Mláďa orangutana Cahya má 1 rok. ZOO Bratislava ho oslávi benefičným behom oRUNgutan

v sobotu 27. apríla sa v ZOO Bratislava koná benefičný beh oRUNgutan, na štart sa postaví 550 bežcov. Registrácia na beh je z dôvodu naplnenia kapacity uzavretá. V týchto dňoch ZOO Bratislava zároveň prežíva veľmi milú udalosť, malý prírastok u orangutanov sumatrianskych má už jeden rok.

Bohatá účasť bežcov na benefičnom behu prekvapila aj samotnú zoo. „Nečakali sme, že o beh bude taký veľký záujem a sme za to nesmierne vďační. Ďakujeme aj všetkým, ktorí prídu povzbudiť bežcov a prispejú tak touto formou k benefičnému behu,“ hovorí riaditeľ zoo, Matej Dobšovič. Súčasťou podujatia bude aj sprievodný program, oRUNgutan zóna a komentované kŕmenia prebiehajúce v poobedňajších hodinách.

Harmonogram podujatia:

Od 8.00 h prezentácia bežcov
10.00 h príhovor primátora Matúša Valla a riaditeľa ZOO Bratislava, Mateja Dobšoviča
10.15 h postupný štart detských disciplín – 150 m, 350 m a 450 m
11.00 h štart disciplín pre dospelých – 3,5 km a 7 km
Od 12.30 h vyhlasovanie výsledkov

Prvý rok v živote mláďaťa orangutana

Cahya je doposiaľ prvé úspešne odchované mláďa orangutana sumatrianskeho nielen v ZOO Bratislava, ale na Slovensku vôbec. Orangutany patria medzi kriticky ohrozené živočíšne druhy, rast voľne žijúcej populácie je veľmi pomalý, keďže v ich prirodzenom prostredí výskytu sú samice schopné priviesť na svet iba jedno mláďa raz za 8 – 9 rokov.

„Kaja, ako ho domácky voláme, je mimoriadne zvedavé mláďa, ktoré spočiatku veľmi opatrne objavovalo svet okolo seba. Približne do 9 mesiacov bola jeho celým svetom iba mama. Matka je totiž pre mláďa jediným zdrojom ochrany ale i múdrosti do života. U orangutanov je prirodzené, že otec mláďaťa, ani iný dospelý samec, nezasahuje do jeho výchovy. V poslednej dobe sa Kaja prejavuje ako malý nezbedník, rád berie mame obľúbené jedlo, a je zvedavý, kto je ten druhý „ujo“, ktorý s nimi žije,“ približuje svet mláďatka zoologička Magdaléna Hadová.

Chov orangutanov v ZOO Bratislava spadá do spoločného chovu všetkých európskych zoologických záhrad, kde sa dnes nachádzajú orangutany, čím sa vytvára záložná populácia orangutanov. Samček Cahya je jedným z desiatich mláďat orangutana sumatrianskeho narodených v rámci tohto spoločného chovu orangutanov v európskych zoo v roku 2023.

Pri príležitosti prvého roku samčeka Cahyu je možné kúpiť v eshope ZOO Bratislava Narodeninový banán pre malého orangutana  a podporiť vzácne orangutany sumatrianske – mamu Mengalu, otca Filipa a ich mláďa.

(ts)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu