2.1 C
Bratislava
štvrtok, 16. januára 2025

Recept: Krémová tekvicová polievka s cesnakovými krutónmi

Najčítanejšie

Na zajtra by sme vám odporúčali niečo jednoduché, chutné a výživné, čo sa dá pripraviť rýchlo a bez stresu. 

Krémová tekvicová polievka je klasikou, ktorá v sebe spája jemnú chuť, výživové benefity a jednoduchú prípravu. Táto polievka je nielen chutná, ale aj bohatá na vitamíny a minerály, ktoré posilnia váš imunitný systém a dodajú telu potrebnú energiu. Či už hľadáte rýchly recept na obed, alebo sa chcete zahriať po návrate z mrazivého počasia, tekvicová polievka je vždy správnou voľbou.

Prečo si ju obľúbite?

  1. Výživná a zdravá:

Tekvica je bohatá na vitamín A, betakarotén, vlákninu a antioxidanty, ktoré podporujú zdravie očí, pokožky a imunitného systému. Navyše je nízkokalorická, čo z nej robí vhodný pokrm aj pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť.

2. Jednoduchá príprava:

Na tekvicovú polievku nepotrebujete žiadne špeciálne zručnosti ani drahé suroviny. Stačí zopár základných ingrediencií, ktoré pravdepodobne máte už doma.

3. Univerzálnosť:

Recept si môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií. Či už pridáte smotanu, kokosové mlieko, zázvor alebo dokonca trochu čili, každá verzia má svoje čaro.

Ako si ju pripravíte?

Ingrediencie:

• 1 stredne veľká tekvica (napr. Hokkaido alebo maslová)

• 1 cibuľa

• 2-3 strúčiky cesnaku

• 1 stredne veľký zemiak (na zahustenie)

• 750 ml zeleninového vývaru

• 200 ml smotany na varenie (alebo kokosového mlieka)

• Soľ, čierne korenie, muškátový oriešok

• Olivový olej

• Pečivo na krutóny (chlieb alebo rožky)

• Čerstvé bylinky (napr. petržlen alebo koriander)

Postup:

1. Príprava surovín:

Očisti a nakrájaj cibuľu, cesnak, tekvicu a zemiak na menšie kúsky.

2. Restovanie:

Na rozohriatom olivovom oleji osmaž cibuľu do sklovita, pridaj cesnak a krátko orestuj, aby uvoľnil arómu. Potom pridaj tekvicu a zemiak.

3. Varenie:

Zalej zeleninovým vývarom tak, aby boli suroviny ponorené. Var približne 15-20 minút, kým všetko nezmäkne.

4. Mixovanie:

Pomocou ponorného mixéra rozmixuj polievku do hladkej konzistencie. Pridaj smotanu a dochuť soľou, korením a štipkou muškátového orieška.

5. Krutóny:

Pečivo nakrájaj na malé kocky, polej trochou olivového oleja, pridaj pretlačený cesnak a štipku soli. Krutóny opeč v rúre pri 180 °C, kým nebudú zlatisté a chrumkavé.

6. Servírovanie:

Polievku podávaj horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami a chrumkavými krutónmi.

Tento recept je výživný, rýchly a ideálny na chladné zimné dni! Hodí sa ako ľahký obed alebo večera. Dobrú chuť!

Redakcia
Redakcia
Redakcia Bratislavského Večerníka predstavuje starosti a radosti v bratislavských mestských častiach. www.bratislavskyvecernik.sk

Ďalšie články

Aktuálne