17.1 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Amazon zarobil v roku 2023 636 dolárov za sekundu, viac ako Alibaba a Pinduoduo dohromady

Najčítanejšie

V minulom roku bol globálny eCommerce ocenený na takmer 3 bilióny dolárov, čo je viac ako očakávaný nominálny hrubý domáci produkt v roku 2024 v krajinách ako Kanada, Brazília alebo Taliansko. Ako jediný najväčší hráč na tomto trhu mal Amazon leví podiel na celkovom predaji, pričom generoval viac príjmov a zisku ako ktorýkoľvek iný gigant elektronického obchodu.

Podľa údajov prezentovaných Stocklytics.com Amazon v roku 2023 zarobil 636 dolárov za sekundu, čo je viac ako jeho čínski rivali Alibaba a Pinduoduo dohromady.

Alibaba zarobila minulý rok 430 dolárov za sekundu, Pinduoduo nasledovalo s 204 dolármi

Po výraznom poklese predaja a zisku v druhej polovici roku 2022 sa gigant elektronického obchodu Amazon v roku 2023 úspešne vrátil a vykázal svoj druhý najvyšší ročný čistý príjem v histórii. Minulý rok spoločnosť zarobila o 3 miliardy dolárov menej ako v rekordnom roku 2021, čím sa opäť ukázala ako najdôležitejší hráč na trhu so značným náskokom. Údaje Statista a Macrotrends ukazujú, aká široká je táto marža.

Čistý príjem Amazonu za dvanásť mesiacov končiacich 31. decembra 2023 bol 30,4 miliardy dolárov, pričom sa úplne zotavil po prepade o 2,7 miliardy dolárov v roku 2022. Toto číslo je ešte pôsobivejšie, keď sa rozdelí na kratšiu časovú škálu netto za sekundu. Na základe zisku Amazonu v roku 2023 zarobila spoločnosť minulý rok 636 dolárov za sekundu alebo viac ako jej čínski konkurenti Alibaba a Pinduoduo dohromady.

Alibaba Group, vlastník AliExpress, Taobao a Alibaba.com, ktorá má 80% maloobchodný podiel v krajine, zarobila 430 dolárov za sekundu, čo predstavuje 13,8 miliardy dolárov za celý rok. Všetci ostatní giganti elektronického obchodu boli hlboko pod týmito číslami. Štatistiky ukazujú, že Pinduoduo, čínsky trh len pre mobilné zariadenia, zarobil v roku 2023 204 dolárov za sekundu, čo je trikrát menej ako Amazon. Nasledovali JD.com a eBay s čistým príjmom za sekundu 107 USD a 88 USD.

Amazon má teraz hodnotu 3x vyššiu ako ďalších päť najväčších gigantov elektronického obchodu dohromady

Okrem toho, že Amazon má najvyšší čistý príjem zo všetkých gigantov v oblasti elektronického obchodu, v minulom roku pridal k hodnote svojich akcií viac ako 900 miliárd dolárov. V marci 2023 bola trhová kapitalizácia spoločnosti okolo 960 miliárd dolárov. Odvtedy sa tento údaj zdvojnásobil a minulý týždeň dosiahol 1,82 bilióna dolárov.

To znamená, že americký gigant elektronického obchodu má teraz trikrát väčšiu hodnotu ako ďalších päť najväčších spoločností elektronického obchodu dohromady. Hodnota akcií Alibaby minulý týždeň presiahla 183 miliárd dolárov, čo je takmer desaťkrát menej ako hodnota Amazonu.

Pinduoduo bola jedinou ďalšou spoločnosťou, ktorá sa trochu blížila k tomuto číslu, s trhovou kapitalizáciou 146,5 miliardy dolárov v čase písania tohto článku. Ďaleko pod JD.com nasledovali eBay a Rakuten s hodnotou akcií 38,9 miliardy dolárov, 26 miliárd dolárov a 11,99 miliardy dolárov.

Obrovský rozdiel medzi hodnotami akcií Amazonu a iných gigantov elektronického obchodu by sa mohol v budúcnosti ešte prehĺbiť. Minulý týždeň sa akcie Amazonu obchodovali za 175 dolárov. Podľa predpovedí cien AI spoločnosti Stocklytics by sa toto číslo mohlo v nasledujúcich dvanástich mesiacoch dostať nad 200 dolárov.

Celý príbeh a štatistiky nájdete > tu

(ts)

Reťazce.sk
Reťazce.sk
Reťazce.sk písali predovšetkým o maloobchode v Bratislave, sústredili sa na centrum Bratislavy a väčšinou na gastroscénu. Zaujímali sa predovšetkým o inovatívne nezávislé projekty. Projekt v rôznych podobách fungoval od roku 2009. Autorom a zodpovednou osobou za obsah bol Radoslav Augustín. V histórii na projekte spolupracovali i Lukáš Kočišek a Ivan Krasko. Redakcia Mediahub.sk od novembra 2018 na obsahu projektu pokračuje. Doménu Reťazce.sk sme získali od spoločnosti VisuArt, s.r.o. a stala sa súčasťou nášho projektu. Portál Reťazce.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne