Kyslá kapusta patrí medzi najzdravšie potraviny, ktoré môžeme v zime konzumovať. Najnovšie na jej výhody upozornil aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave, ktorý na svojom profile na sociálnej sieti zdôraznil jej pozitívny účinok na organizmus, najmä počas chladných mesiacov.
Zdroj vitamínov a minerálov
Kapusta je výborným zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré sú v zimnom období pre naše zdravie nevyhnutné. Podľa úradu by sme ju mali konzumovať pravidelne – ideálne každý deň, pretože pomáha posilňovať imunitu a podporuje trávenie.
„Kyslá kapusta obsahuje viac vitamínu ako čerstvá kapusta. Už 200 g pokryje množstvo všetkých bioaktívnych látok prospešných pre naše zdravie. Je bohatá najmä na betakarotén a vitamíny C, B3, B5, B6, B12 a minerálne látky ako draslík, vápnik, fosfor, železo, zinok a horčík,” vysvetľuje odborníčka Mgr. Klinčáková z Poradne zdravia.
Zdravie z fermentácie
Kyslá kapusta prechádza bakteriálnym kvasením, ktoré produkuje kyselinu mliečnu. Tá podporuje zdravú črevnú mikroflóru a pomáha vstrebávať živiny. Pravidelná konzumácia kyslej kapusty môže pomôcť pri tráviacich problémoch, posilniť imunitu a dokonca pozitívne ovplyvniť aj mozog a nervový systém.
Podľa úradu je kyslá kapusta tiež prírodným antibiotikom, má protizápalové účinky a vďaka vysokému obsahu vlákniny a probiotík pomáha pri správnom fungovaní tráviaceho traktu. Moreplavci už v 16. storočí vedeli o jej pozitívnych účinkoch a používali ju ako ochranu pred skorbutom (nedostatkom vitamínu C).
Pozor na množstvo
Aj keď je kyslá kapusta veľmi zdravá, odborníci upozorňujú, že ju treba konzumovať s mierou. „Veľké množstvo môže spôsobiť tráviace ťažkosti alebo nafukovanie,“ varuje úrad.
Tradičná slovenská pochúťka
Kvasená kapusta má na Slovensku dlhú tradíciu. Nakladanie kapusty bolo v minulosti spoločenskou udalosťou. Kapustu nakladali koncom októbra a začiatkom novembra, aby vydržala celú zimu až do jari.
Podľa známeho slovenského príslovia: „Od kapusty chlapi hustí“, čo naznačuje, že kapusta bola bežnou a dôležitou súčasťou stravy našich predkov.
Odporúčanie odborníkov
Regionálny úrad verejného zdravotníctva preto odporúča zaradiť kyslú kapustu do každodenného jedálnička. V dnešnej dobe je konzumácia prirodzene fermentovaných potravín čoraz vzácnejšia, pretože ich často nahrádzajú výživové doplnky. Odborníci však zdôrazňujú, že prírodná forma probiotík a vitamínov je vždy lepšia a efektívnejšia ako umelé náhrady.