12 C
Bratislava
streda, 1. mája 2024

Už vo štvrtok 9. novembra odštartuje obľúbený knižný veľtrh Bibliotéka. RTVS predstaví až tri knižné novinky

Najčítanejšie

Aj tento rok bude téma kníh a knižného veľtrhu rezonovať nielen vo vysielaní RTVS, ale verejnoprávny telerozhlas bude aj súčasťou veľtrhu priamo v Inchebe. Vo svojom stánku ponúkne návštevníkom obľúbené knižné tituly z vlastného vydavateľstva pre malých aj veľkých, ale aj tri horúce novinky z obľúbených televíznych relácií – Pečie celé Slovensko, Najvernejší a Websterovci.

E-shop RTVS má vo svojom portfóliu množstvo kníh inšpirovaných reláciami pre malých aj veľkých. V tomto roku sa svojej knižnej podoby dočkala aj obľúbená rodinná relácia Najvernejší, na ktorej spolupracovali herec a moderátor Juraj Bača, dogkouč Juraj Ferko a Zuzana Čižmáriková.

V knihe sa dozviete, čo všetko treba pripraviť pre drobné šteniatko a aké hračky a maškrty psíkovia najviac potrebujú. Ale aj to, čo robiť s nezbedníkmi a ako napraviť ich zlé správanie a neposlušnosť. S trochou trpezlivosti si tak môžete vytvoriť harmonický vzťah so svojím štvornohým priateľom.

Rady dopĺňajú výnimočné príbehy moderátora a milovníka psov Juraja Baču, ktorý bol svedkom mnohých šťastných koncov psích príbehov.

Najmenších čitateľov určite poteší aj ďalšie knižné pokračovanie obľúbeného detského seriálu Websterovci 4. Katarína Kerekesová a Vanda Rozenbergová v ďalších príbehoch predstavia na chvíľu nového člena domácnosti, pavúčia rodinka poletí do vesmíru, pôjde na karneval, či prepukne pandémia nákazlivej svrbivky. Bude sa pochabo šetriť a ocko stratí svoje pavúčie vlákno. Našťastie sa všetko vyrieši po websterovsky ‒ s humorom, láskavosťou a s trochou pavúčieho šťastia.

Návštevníci Bibliotéky sa v piatok 11. novembra o 11.00 h môžu tešiť na krst novej knihy z vydavateľstva RTVS venovanej najsladšej šou Pečie celé Slovensko. Už druhú knihu plnú voňavých receptov na sladké aj slané dobroty z druhej série divácky obľúbenej šou slávnostne pokrstí generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a víťazka 2. série Pečie celé Slovensko Lucia Gyenesová.

Moderátorky Soňa Müllerová a Karin Majtánová na pódiu privítajú aj finalistov z 2. série šou, porotkyne Jozefínu Zaukolcovú a Petru Tóthovú, víťaza 1. série sladkej šou Miňa Macuľu a odbornú garantku relácie Natachu Pacal. Po oficiálnom krste si návštevníci budú môcť nechať knihu alebo podpiskarty podpísať od svojich obľúbených pekárov počas autogramiády.

Všetky knihy z vydavateľstva RTVS si budú môcť návštevníci kúpiť priamo na veľtrhu v stánku RTVS a dostupné sú aj v e-shope RTVS a vo vybraných kníhkupectvách.

Bibliotéka vo vysielaní RTVS

Knižný veľtrh Bibliotéka bude počas jeho trvania od 9.-12. novembra sprevádzať aj špeciálne vysielanie na programových okruhoch RTVS. Divákov a poslucháčov čaká počas trvania veľtrhu množstvo špeciálnych relácií, rozhovorov i dokumentov. RTVS bude informovať aj o aktuálnom dianí na Bibliotéke.

Dvojka sa bude téme kníh venovať najmä v dokumentárnej tvorbe. Vybrané dokumenty predstavia každý deň počas trvania knižného veľtrhu jednotlivé osobnosti slovenskej literatúry.

Veľtrhu sa vo štvrtok 9. novembra o 16.30 h bude venovať televízny magazín Regina živým vstupom priamo z bratislavskej Incheby. Podvečer o 17.30 h uvedie Dvojka dokument O BARIPEN Hrdosť- Elena Lacková je považovaná za jednu z kľúčových osobností rómskej kultúry.

Či už sa jedná o jej dramatickú a literárnu tvorbu, alebo osvetovú činnosť počas obdobia komunizmu, ale aj po Nežnej revolúcii. Jej mottom je hrdosť. Po stopách svojej prababky pátra a dokumentom sprevádza speváčka a herečka Alžbeta Ferencová, pravnučka Eleny Lackovej. V piatok 10. novembra o 17.50 h si Dvojka pripravila pre malých divákov si Dvojka jedinečné prekvapenie – premiérovú epizódu o Pavlovi Dobšinskom zo série Panpulóni z našej police: Pavol Dobšinský.

Dokumentárny seriál rozpráva príbehy vzniku významných detských kníh, ktoré sprevádzali generáciu dnešných rodičov. Nesústredí sa len na samotný život knihy v konkrétnej dobe, využíva aj osobné kontexty jej čitateľov. Každá časť je venovaná jednej knihe – jej autorovi, ilustrátorovi (ilustrátorom) a aj jej príbehu – od nápadu cez rukopis až po ohlas medzi detskými čitateľmi.

V sobotu 11. novembra o 17.35 h sa diváci môžu tešiť na dokument Viliam Turčány – slovenský Dante. Básnik a prekladateľ Viliam Turčány patrí medzi najvýznamnejších slovenských literátov. Rovnocennou súčasťou jeho tvorivých aktivít je okrem bohatej básnickej tvorby aj literárnovedná činnosť.

Medzi jeho práce patria štúdie o básnickej tvorbe Pavla Országha Hviezdoslava, Svetozára Hurbana Vajanského, Ivana Kraska, Jána Kollára, Jána Hollého. Vrcholom jeho prekladateľskej tvorby je najmä Božská komédia Danteho Alighieriho. Vysielanie spojené s Bibliotékou uzavrie Dvojka v nedeľu 12. novembra o 13.30 h dokumentom o živote a diele významného slovenského spisovateľa Ivana Kadlečíka, outsidera životom i tvorbou – Ivan Kadlečík.

Bibliotéka bude rezonovať aj vo vysielaní spravodajského okruhu RTVS :24 v rámci prúdového vysielania. Divákov bude informovať o priebehu veľtrhu aj prostredníctvom živých vstupov a tiež v relácii Interview :24 s Mirom Frindtom, do ktorého prijala pozvanie Lucia Čarná z vydavateľstva Ikar.

Téma kníh a Bibliotéka bude silno rezonovať aj v rozhlasovom éteri. Venovať sa jej budú rozhlasoví redaktori v spravodajských programoch i v prúdovom vysielaní naživo v Rádiu Slovensko. Rádio Regina Západ bude knihám a knižnému veľtrhu Bibliotéka venovať pozornosť počas úvodného dňa veľtrhu, vo štvrtok 9. novembra od 16.00 h v téme Výber z najnovších publikácií Slovákov v Maďarsku.

Rádio Devín sa bude počas Bibliotéky od 8. novembra do 10. novembra o 17.00 h prihovárať svojmu publiku vysielaním špeciálov formátu Ars litera. Sú štrukturované ako dialógy s viacerými autormi z domácej aj medzinárodnej scény, ktorí prichádzajú predstaviť svoje literárne diela na aktuálny ročník Bibliotéky. Debata o knihách, ich obsahu a vplyve však zohráva významnú rolu vo vysielaní Rádia Devín počas celého roka.

Vo viacerých rozhlasových i televíznych reláciách a tiež na sociálnych sieťach RTVS budú počas celého týždňa pripravené aj súťaže o hodnotné knižné publikácie.

(ts)

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne