12.8 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

BRATISLAVA: Program Kultúrneho centra Dunaj ̃_9. týždeň_2013 (25.2.-3.3.2013)

Najčítanejšie

http://kcdunaj.sk/

PROGRAM:

25.2. (po) 19.00 Brazil Visual: festival brazílskeho filmu kino (2 € na mieste / sála)

brazil_plagat

Lula, syn Brazílie (réžia: Fábio Barreto, dráma/rok výroby: 2009, 128 min.)

Film vykresľuje život bývalého prezidenta Brazílie. Zachytáva jeho  detstvo, dospievanie i prvé kroky v politike.

Adaptácia románu Denise Paraná vykresľuje život bývalého prezidenta Brazílie. Zachytáva jeho ranné obdobie od narodenia v roku 1945 cez mladosť a politickú angažovanosť. Verne zobrazuje jeho život v drsnom kraji plnom chudoby na severovýchode krajiny. Lula, ktorého opustil násilný otec a vychovávala ho negramotná no odhodlaná matka, opúšťa vidiecke prostredie a vydáva sa do mesta São Paulo. V roku 1980 sa tu stáva lídrom odborárov  a podniká svoje prvé politické kroky.
Film bol v r. 2011 nominovaný na Oscara v kategórii zahraničných filmov

Viac info: www.brasil.sk

26.2. (ut) 19.00 Brazil Visual: festival brazílskeho filmu kino (2 € na mieste / sála)

Vinícius de Morães (réžia: Miguel Faria Jr., dokument, rok výroby: 2005, 121 min.)

Dokumentárny film o Viníciovi de Morães (1913–1980), brazílskom básnikovi, textárovi, novinárovi, dramaturgovi, ale aj skladateľovi a interpretovi bossa nova, ktorý napísal text kultovej piesne Dievča z Ipanemy.

Dokumentárny film o Viníciovi de Morães (1913–1980), brazílskom básnikovi, textárovi, novinárovi, dramaturgovi ale aj skladateľovi a interpretovi. Táto kľúčová postava a kultová osobnosť v oblasti hudby mala vplyv na brazílsku súčasnú tvorbu. Film približuje jeho život, tvorbu, rodinu, osudy priateľov i neodmysliteľné lásky. Veď kto by nepoznal známu skladbu „Dievča z Ipanemy“ (Garota de Ipanema), ktorá preslávila hudobný štýl bossa nova. Autorom jej textu bol práve Vinícius.

Viac info: www.brasil.sk

27.2. (st) 17.30 Café Európa diskusia (vstup voľný / bar)

Viac info na www.cafeeuropa.sk.

27.2. (st) 19.00 Brazil Visual: festival brazílskeho filmu kino (2 € na mieste / sála)

Vzbura vo väznici Carandiru (réžia: Hector Babenco, dráma, rok výroby: 2003, 146 min.)

Ľudský pohľad na príbehy odohrávajúce sa v neľudskom prostredí bývalej najväčšej väznice Brazílie -Carandiru. Inšpirovaný skutočnými udalosťami.

Doktor Drauzia Varella bol povolaný do najväčšej väznice v Brazílii – Carandiru, aby začal prevenciu a liečbu postihnutých vírusom HIV. Dostal sa do prostredia jednej z najdrsnejších väzníc na svete, kde bol konfrontovaný s neľudským zaobchádzaním s väzňami. V roku 1992 vo väznici vypukli nepokoje, ktoré prerástli do vzbury, pri ktorej prišlo o život 111 trestancov. Po tejto tragickej udalosti bolo väzenie zbúrané. Film inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré opísal doktor a špecialista na AIDS Drauzia Varela vo svojej knihe „Carandiru Station“.

Viac info: www.brasil.sk

28.2. (št) 18.00 Literárny klub: Lubomír Typlt literatúra (vstup voľný / bar)

Lubomír Typlt, významný súčasný český maliar, bude mať prednášku o svojej tvorbe a progresívnej českej hip-hopovej skupine WWW, pre ktorú píše texty.

http://www.facebook.com/events/155280911288792

28.2. (št) 20.00 Czecho Mecho: Ink Midget + WWW (CZ) liveact koncert (8 €/7 € na mieste / predpredaj / sála+bar)

czechomecho_www

„Československá kultúra“  nie je anachronizmus ani po 20 rokoch od rozdelenia. V seriáli podujatí Czecho Mecho, ktoré pripravilo České centrum spoločne s OZ literarnyklub.sk, privedieme do kultúrneho centra diania to podstatné z československej scény.

Ink Midget
Jeho sólo debut ‚Re-leave‘  je nominovaný na RHA za najlepší album roka. ‚Re-leave‘ prelína Braindance s najnovším dianím na britskej klubovej scéne. Kľúčovými slovami sú trap, juke a zmutovaný hip hop.

WWW
Koncert českej hip-hopovej skupiny WWW, ktorá patrí medzi prvé rapové skupiny v Čechách. Vo svojej hudbe zlučuje postupy hip-hopu, industriálu, elektroniky a ich texty fungujú ako svojbytná poézia.

http://www.facebook.com/events/155280911288792

 

28.2. (št) 22.00 Džunyja fna DJ Junior party (2 €/3 €* na mieste *po 24.00 / bar)

V jeho freestylových setoch výrazne cítiť zmes brokenbeatu, drum’n’bassu, hip hopu, dubstepu, downtempa, wonky a elektroniky. V minulosti účinkoval vedľa mien ako DJ Shadow, The Prodigy, Daddy G (Massive Attack), Kode9 či Martyn.

http://www.facebook.com/events/155280911288792

1.3. (pi) 19.00 Brazil Visual: festival brazílskeho filmu kino (2 € na mieste / sála)
stroon

5x favela, teraz v našom podaní (réžia: Skupina mladých režisérov pochádzajúcich z faviel v Rio de Janeiro, dráma/komédia, rok výroby: 2010, 103 min.)

Favely – chudobné obytné štvrte brazílskych veľkomiest . 5 príbehov tentokrát v podaní a pod taktovkou ľudí, ktorí vo favelách vyrastali.

Päť krátkometrážnych filmov (Zdroj príjmov, Ryža a fazuľa, Koncert pre husle, Nechaj tak, Zapáľ svetlo) sa odohráva a bolo nakrútených vo favelách, chudobných štvrtiach Rio de Janeira. V každej časti hrajú mladí herci, ktorí pochádzajú z tohto prostredia. Rovnako tak režiséri, pod taktovkou ktorých snímky vznikli, vyrástli v tejto komunite. Ide tak o realistický portrét každodenného života faviel vykreslený ich samotnými obyvateľmi.

Viac info: www.brasil.sk

2.3. (so) 19.00 Brazil Visual: festival brazílskeho filmu kino (2 € na mieste / sála)

Klaun (Réžia: Selton Mello, komédia/dráma, rok výroby: 2011, 90 min.)

Príbeh klauna, ktorý  odmieta pokračovať v otcových šľapajach a vydá sa vlastnou cestou, aby sa nakoniec vrátil k tomu, čo najprv odmietal. Brazílska filmová akadémia nominovala film Klaun na Oscara v kategórii zahraničný film.

Film zachytáva príbeh klauna z obdobia 70. rokoch. Ide o otca a syna, cirkusantov, ktorí vlastnia cirkus Nádej a cestujú po krajine. Syn, ktorého stvárňuje samotný režisér, sa najskôr vzbúri voči zdedenému spôsobu života a stane sa na chvíľu úradníkom. Neskôr však pochopí, že jeho šťastie a zmysel života je niekde inde.
Brazílska filmová akadémia nominovala tento rok spomedzi 15 snímok práve film Klaun na Oscara v kategórii zahraničný film.

Viac info: www.brasil.sk

 

 

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne