13.9 C
Bratislava
piatok, 3. mája 2024

Vianočné trhy v Rači tento rok nebudú. Starosta Michal Drotován sa rozhodol, že ich mestská časť nezorganizuje (aktualizované)

Najčítanejšie

Na záver tohto roka nebude tak ako minulý rok v Rači vianočná výzdoba v parku J. M. Hurbana z dôvodu nedostatku financií. „Vianočné osvetlenie v Rači bude rovnaké ako vlani – teda bez zvieratiek,“ potvrdil 25. októbra pre Račiansky Večerník Miroslav Vajs, referent komunikácie MČ Rača.

Aktualizácia: V spodnej časti článku sme pridali nové vyjadrenie starostu Michala Drotována.

Na zastupiteľstve konanom 7. novembra odznelo z úst starostu Michala Drotována, že tento rok nebudú ani Vianočné trhy, ktoré sa vlani konali pred Nemeckým kultúrnym domom.

Mestská časť zorganizuje predvianočný program – koncert v Nemeckom kultúrnom dome (NKD), koncert v katedrále v Krasňanoch, Mikuláša, Vianoce s vinármi v Červenej lisovni a ďalšie podujatia. „Budeme samozrejme radi, ak čo najviac ľudí príde na oba koncerty a podporí dobrú vec. A samozrejme, tiež budeme radi, ak ľudia podporia vinárov a vinohradníkov z Rače,“ uviedol pre Račiansky Večerník starosta Michal Drotován.

Poslanec Ján Polakovič, ktorý dlhodobo kritizuje spolu s poslankyňou Monikou Hrnčárovou Luknárovou kvalitu kultúrnych podujatí v Rači a bývalý starosta a poslanec Peter Pilinský na zastupiteľstve prisľúbili, že sa pokúsia zorganizovať trhy sami, aby si obyvatelia v Rači vychutnali čaro Vianoc aj tento rok.

„Pán Polakovič uviedol, že zorganizuje vlastné vianočné trhy, tento rok mu teda dáme príležitosť sa ukázať. Parkovisko má k dispozícii, ostatné si musí zabezpečiť sám, energie vie napojiť na odberné miesta MČ Rača, po dohode so správcom NKD,“ reagoval pre Račiansky Večerník starosta Michal Drotován.

„Niečo určite vymyslíme,“ potvrdil záujem zorganizovať Vianočné trhy pre Račiansky Večerník, poslanec Ján Polakovič z platformy Spoločný Cieľ.

Nápad zorganizovať Vianočné trhy pred NKD, i napriek tomu, že mestská časť od nich v tomto roku upustila, vznikol priamo na zastupiteľstve konanom 7. novembra, kedy v bode „o plnení príjmov a výdavkov rozpočtu k 30.9.2023“ sa prihlásil s otázkou poslanec Peter Pilinský:

„Chcel by som sa spýtať či sme na tom tak zle, že boli zrušené, alebo nebudú organizované Vianočné trhy pred Nemeckým kultúrnym domom, tak ako bývali po ostatné roky, dostal som informáciu že mestská časť od toho ustúpila a bude len nejaký koncertík pre decká, ale myslím si že to nie je nejako finančne náročné, veď tam bol nejaký príjem od stánkarov za zabratie verejného priestranstva, myslím si že to bola celkom pekná tradícia, aj keď to bolo len počas jedného víkendu (…) Prečo sa od toho upustilo?,“ pýtal sa na prekvapene Peter Pilinský.

„Minulý rok, keďže celé podujatie pršalo, tak sme sa so všetkými partnermi, ktorí participovali minulý rok, aj v minulosti, keď počasie bolo často problematické, dohodli na presunutí podujatia do vnútra do Nemeckého kultúrneho domu, kde bude benefičný koncert, stánok pre charitatívny punč a v nedeľu bude benefičný koncert v Krasňanoch, dôvodom teda neboli financie, ale počasie,“ reagoval starosta Michal Drotován a doplnil:

„Keď sme oslovili stánkarov, po tých minuloročných skúsenostiach nebol nejaký veľký záujem o tú jednodňovú akciu (…) Tieto trhy boli také doplnkové, Vianočné trhy v Starom Meste sú samozrejme na inej úrovni. Chceme sa viac aj s vinárskym spolkom orientovať na tie „vínne“ Vianoce, ktoré by viac boli spojené s tou akciou v Červenej lisovni,“ ozrejmil starosta.

„Tu musím povedať pán starosta, že mi to príde, že miešate hrušky s jablkami, lebo neviem čo majú spoločné Vianočné trhy s benefičnými koncertami a s vinárskymi akciami? Veď to je niečo úplne iné,“ reagoval na zastupiteľstve poslanec Ján Polakovič a dodal:

„Tá kultúra ktorá prebieha v Rači je podľa mňa veľmi slabá, celé leto bolo veľmi slabé, na podujatia. Toto mi nepríde v poriadku. A argumentovať tým, že bolo zlé počasie posledné roky, tak to mi príde ako vtip. To akože, keď nám tri krát po sebe spláchlo vinobranie, tak ho zrušíme? Veľmi ma to mrzí a ja som normálne ochotný ich zorganizovať!,“ uviedol.

„Ja nebudem taký explicitný ako Janko. Veď urobme nejaké varianty, mokrý variant, a suchý variant. Ja by som to neriešil, keby sa na mňa neobracali obyvatelia. Áno, sú Vianočné trhy aj v Starom meste, ale nie každý chce ísť tam (…) Nezahadzujme ešte úplne flintu do žita, lebo na mňa sa obrátili aj stánkari čo robia „food fest“ v Ružinove, alebo v Záhorskej Bystrici a oni by možno radi prišli na ten jeden víkend. Ja by som sa priklonil k Jankovmu návrhu, myslím si že ľudia to určite ocenia,“ reagoval poslanec Peter Pilinský z Krasňan.

Aktualizácia:

Tesne po publikovaní článku nám zaslal do redakcie starosta Rače doplňujúce stanovisko: „Ale vianočné podujatia budú a rieši sa to samozrejme aj s vinármi, to, že tam vyslovene nebudú stánky podnikateľa z Ružinova, tak to je na dohode s príslušnými zamestnancami. Stánky z Rače tam kľudne môžu mať, ak bude záujem. Kultúrny program rieši MČ aj v Lisovni aj vonku aj v NKD aj v katedrále. Neviem tiež odkiaľ máte informáciu, že podľa vás nebude vianočné osvetlenie (pozn. red.: písomne nám to potvrdil p. Vajs 25. októbra). Tieto veci riešia príslušné oddelenia a aj to osvetlenie, aj ulice aj park. Pán Vajs ma celý týždeň dovolenku. Viacero vecí sa zmenilo – napr. pre opravu námestia, nemôže byt osvetlený stromček na Rendezi. Takže bude presun aj do parku. Ako vravím, riešia to kolegovia,“ uviedol pre Račiansky Večerník Michal Drotován a dodal:

„Bude presne to, čo malo byt aj doteraz. Pán poslanec Polakovič ma určený termín 15.-17.12., kedy môže zorganizovať vlastné podujatie“. Len Račianske firmy v stánkoch?,“ spýtali sme sa. „Isto, podobne ako to bolo na dňoch burčiaku v minulosti. Ak majú záujem, tak môžu samozrejme mať aj stánky vinári a jedlo z Rače. Nebudeme tam ale volať žiadne „food fest“ a pod. stánky, to som povedal jasne aj včera. Tie nech si rieši pán poslanec Polakovič na ďalší víkend, je to plne jeho vec. Priestor a termín na jeho žiadosť dostal,“ uviedol Michal Drotován pre Račiansky Večerník.

Aktualizované 11. decembra: Poslancom Jánovi Polakovičovi a Petrovi Pilinskému, ktorí iniciatívne chceli zorganizovať trhy sami, žiaľ pre krátkosť času sa ich zorganizovať nepodarí. „Nebudú teraz, urobíme niečo iné. Nedalo sa to tak rýchlo, keď úrad úplne odmietol súčinnosť,“ uviedol sklamane pre Račiansky Večerník poslanec Ján Polakovič.

Predvianočný program v Rači

06.12.
* Mikuláš pre deti v KS Impulz, Rendez, 17,00

08.12.
* Mikuláš pred NKD o 17,00, vystúpenie divadla pre deti, hudba, rozdávanie balíčkov a slávnostné rozsvietenie stromčeka
* Vinári v Červenej lisovni (16,00-22,00), hudobnú produkciu – kapelu zabezpečuje MČ
Rača

09.12.

*Okolo obeda: Súťaž vo varení kapustnice pred NKD (RVS), hudba (spoločne MČ Rača a RVS)
*Podujatie Račianskeho vinohradníckeho spolku v Červenej lisovni (hudbu – kapela zabezpečuje MČ Rača)
* 18,00 Vianočný koncert Márie Podhradskej s kapelou v NKD
* 15,00-21,00 plánuje punč a večerný koncert aj Stará jedáleň v Krasňanoch

10.12.
*16,00 Benefičný koncert v Katedrále sv. Šebastiána v Krasňanoch – pani Jolana Fogašova, ZUŠ Vrbenského a hostia.

15.-17.12.
Vianočné trhy pred Nemeckým kultúrnym domom (NKD)
* ešte nepotvrdený termín, nakoľko starosta odmietol tento rok Vianočné trhy pred NKD organizovať, keďže bolo v minulosti zlé počasie, poslanci Ján Polakovič a Peter Pilinský sa preto rozhodli, že ich zorganizujú sami, resp. s pomocou Račanov

Vianočné trhy pred Nemeckým kultúrnym domom v roku 2022:

Vianočná výzdoba v roku 2021 v parku J. M. Hurbana v Rači:

Vianočné trhy pred Nemeckým kultúrnym domom v roku 2022:

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne