12.4 C
Bratislava
nedeľa, 28. apríla 2024

V Ružinove sa mal objaviť nebezpečný Komár tigrovaný

Najčítanejšie

Starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov Martin Chren informuje: „Pomerne silnú mediálnu odozvu vyvolala včera správa, že v Ružinove našli vlani niekoľko exemplárov ázijského komára tigrovaného, ktorý je schopný prenášať viacero druhov nákaz a chorôb.

Keďže mediálne titulky boli občas bombastické („V Ružinove útočí nebezpečný komár!“, či „Extrémne nebezpečný komár prenáša až 22 druhov vírusov“), považujem naozaj za potrebné uviesť informácie na pravú mieru a trochu vás možno aj upokojiť.

Pred napísaním tohto statusu sme z nášho miestneho úradu komunikovali tak s oddelením magistrátu, ktoré koordinuje boj proti komárom, ako aj s niekoľkými poprednými slovenskými „komárológmi“ – skutočnými vedcami a odborníkmi, ktorí sa tejto téme venujú.

Takže, ako to vlastne s tým extrémnym a „ľudožravým“ komárom, ktorý má bývať v Ružinove, naozaj je? A máme sa všetci báť?

Stručná odpoveď – nemusíme sa báť, ale robme spolu veci pre to, aby nás komáre všeobecne tento rok neobťažovali.

A teraz fakty a dlhšia odpoveď + odporúčania, čo robiť.

Po prvé, zatiaľ nie je pravda, že by sa komár tigrovaný v Ružinove zabýval a množil – ani inde v Bratislave.

Je pravda, že minulý rok bolo práve v Ružinove nájdených niekoľko exemplárov tohto komára. A že ide o druh, ktorý by ZA URČITÝCH PODMIENOK MOHOL byť schopný prežiť našu zimu. Zatiaľ sa to ale nepotvrdilo. Tento rok zatiaľ u nás nebol nájdený žiaden exemplár tohto komára a nie je potvrdené, že by tohtoročnú zimu u nás naozaj aj prežil.
Po druhé, nie je pravda, že by ste sa kvôli nemu mali teraz urgentne báť eboly, ziky, horúčky denge, cholery, moru alebo očipovania.

Je pravda, že tento druh komára je schopný prenášať niektoré takéto nákazy. Ale, jednak sa u nás zatiaľ tento komár neudomácnil (viď vyššie), a jednak by sa takýmito chorobami musel najprv sám nakaziť. Inými slovami, aby tento komár nejakú nákazu prenášal, tak:

1) najprv by tu naozaj musel byť,
2) potom by musel niekoho nakazeného pichnúť a 3) napokon pichnúť vás.

Takže kým nebude potvrdené, že tento komár v Ružinove naozaj je a že tu už pohrýzol niekoho s ebolou (taký u nás tiež nie je), nemusíte sa eboly báť ani vy. Medzigeneračne sa takáto nákaza medzi komármi neprenáša, čiže aj ak by u nás vlani aj bol nejaký nakazený komár, čo zjavne nebol, tak to neznamená, že by sa nákaza preniesla aj do jeho vajíčok a tohtoročných lariev.

Po tretie, ak aj u nás tento komár zatiaľ nie je udomácnený, skôr či neskôr zrejme bude. A nielen v Ružinove. Klimatická zmena so sebou prináša veľa vecí – teplejšie letá, studenšie zimy, silnejšie prívalové dažde, na ktoré jednoducho nie je dimenzovaná napríklad kanalizácia na Nevädzovej, a aj nové druhy hmyzu. Vajíčka sa k nám môžu dostať napríklad spolu s tovarom, ktorý si hocikto z nás objedná cez AliExpress, ubrániť sa tomu nepomôže ani päť policajtov na meter štvorcový hranice.

Čo teda môžeme robiť?

1. Čisto z pohľadu komára tigrovaného, komunikujeme s magistrátom, ktorý koordinuje boj proti komárom v Bratislave (komáre totiž nepoznajú katastrálne mapy, a preto nemá zmysel bojovať s nimi len na území jednej mestskej časti). Magistrát je v kontakte so Slovenskou akadémiou vied, ktorá plánuje tento rok výskyt zlého komára v Ružinove preventívne monitorovať. Pomôcť môže aj každý z vás – existuje aplikácia Mosquito Alert, do ktorej môže hocikto nahlásiť, ak takéhoto komára, ako je na obrázku, spozoruje.

2. Komáre, vrátane tohto zlého, sa množia v stojatej vode. Vôbec nemusí ísť len o močiare a o dutiny stromov v lese – stovky až tisíce komárov sa dokážu narodiť v sude s vodou na vašej záhrade, v podšálke vášho kvetináča na balkóne či vo váze s kvetinami na cintoríne. Základom úspechu boja proti komárom je nedovoliť to. Hlavné mesto bude tento rok napríklad opäť rozdávať zadarmo špeciálne tablety, ktoré takéto larvy bezpečnou cestou zničia – keď ich budeme mať aj na našom úrade, dáme vám vedieť a budete si ich môcť vyzdvihnúť. Naopak, chemické postreky priamo v meste nie sú vôbec zdravé a vôbec sa nemajú robiť.

Nebojte sa teda „ľudožravého“ komára, nie je na to dôvod. Každý z nás ale môže pomôcť tomu, aby nás toto leto komáre všeobecne nezožrali. Howgh,“ uviedol Martin Chren.

(fb)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne