16.4 C
Bratislava
streda, 1. mája 2024

Reklamná obrazovka na streche Novej tržnice bude už onedlho minulosťou

Najčítanejšie

Na návrh poslanca, súčasného vicestarostu Nového Mesta Pavla Troiaka, aj vďaka poslancom Tomášovi Korčekovi a Liborovi Gašpierikovi pod vedením súčasného starostu Matúša Čupku dochádza v týchto dňoch konečne k úplnému odstráneniu reklamnej obrazovky na streche tržnice na Trnavskom mýta v bratislavského mestskej časti Nove Mesto.

Pred niekoľkými dňami ohradili priestor pod tržnicou, aby neohrozili návštevníkov tržnice a začali s postupnou demontážou samotnej reklamnej obrazovky. „Tento týždeň sa začali práce na odstraňovaní najväčšej svetelnej tabule na Slovensku, ktorá sa nachádzala na streche našej Tržnice na Trnavskom mýte. Túto národnú kultúrnu pamiatku tak opäť priblížime k jej pôvodnému vzhľadu. Ako tabuľa postupne mizne budete môcť sledovať spolu s nami do konca týždňa priamo na Trnavskom mýte,“ uviedol Matúš Čupka, starosta Nového Mesta.

Obrovská reklamná obrazovka na streche tržnice dlho vyrušovala obyvateľov bytových domov, chodcov aj vodičov na okolitých uliciach. Hlavné príčiny boli dve, platná nájomná zmluva z minulosti a to, že obrazovka je majetkom dnes už bývalého nájomcu – súkromnej firmy, ktorá prestala s mestskou časťou komunikovať.

Následne súdna dohra v prospech mestskej časti, vďaka kroku bývalého riaditeľa mestskej organizácie Eko podnik, Vladimíra Mikuša, sa problém vyriešil a posunul až k dnešnému finále a jej k odstráneniu.

Z Novej tržnice, ktorá je kultúrnou pamiatkou, sa v poslednom období stáva komunitný priestor. V interiéri pribudla oddychová zóna, pred tržnicou zabezpečili osadenie nových cyklostojanov a smetných košov ako aj košov na psie exkrementy.

V tržnici sa uskutočnili rôzne zaujímavé výstavy moderného umenia, veľkonočné trhy ako aj prvý street food fest a koncerty pred tržnicou. Žiaľ ale kvôli zlej akustike, koncerty v interiéri tohto priestoru nebude možné usporadúvať, analýzu dala vyhotoviť riaditeľka Mária Priečinská z Kultúrneho strediska Vajnorská 21.

Nová tržnica bola vybudovaná podľa projektu významného slovenského architekta Ivana Matušíka, ktorý zomrel vo februári 2022 vo veku 91 rokov. Nová tržnica bola zaradená medzi pamätihodnosti mestskej časti Nové Mesto a bola zapísaná i do zoznamu pamätihodností mesta Bratislavy a v novembri 2022 bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

Ivan Matušík okrem Novej tržnice navrhol v Bratislave napríklad také významné stavby ako obchodné domy Prior, Slimák, alebo plaváreň Lafranconi. Bol jedným z najlepších slovenských architektov, laureátom Ceny Emila Belluša, dvojnásobným laureátom Ceny Dušana Jurkoviča a nositeľom ocenenia CEZAAR.

NOVÁ TRŽNICA: Ideou boli zastrčené ulice, pasáže a galérie, ktoré sa premietli do projektu. Bol tu navrhnutý progresívny konštrukčný systém, ktorý dodal stavbe výnimočnosť. Hlavnou myšlienkou bolo vytvoriť objekt v podobe preskleného kontajnera s odkrytými potrubiami vzduchotechniky v duchu ideí high – tech. Celosklenený obvodový plášť odráža rušný život tržnice (zdroj foto: Historický ústav SAV/register-architektury.sk)

Pozrite si fotoreportáž z podujatia z Novej tržnice, 19. júla 2023. Sprievodca Ivor Švihran v rámci podujatia Novomestské kultúrne a športové leto sprevádzal záujemcov počas eventu „Špacírku po Novej tržnici“:

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne