11.8 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Ďalší krok k udržateľnosti v IKEA Bratislava: Nové umývacie linky znížia spotrebu vody a elektriny takmer o polovicu

Najčítanejšie

Obchodný dom IKEA Bratislava bude ešte ekologickejší. Prichádza s ďalšou významnou investíciou, tentoraz do udržateľnejších čistiacich procesov v rámci prevádzky Švédskej reštaurácie.

S cieľom znížiť environmentálny dopad a podporiť udržateľné postupy sa obchodný dom IKEA rozhodol implementovať nové ekologickejšie umývacie linky, ktoré výrazne znížia spotrebu vody a elektrickej energie.

IKEA je značka s veľkým dosahom, a preto sa zaväzuje k inováciám, ktoré podporujú udržateľný život nielen v domácnosti, ale aj v rámci svojho podnikania. Aj najnovšia investícia do dvoch nových udržateľnejších umývacích liniek je dôkazom neustálej snahy o napredovanie v tomto smere.

Výmena starých umývacích liniek za nové udržateľnejšie verzie ušetrí približne 80-tisíc litrov vody mesačne, čo predstavuje významný krok pri ochrane vodných zdrojov. Okrem toho, vďaka procesu odstreďovania, ktorý oddelí vodu od tuhej zložky jedla, sa podarí mesačne zredukovať vývoz bio odpadu o približne 40 %.

Celková úspora tak presiahne množstvo 1,3 tony odpadu. Nové umývacie linky vo Švédskej reštaurácii IKEA ušetria aj elektrickú energiu. Jej spotreba sa zníži takmer o 50 %. Obchodný dom IKEA Bratislava do výmeny umývacích liniek investoval vyše pol milióna eur.

„Súčasťou našej novej ekologickej iniciatívy pri výmene umývacích liniek v Švédskej reštaurácii IKEA bude aj zavedenie možnosti triedenia odpadu priamo našim zákazníkom. Táto zmena umožní ešte viac zapojiť zákazníkov do našich udržateľných procesov tým, že im poskytneme možnosť vytriediť obaly, fľašky a papier do nádob určených na kompost, plast a sklo ešte pred odovzdaním tácok s jedlom na odkladací pás. Veríme, že táto novinka nielen zvýši povedomie o dôležitosti recyklácie a kompostovania, ale posilní aj naše spoločné úsilie o podporu udržateľného životného štýlu. Je to krok vpred k tomu, aby sme spoločne znižovali našu klimatickú stopu a pozitívne vplývali na naše životné prostredie,“ hovorí Dalibor Langr, IKEA Food manager v IKEA Bratislava.

Dočasné zmeny v prevádzke Švédskej reštaurácie

V súvislosti s inštaláciou novej technológie budú umývačky riadu v Švédskej reštaurácii od 11. do 22. marca 2024 mimo prevádzky. Počas tohto obdobia bude IKEA svojim zákazníkom jedlá servírovať na biologicky rozložiteľnom jednorazovom riade, z ktorého po použití vznikne kompost. Toto krátkodobé opatrenie je v súlade so záväzkom k udržateľnosti a minimalizácii negatívneho dopadu na životné prostredie.

IKEA sa svojim zákazníkom ospravedlňuje za dočasný diskomfort, ktorý môže táto zmena spôsobiť. „Dúfame, že naši zákazníci aj napriek chvíľkovému obmedzeniu ocenia a podporia naše kroky smerujúce k lepšej budúcnosti pre našu planétu. Vopred sa ospravedlňujeme za akékoľvek nepríjemnosti spojené s týmto dočasným riešením,“ dodáva Langr.

IKEA Bratislava je jedným z najudržateľnejších obchodných domov v Európe

Inovácia vo Švédskej reštaurácii je súčasťou dlhodobej snahy o vytvorenie prevádzky, ktorá je čo najviac ohľaduplná k životnému prostrediu. Už teraz sa IKEA Bratislava môže pýšiť tým, že je jedným z najudržateľnejších obchodných domov na svete.

V celosvetovom meradle sa umiestňuje v rebríčku TOP 3 v objeme nerecyklovaného odpadu (186 ton za finančný rok 2023) a vďaka tepelným čerpadlám, obnove ventilačných zariadení, 100% využívaniu LED osvetlenia a iným operatívnym opatreniam sa obchodný dom môže pochváliť prvenstvom v miere zníženia spotreby elektrickej energie (medziročné zníženie o 12 %).

Navyše, obchodný dom IKEA Bratislava používa 100 % elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov a na vykurovanie nepoužíva plyn. Z tohto pohľadu má IKEA Bratislava najnižšiu uhlíkovú stopu zo všetkých obchodných domov na svete a celková uhlíková stopa prevádzky sa neustále znižuje.

(ts)

Reťazce.sk
Reťazce.sk
Reťazce.sk písali predovšetkým o maloobchode v Bratislave, sústredili sa na centrum Bratislavy a väčšinou na gastroscénu. Zaujímali sa predovšetkým o inovatívne nezávislé projekty. Projekt v rôznych podobách fungoval od roku 2009. Autorom a zodpovednou osobou za obsah bol Radoslav Augustín. V histórii na projekte spolupracovali i Lukáš Kočišek a Ivan Krasko. Redakcia Mediahub.sk od novembra 2018 na obsahu projektu pokračuje. Doménu Reťazce.sk sme získali od spoločnosti VisuArt, s.r.o. a stala sa súčasťou nášho projektu. Portál Reťazce.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne