23.1 C
Bratislava
sobota, 4. mája 2024

Niekto svojvoľne orezal stromy v parku na Kollárovom námestí. Starosta Matej Vagač podal trestné oznámenie

Najčítanejšie

Starosta bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Matej Vagač v utorok 13. februára informoval: „Dnes som musel zavolať políciu na Kollárovo námestie. Zostal som absolútne zhrozený, keď som zistil, že sa niekto bez vedomia našej MČ a akéhokoľvek súhlasného stanoviska orgánu ochrany prírody rozhodol orezať stromy v parku na Kollárovom námestí. Stromy a zeleň, ktoré sú v správe mestskej časti Bratislava-Staré Mesto.

Keďže ani pracovníci vykonávajúci orezy nevedeli príslušníkom policajného zboru preukázať oprávnenie, práce boli zastavené.

Ako ste už možno čítali, Okresný súd Bratislava nedávno zamietol odvolanie viacerých z nás voči stavebnému povoleniu vydanému v roku 2021 za bývalého vedenia mestskej časti. Stavebné povolenie sa týkalo podzemných garáží pre cca 300 áut, ktoré majú byť pod parkom na Kollárovom námestí postavené.

Tento nešťastný projekt vznikol ešte v roku 2009, kedy sa mesto rozhodlo park na 50 rokov prenajať súkromníkovi a odvtedy som voči tomuto zámeru ako aktivista všetkými zákonnými prostriedkami bojoval.

Už vtedy mi hlava nebrala, ako mohlo mesto za primátora Ďurkovského prenajať developerovi verejný park na stavbu garáže. Park – verejný priestor pre nás všetkých sa má zmeniť na súkromný investičný zámer?

Plynúcimi rokmi sa tento úmysel javil ako čoraz absurdnejší. V čase klimatickej krízy si nejdeme snáď zničiť prirodzený park v centre mesta?

Bol to vysiľujúci boj, ale priniesol nám aj viaceré výrazné úspechy ako napr. zrušenie výrubového povolenia na stromy Najvyšším súdom SR. Každý rok, ktorý sme vtedy získali – kedy nebol tento park podkopaný – je plus, je to malé víťazstvo.

Dnes som v inej pozícii, ako počas rokov aktivizmu a dobre si to uvedomujem. Okresný súd potvrdil stavebné povolenie a to ja, ako starosta Starého Mesta, samozrejme beriem na vedomie.

Nemusí to byť však posledná bodka – existujú ďalšie možnosti, ktoré môžu aktivisti ale aj mestská časť využiť. Ďalšími krokmi môže byť správna žaloba podaná na súd, prípadne podanie na prokuratúru kvôli procesným a zákonným pochybeniam.

Čo je však dôležité podotknúť, je, že hoci má stavebník momentálne v rukách platné stavebné povolenie, na pozemku sa stále nachádzajú stromy a iná zeleň v správe našej mestskej časti.

S presadením stromov, rovnako ako s výrubom či orezom, musí súhlasiť správca zelene a potenciálne výrubové povolenie musí prejsť našim orgánom ochrany prírody. Takéto platné povolenie Parking house a.s. momentálne nemá, na čo sme ich aj písomne 2. februára upozornili. List bol spoločnosťou prevzatý.

A preto som dnes musel na Kollárovo námestie zavolať políciu.
Ako štatutár mestskej časti mám za úlohu chrániť majetok Starého Mesta, majetok Staromešťaniek a Staromešťanov.

Stromy na Kollárovom námestí ním sú. Developer si skrátka nemôže dovoliť vziať či poškodiť niečí majetok. Predstavte si, že by niekto vzal tri stromy z Medickej záhrady, alebo si odniesol fontánu, lebo si tam čosi prenajal. Tá patrí, rovnako ako stromy na Kollárovom námestí, všetkým obyvateľom mesta a takéto konanie je neprípustné,“ uviedol Matej Vagač.

(fb)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne