21.6 C
Bratislava
streda, 1. mája 2024

CORWIN sceľuje územie po bývalých priemyselných areáloch. Odhalil projekt R66 medzi rezidenčným Guthausom a budúcim lokálnym centrom Palma

Najčítanejšie

Zhruba 280 bytov, ale aj nová občianska vybavenosť. To sú dva základné parametre Polyfunkčného súboru R66 od developerskej spoločnosti CORWIN. Tá v jeho susedstve na Račianskej ulici už postavila a spravuje projekt Guthaus.

Len o pár desiatok metrov smerom do mestskej časti Rača vlastní i rozsiahly areál bývalého závodu Palma, v ktorom by malo vyrásť nové lokálne centrum.

R66 v súčasnosti tvorí komplex skladových objektov, ako aj administratívna budova v dotyku s Račianskou ulicou. „Sklady nahradí polouzatvorený blok rezidenčných bodov s výškou 6 až 8 podlaží, ktorý bude mať vo svojom strede veľký komunitný priestor. Jediná vyššia 14-podlažná stavba vznikne v severnej časti bloku vo vnútri územia. Po nevyhnutnej úprave zostane zachovaná kancelárska budova, ktorá bude tvoriť prirodzenú hlukovú bariéru od cesty a električkovej trate,“ vysvetľuje Dominika Diačiková, development manažérka CORWIN.

Celý projekt CORWIN pripravuje v spolupráci s dánskym štúdiom Gehl Architects, ktoré navrhlo i urbanizmus pre revitalizáciu brownfieldu Palma. Aj projekt s pracovným názvom R66 (odvodený od aktuálnej adresy existujúcej administratívnej budovy) tak bude postavený na princípoch komunitného mesta, v ktorom dáva developer dôraz na ľudskú mierku, striedanie tichých a živých zón, či blokovú architektúru s prevahou málopodlažných budov.

Podobne ako v Palme bude všetka automobilová doprava smerovaná do podzemia, aby na povrchu vzniklo viac miesta pre chodcov, cyklistov a kvalitnú zeleň.

zdroj: CORWIN/mediamedia

Podoba projektu je výsledkom súťaže, v ktorej spomedzi piatich svetových ateliérov vyhralo švédske štúdio OKIDOKI. To ako prvé získalo aj environmentálnu certifikáciu od mesta Göteborg. Finálna podoba vznikne aj v spolupráci so slovenskými architektmi.

Projekt R66 bude ťažiť z vynikajúceho napojenia na existujúcu sieť verejnej hromadnej dopravy. Tú v budúcnosti doplní i nová cyklotrasa, ktorej štúdiu pre bratislavský magistrát nechal vypracovať práve CORWIN.

V dĺžke päť kilometrov povedie od Zváračského ústavu až do Rače. Pre ľudí pracujúcich aj bývajúcich v nových objektoch bude výhodou, že tak ako v Palme a Guthause, aj v R66 budú mať cyklisti k dispozícii veľkorysé priestory na uskladnenie bicyklov a ich údržbu.

Všetky tri projekty revitalizujú pozemky po bývalom priemysle a kladú dôraz na udržateľnosť, využívanie alternatívnych foriem dopravy a vodozádržné opatrenia. V R66 budú pre CORWIN tradičné vegetačné strechy doplnené o veľkorysé zelené plochy a o dažďovú záhradu, ktorá vznikne pri rezidenčnej časti areálu. Na opačnej strane (od Račianskej ulice) bude živá zóna s viacerými drobnými prevádzkami a službami.

CORWIN predpokladá, že výstavba Polyfunkčného súboru R66 by mohla začať v roku 2027. V súčasnosti prebiehajú prípravné a povoľovacie procesy. Na realizáciu tohto investičného zámeru nie je potrebná zmena územného plánu.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne