V piatok, 4. apríla, oslavujeme Medzinárodný deň mrkvy. Tento deň vznikol v roku 2003 s cieľom šíriť povedomie o výnimočných vlastnostiach tejto koreňovej zeleniny. Mrkva totiž nie je len základom nedeľnej polievky, ale aj skvelým pomocníkom pre zdravie očí, pokožky či trávenia.
Mrkva je bohatá na beta-karotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Ten je nevyhnutný pre dobrý zrak, najmä nočné videnie. Okrem toho obsahuje aj vlákninu, vitamín K1, draslík, antioxidanty a vitamín C. Vďaka tomu podporuje imunitný systém, reguluje trávenie a pomáha udržiavať zdravú pokožku.
Zaujímavosťou je, že pôvodne nebola mrkva oranžová. Staršie odrody mali fialovú, žltú, bielu či červenú farbu. Až v 17. storočí Holanďania vyšľachtili oranžovú mrkvu na počesť Viliama Oranžského – a tá sa rozšírila po celom svete.
Mrkvu si môžete dopriať v surovej, varenej aj pečenej forme. Je vhodná pre dospelých aj deti, vegánov aj mäsožravcov. A aby sme neostali len pri teórii, prinášame niekoľko tipov na rýchle a chutné jedlá z mrkvy:
3 recepty, ako si vychutnať mrkvu
1. Mrkvový šalát s jablkom a citrónom
Rýchly, svieži a plný vitamínov
– 2 stredné mrkvy
– 1 jablko
– šťava z ½ citróna
– lyžička medu
Mrkvu a jablko nastrúhame nahrubo, premiešame s citrónovou šťavou a medom. Podávame vychladené.
2. Pečená mrkva s medom a tymianom
Skvelá príloha alebo snack
– 5 menších mrkiev
– 1 lyžica olivového oleja
– 1 lyžica medu
– štipka soli, čierneho korenia a tymian
Mrkvu nakrájame na pásiky, premiešame s ostatnými surovinami a pečieme na 200 °C asi 25 minút do zlatista.
3. Mrkvový koláč s orechmi a škoricou
Voňavý dezert, ktorý si zamilujete
– 2 vajcia
– 100 g trstinového cukru
– 100 ml oleja
– 150 g nastrúhanej mrkvy
– 100 g hladkej múky
– 50 g mletých orechov
– 1 lyžička prášku do pečiva
– 1 lyžička škorice
Zmiešame vajcia s cukrom, pridáme olej, mrkvu, suché ingrediencie a vymiešame cesto. Pečieme v menšej forme na 180 °C cca 35 minút.
Mrkva je jednoducho zázračná zelenina – výživná, chutná a dostupná po celý rok. A práve Medzinárodný deň mrkvy je skvelou príležitosťou pripomenúť si, že aj tie najjednoduchšie potraviny môžu mať veľký vplyv na naše zdravie.