15.3 C
Bratislava
piatok, 17. mája 2024

Aj v Rači stavali máj, atmosféru úžasne dotvorili deti z folklórneho súboru Malinky

Najčítanejšie

V utorok 30. apríla v bratislavskej mestskej časti Rača, najprv v miestnej časti Rendez v parku na Dopravnej ulici a potom v Starej Rači v parku J. M. Hurbana, stavali máje za veľkého záujmu verejnosti. Okrem starostu sa podujatia zúčastnil i vicestarosta a račianski poslanci Michal Feik, Ján Polakovič, Dominik Vrba a Milada Dobrotková.

Mesiac máj sa spája so stavaním mája, ktorý symbolizuje oslavu nového začiatku, koniec zimy a vítanie hojnosti, dobrej úrody a ochranu pred zlom a chorobami. Zároveň ale už od stredoveku bolo slovenským zvykom, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami.

„Rendez je moja srdcovka, a to najmä vďaka železničnému múzeu a tak bolo stavanie mája veľmi pekným zážitkom. Dvíhali sme ho ručne pomocou rebríkov ako kedysi v minulosti, a bol to vskutku originálny zážitok. Aj som sa chvíľami bál, či nespadne. Stavanie mája v parku Hurbana bolo oproti komornej atmosfére na Rendezi veľkolepým podujatím s pekným kultúrnym programom. Tam už dvíhanie mája prebiehalo pomocou žeriavu. Obzvlášť ma potešila veľká účasť obyvateľov Rače. Takéto tradície treba určite zachovať aj do budúcnosti,“ uviedol pre Račiansky Večerník Michal Feik, poslanec MČ Rača.

Atmosféru v parku J.M. Hurbana úžasne dotvorili deti z folklórneho súboru Malinky, ktorý vedie Mgr. Adriana Klemanová zo ZŠ a MŠ J. A. Komenského v Rači a do tanca hrala Dychová hudba “11” z Ivanky a nechýbala ani zóna s gastro stánkami.

Menší zo stromov na Rendezi osadili spoločne račianski dobrovoľní obecní hasiči a poslanci Michal Feik a Dominik Vrba, väčší strom v parku J.M. Hurbana pomohla mestskej časti osadiť spoločnosť BANCOO, s.r.o., podľa zverejnenej objednávky za cenu 300 eur. Oba stromy pre mestskú časť dodali Mestské lesy v Bratislave za cenu 720 eur a výrub zrealizovala za cenu 360 eur spoločnosť CO.FIN.COM., s.r.o.

Vystúpenie Dychového súboru „11“ z Ivanky vyšlo mestskú časť na 600 eur. Detský folklórny súbor Malinky z Rače vystúpil bez nároku na honorár, ako potvrdila pre Račiansky Večerník riaditeľka MŠ a ZŠ J. A. Komenského na Hubeného ulici, Mgr. Tatiana Kizivatová, pod ktorú folklórny súbor patrí.

Máj mestská časť stavala v dvoch z troch miestnych častí, na Rendezi a v Starej Rači, v Krasňanoch obyvatelia máj tento rok mať nebudú. Poslanec Michal Feik ale prisľúbil nápravu a iniciuje zmenu, veríme že na budúci rok budú stavať máj aj v miestnej časti Krasňany.

Viac článkov o mestskej časti Rača nájdete na Račianskom Večerníku. 

Pozrite si krátky film a galériu fotografií:

Marián Luha
Marián Luhahttp://www.racianskyvecernik.sk
Som šéfredaktorom portálov Bratislavský Večerník a Račiansky Večerník. Študoval som na masmediálnych fakultách na univerzitách na Slovensku a v Českej republike. V minulosti som pôsobil vo viacerých printových a elektronických médiách. V súčasnosti okrem portálov Bratislavskyvecernik.sk, Racianskyvecernik.sk a Novomestskyvecernik.sk vediem aj portály Mediahub.sk a Retazce.sk, ktoré sa ale začiatkom roka 2023 zlúčili pod jeden brand Bratislavský Večerník.sk. Zároveň vediem i printové noviny Račiansky Večerník a Novomestský Večerník. Žijem v najkrajšej bratislavskej mestskej časti Rača.👍🍀😉 Svoje tipy na články mi môžete zasielať na e-mail: marian@luha.sk, alebo telefonicky, sms na 0950 355 504. Ďakujem. Články o Rači nájdete > TU

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne