Račianske vinárstvo Adams Family pripravuje pre milovníkov vína jedinečný zážitok – degustáciu prírodných vín, ktorá sa uskutoční v sobotu 29. marca 2025 vo vieche na Alstrovej 235 v Rači.
Návštevníci sa môžu tešiť na starostlivo vybrané vzorky vín, tradičné remeselné metódy výroby a pohostinnú atmosféru, ktorá je pre túto oblasť typická.
„Vinárstvo je pre nás srdcová záležitosť a vinárčenie je naše hobby, relax a súčasne radosť. Každá predaná fľaška nás posúva ďalej, znamená pre nás, že to robíme dobre a umožňuje nám viac investovať do obnovy vinohradu. Snažíme sa žiť v súlade s prírodou a vinohrad sa stal miestom kde spoločne pri fyzickej práci trávime ako rodina krásne chvíle,“ prezradili pre Račiansky Večerník Ing. Soňa Adamková a Peter Adamko z Vinárstva Adams Family a doplnili:
„Základný rozdiel našich naturálnych vín a komerčne vyrábaných technických vín je v tom, že naše vínka sú prírodné, vyrobené bez použitia enologických preparátov ako sú aromatické kvasinky, enzýmy, dochucovadlá, chemické stabilizátory či konzervanty. Pri výrobe používame naše vlastné račianske kvasinky, ktoré sú súčasťou prirodzenej mikroflóry viniča v podobe vopred vyrobeného zákvasu. Vína nefiltrujeme, ale gravitačne usádzame, tak ako to robili naši predkovia„.
Čo na degustácii zažijete?
Degustácia ponúkne jedinečný pohľad na miestne vinárstvo a jeho filozofiu. Účastníci sa dozvedia viac o histórii vinárstva a vinohradníctva v Rači, o výnimočnosti Račianskeho vína, o spôsobe pestovania viniča a o procesoch výroby vína.
Súčasťou programu je aj prehliadka vinárskej pivnice, kde vína vznikajú a zrejú. Degustácia bude doplnená o občerstvenie v podobe domácich záhryzov.
Vína vybrané na degustáciu
Vinárstvo ponúkne päť druhov vín, pričom tri sú vyrobené klasickou remeselnou metódou, jedno je fermentované na šupkách a jedno je bylinné medové víno:
• Rizling rýnsky 2024 (polosuché) / Veltlínske zelené 2024 (suché)
• Irsai Oliver 2024 (suché)
• Cuvée 2024 (polosuché)
• Oranžové víno 2024 (suché, fermentované na šupkách)
• MULSUM – Medové víno RR 2023 (bylinné víno)
Praktické informácie
– Dátum: sobota 29. marca 2025
– Miesto: Viecha na Alstrovej 235 v Rači
– Trvanie degustácie: 2 hodiny
– Maximálny počet účastníkov: 18 osôb
– Minimálny počet účastníkov: 8 osôb
– Cena: 10 € / osoba
– Viecha bude otvorená do 22:00
Ako si objednať lístky?
Lístky je možné objednať prostredníctvom formulára na oficiálnej stránke vinárstva vinoraca.sk
Ďalšie informácie sú dostupné aj telefonicky na čísle 0903 029 042, e-mailom na vinarstvo.adams@gmail.com alebo prostredníctvom súkromnej správy cez Messenger.
Nezmeškajte príležitosť spoznať remeselné vína z Rače a zažiť pravú račiansku pohostinnosť v príjemnej atmosfére viechy!
„Radi objavujeme nové vône a chute, je to naša vášeň, ktorá nás núti skúšať a objavovať nezvyčajné alebo zabudnuté technológie. Špeciálne vína fermentované na šupkách považujeme za vrchol našej vinárskej dielne a na ich výrobu používame tie najkrajšie bobuľky hrozna ktoré sa urodia v našich vinohradoch. Technológia spracovania sa líši v tom, že rmut (pomleté odstopkované hrozno) primárne kvasí spolu so šupkami. Pri takomto spôsobe kvasenia rmut premiešavame ručne niekoľko týždňov viackrát za deň a až potom ho lisujeme. Víno následne dokvasí v nádobách a následne sa fľaškuje,“ uviedli na záver Ing. Soňa Adamková a Peter Adamko z Vinárstva Adams Family a doplnili:
U vín s bylinkami skúšame prepojiť silu byliniek s vínom. Pri ich výrobe sa snažíme zvýrazniť a doplniť chuťové vlastnosti vína tak, aby bola chuť harmonická. Pri výrobe týchto vín sa inšpirujeme slávnymi historickými receptami, ktoré prispôsobujeme vlastným chutiam na základe dlhodobého testovania. Zmes bylín v rôznych pomeroch macerujeme niekoľko týždňov v hotových vínach, pravidelne premiešavame a následne po gravitačnom usádzaní fľaškujeme“.
Jasné, aktuálne správy o Rači nájdete v Račianskom Večerníku.