17.1 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Kultúra v Novom Meste poskytne program aj pre dospelých

Najčítanejšie

Miestny úrad Bratislava-Nové Mesto spúšťa nové formáty kultúrnych podujatí pre dospelých. Po úspešnom zavedení pravidelných programov pre deti a rodiny vo forme Novomestských rodinných nedieľ sa Oddelenie kultúry, športu a voľného času Miestneho úradu Bratislava-Nové Mesto tento rok zameriava aj na dospievajúcich a mladých dospelých divákov a diváčky. Dom kultúry Kramáre a Stredisko kultúry Vajnorská ponúknu premietanie dokumentárnych filmov, čítačky, tančiarne, ale aj obľúbené swapy.

Filmový divák sa môže tešiť na premietania súčasného dokumentárneho filmu. Do organizácie filmových podujatí miestny úrad zapojil organizáciu KineDok. Filmy budú spojené s diskusiami na aktuálne celospoločenské témy. Miestny úrad mieni vytvoriť platformu, v rámci ktorej si dospievajúca generácia môže vytvoriť komunitný priestor na výmenu názorov na rôzne celospoločenské zmeny z posledných rokov.

“Mládež je nositeľom zmien a rozhodnutí pri dôležitých udalostiach v budúcnosti. Je viac ako dôležité komunikovať s mladými, počuť ich názor a diskutovať s nimi aj na závažné témy, pretože už teraz v sebe formujú to, akým smerom sa v budúcnosti vydajú, nielen z hľadiska kariérneho, ale aj ľudského. Je pre nás dôležité, aby Novomešťanky a Novomešťania mali vo svojich štvrtiach priestor na živé umenie, kde dokážu komunikovať svoj postoj a uplatniť svoju energiu a tvorivosť. Organizácia takýchto podujatí nie je iba doplnkom dramaturgie mestskej časti, ale aj nutnosťou v snahe rozprúdiť dialóg medzi mladými a zapojiť ich do spoločenského diania,“ priblížil starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Matúš Čupka.

Programy budú realizované pre organizované skupiny a kolektívy v dopoludňajších hodinách a pre širšiu verejnosť v podvečerných hodinách. Premietania budú prebiehať najskôr v Dome kultúry Kramáre, ale v dlhodobom horizonte budú umiestňované aj v iných priestoroch mestskej časti.

Stretnutia s umelcami a tančiarne pre starších

Dve novomestské kultúrne strediská uvádzajú do života dramaturgiu určenú pre seniorky a seniorov. Dom kultúry na Stromovej ulici obnovuje stretnutia verejnosti so spisovateľmi alebo umelcami.

Na mesačnej báze sa najmä starší obyvatelia a obyvateľky môžu stretnúť pri kvalitnej literatúre a porozprávať sa s jej vydavateľmi, autormi či autorkami.
Ponuku programov pre seniorov v DK Kramáre obohatia tento rok aj obľúbené Legendárne tančiarne známe zo Strediska kultúry Vajnorská.

SWAPy na podporu cirkulárnej ekonomiky

Novomestské SWAPy oblečenia si minulý rok našli svojich priaznivcov, a preto sa s podporou miestneho úradu budú pravidelne konať aj tento rok. Prvý jarný swap prebehne už v termíne 15. až 16. marca v Stredisku kultúry Vajnorská a po novom aj v Dome kultúry Kramáre.

Touto aktivitou sa môžu potešiť tí, ktorí chcú venovať svoje neobnosené oblečenie na ďalšie využitie, ale aj tí, ktorí si ho následne nájdu a dajú mu druhú šancu poslúžiť. V spolupráci s EKOcharitou sa miestny úrad postará o to, aby žiadne oblečenie, ktoré si na Swape nenájde majiteľa, nevyšlo nazmar v záujme ochrany našej planéty a jej zdrojov.

Pre milovníkov flóry bude Knižnica Bratislava-Nové Mesto pri príležitosti Dňa Zeme v marci organizovať swap izbových rastlín. V každej z piatich pobočiek knižnice bude prebiehať zber a následný swap rastlín, takže obyvatelia zo všetkých lokalít Nového Mesta budú mať túto udalosť blízko svojho bydliska v najbližšej pobočke knižnice.

Všetky spomínané podujatia budú dostatočne vopred komunikované na webovej stránke mestskej časti, v časopise Hlas Nového Mesta a najmä cez sociálne siete miestneho úradu  a profilu Kultúra a šport v Novom Meste.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne