22.2 C
Bratislava
piatok, 10. mája 2024

Koštovka domáceho vína vo Vajnoroch – VAJNKOŠT 2024

Najčítanejšie

Bratislavská mestská časť Vajnory sa pýši veľkým kultúrnym a prírodným bohatstvom. Niekedy sa však zdá, že náš vzťah k tomuto bohatstvu je omnoho chudobnejší. Svedčia o tom práve Vajnorské vinohrady, neraz končiace ako skládky odpadu, alebo ako opustené lukratívne pozemky vhodné na výstavbu, ako sa to deje v susednej Rači.

Názov Vajnory vychádza z nemeckého pomenovania obce „Weinern“, písomne doloženého už v roku 1307. V minulosti vinohrady slúžili ako zdroj obživy pre celé rodiny. Neskôr prešli do rúk štátu, aby sa napokon dostali späť do rúk jednotlivcov. Mnohí však medzitým vzťah k pôde a k vinohradníctvu stratili. A tak ich záchrana leží na pleciach zanietencov (,,šialencov“) prípadne tých, ktorí oprášili rodinnú tradíciu a pustili sa znova do náročnej práce.

Vajnorský vinohradnícky spolok – Via Vitis sme partička ľudí (občianske združenie – dobrovoľníci), ktorým nie sú vinohrady a dedičstvo našich otcov ľahostajné. Rozhodli sme sa zachrániť to, čo iní, ktorí sa o to starali doteraz, zahodili a nechali napospas osudu.

Cieľom nášho spolku je napomáhať trvalému rozvoju vinohradníctva a vinárstva ako súčasti nášho prírodného, kultúrneho a historického dedičstva vo Vajnoroch.

Našou snahou je prinavrátiť Vajnorom povesť dediny, kde sa robí výborné vínko. Keďže už teraz majú Vajnory prívlastok dedina v meste, tak aj naša snaha je, pozdvihnúť malých drobných vinárov z okolitých dedín pri Bratislave a následne ponúkať tieto vína hosťom z Bratislavy tak, ako to bolo kedysi v dávnej minulosti.

Cieľom súťaže Vajnkošt je výber najlepších vín z produkcie amatérskych vinárov, ktorí do termínu uzávierky odovzdajú prihlásené vína spolu s vyplnenou prihláškou v označenom zbernom mieste vo Vajnoroch. Viac informácii nájdete na webe viavitis.sk.

Súťaž o najlepšie víno Vajnkoštu umožní zúčastneným amatérskym vinárom porovnať kvalitu svojho vína, ktoré sa urodilo z hrozna dopestovaného v Malokarpatskom vinohradníckom rajóne, s dôrazom na pôvod vo vinohradníckej obci Vajnory ako jednej zo súčasti bratislavského vinohradníctva.

Návštevníkom zo širokej verejnosti, ktorí sa zúčastnia slávnostného vyhlásenia výsledkov súťaže a verejnej ochutnávky, pomôže v lepšej orientácii pri spoznávaní toho najlepšieho, čo sa miestnym amatérskym vinárom podarilo vyrobiť z hrozna lokálnych viníc v posledných ročníkoch a zvýši tak povedomie i propagáciu vajnorského vinohradníctva a vinárstva v kontexte jeho histórie a súčasnosti.

Odborná časť súťaže bude prebiehať už 3. mája 2024 (piatok), takže súťažiaci musia svoje vínka doručiť do 29. apríla 2024 (pondelok) najneskôr a verejná časť súťaže bude v priestoroch Domu kultúry vo Vajnoroch dňa 4. mája 2024 (sobota) od 14.00 hod, kde pozývame širokú verejnosť, kde budete môcť, tak isto prekoštovať súťažné vínka a aj hodnotiť tie, ktoré vám budú najviac chutiť. Viac informácii nájdete na webe viavitis.sk.

Chceme záujemcom o víno pomôcť v lepšej orientácii pri spoznávaní toho najlepšieho, čo sa miestnym amatérskym vinárom podarilo vyrobiť z hrozna lokálnych viníc v posledných ročníkoch a súčasne zvýšiť tak povedomie i propagáciu vajnorského vinohradníctva a vinárstva v kontexte jeho histórie a súčasnosti.

(ts)

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne