vykonáte cez aplikáciu v smartfóne. Na zaplatenie môžete použiť aplikáciu Easypark, Mapla, ParkDots, Bmove či Hopin. Stačí zadať číslo parkovacej zóny uvedené na zelenej tabuľke na danej ulici, evidenčné číslo vozidla a čas, na ktorý si chcete zakúpiť lístok.

Ako parkovať v Bratislave zadarmo?

Samozrejme, v Bratislave sa dá stále parkovať aj úplne zadarmo. Stačí si na mapke PAAS nájsť ulice, kde parkovanie zatiaľ nie je spoplatnené. Myslite však na to, že voľné miesta bývajú na týchto uliciach spravidla plné, hlavne počas pracovných dní.

Parkovanie bez stresu až na 3 hodiny

Najjednoduchším spôsobom, ako zaparkovať v centre Bratislavy úplne zadarmo a bez akéhokoľvek stresu, je využitie parkovacích domov pri známych nákupných centrách Nivy, Eurovea či Aupark. Keďže sa v nich nachádzajú stovky parkovacích miest, ani počas najväčšej špičky sa nemusíte obávať, že nenájdete voľné miesto.

Vo všetkých týchto nákupných centrách je parkovanie spravidla na 3 hodiny denne úplne zadarmo. Auto budete mať navyše ako bonus chránené pred dažďom, mrazom a inými poveternostnými vplyvmi.

Využite záchytné parkoviská

V prípade, že chodíte autom do práce a potrebujete v Bratislave parkovať dlhšie ako 3 hodiny denne, môžete využiť záchytné parkoviská P + R, ktoré sú situované v rôznych častiach mesta. Ponúkajú parkovanie úplne zadarmo, pričom ich poloha je navrhnutá tak, aby ste sa z nich ľahko dostali takmer kamkoľvek autobusom alebo električkou. Prehľad všetkých záchytných parkovísk nájdete na tejto stránke.

Kde parkovať, ak bývate v Bratislave?

Pokiaľ ste bratislavským rezidentom, vybaviť si viete rezidentskú PAAS kartičku, vďaka ktorej budete môcť pri svojej bytovke parkovať zadarmo. Prepis auta v okrese riešiť nemusíte, zaregistrované môže byť kdekoľvek, pokojne aj v Prešove. Karta sa vydáva na základe trvalého pobytu.

Ak v Bratislave nemáte trvalé bydlisko a chcete parkovať bez stresu a nervov, najjednoduchším riešením je prenajať si parkovacie státie – buď na otvorenom parkovisku, alebo v garáži neďaleko vášho obydlia.

Rada na záver: Niektoré bytové domy majú podzemné parkoviská pre rezidentov, v ktorých sa dajú zohnať parkovacie miesta na prenájom za výhodné ceny. Pokiaľ máte vo svojom okolí takúto bytovku, skúste zistiť, či v nej náhodou niekto neponúka parkovanie. Vaše auto tak budete mať v bezpečí a za výrazne lepšiu cenu ako keby ste si prenajímali samostatnú garáž.

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne