11.3 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Open Balet Gala predstaví aj francúzske CHIC umenie

Najčítanejšie

zmensena foto do bannera-Isabelle_Ciaravola,_Herv+ę_Moreau(foto_Michel_Lidvac)03
V našich končinách je baletné umenie  spájané prevažne s Ruskom.  Len máloktorý Slovák  vie, že balet do Ruska prišiel z Francúzska a množstvo klasických ruských baletov nesie autorský rukopis francúzskeho choreografa Mariusa Petipu.
Krásu a „šmrnc“ francúzskeho baletu budú môcť diváci vidieť na Open Balet Gala.

Tradíciu francúzskeho baletu budú v Bratislave reprezentovať sólisti Národnej opery v Paríži Isabelle Ciaravola a Hervé Moreau.  Obaja menovaní nesú prestížny titul  „Étoile“, čo v preklade znamená „hviezda“. Isabelle Ciaravola a Hervé Moreau sú typickými predstaviteľmi francúzskej baletnej školy, ktorá sa od tej ruskej líši najmä prirodzenou eleganciou. Rusi excelujú v skokoch a piruetách, Francúzi v rýchlosti dolných končatín a čistote predvedenia jednotlivých prvkov. Na Open Balet Gala zatancujú parížski sólisti, ako inak, choreografiu francúzskej legendy Rolanda Petita. Balety tohto velikána choreografie 20. storočia u nás vidíme len zriedka, väčšinou pri výnimočných podujatiach,
akým je aj Open Balet Gala.  Medzi jeho najznámejšie baletné diela patrí jednoaktovka Mladý muž a smrť alebo príbeh hrbáča a cigánky Notre-Dame de Paris. Slovenské publikum si bude môcť v slovenskej premiére vychutnať Petitove dueto inšpirované životom a tvorbou francúzskeho prozaika Marcela Prousta. Dramaturgickým prekvapením je, že obaja sólisti zatancujú aj emóciami nabité dueto z baletu Onegin v choreografii Vasilija Medvedeva, ktoré má v repertoári aj Balet SND. Diváci tak budú môcť porovnať výkony svetových sólistov so sólistami našimi.

Povestné francúzske CHIC umenie, ale aj ruskú klasickú tvorbu si môžete pozrieť 2. marca 2013 o 19.00hod. v novej budove SND.

Open Balet Gala  a VIP recepcia sa bude konať v priestoroch novej budovy Slovenského národného divadla. Vstupenky na exkluzívne podujatie OPEN BALET GALA si môžete zakúpiť výlučne na predajných miestach siete Ticketportal alebo online na www.ticketportal.sk

Zuzana Buranská


Viac článkov o podujatí si môžete prečítať na www.opengala.sk

zmensena foto-Isabelle_Ciaravola,_Herv+ę_Moreau(foto_Michel_Lidvac)01
ISABELLE CIARAVOLA

Le Ballet de l´Opéra national de Paris

Isabelle Ciaravola je hviezdou parížskej Opery. Jej tanečné umenie je kombináciou lyrickej elegancie, koordinácie a pohybovej plasticity. Jej éterický tanečný prejav obdivujú diváci takmer všetkých svetových scén.

Narodila sa v meste Ajaccio na Korzike. Isabelle vo svojich šestnástich rokoch získala prvú cenu na parížskom konzervatóriu a prestúpila na prestížnu baletnú školu pri parížskej Opere pod vedením Claude Bessy. Po dvoch rokoch štúdia dostala angažmán v zbore Baletu parížskej Opery (1990) a o tri roky neskôr (1993) postúpila medzi „coryphées“.

Vystupovala v baletoch Giselle, Labutie jazero, Don Quichotte, Romeo a Júlia, Sylfida, Etudy, Agon, Suita v bielom, Sen noci svätojánskej, Svadby, Svätenie jari a Le Parc. V roku 2000 sa stala sólistkou („sujet“) a do jej repertoáru pribudli sólové postavy v klasických baletoch, ako aj diela Jiřího Kyliána, Georgea Balanchina, Rolanda Petita a Patricea Barta.

Od roku 2003 zastávala post vedúcej sólistky („premier danseur“) a v roku 2009 bola menovaná za hviezdu („étoile“) Baletu parížskej Opery. Na javisku stvárnila takmer všetky titulné postavy klasickej baletnej literatúry parížskej Opery a spolupracovala s najlepšími súčasnými choreografmi ako William Forsythe, Roland Petit, Jerome Robbins, Angelin Preljocaj, Wayne McGregor, Jiří Kylián a John Neumeier.

zmensena foto-Herv+ę_Moreau_(_copyright_David_Elofer)
HERVÉ MOREAU

Le Ballet de l´Opéra national de Paris

Hervé Moreau je tanečník s typickou francúzskou eleganciou a šarmom. Ako sólista baletu parížskej Opery získal ocenenie AROP (2002) a v roku 2006 bol menovaný hviezdou – „eéoile“ tohto prestížneho súboru. O rok neskôr získal „tanečného Oscara“, ocenenie Benois de la Danse.

Hervé Moreau vyštudoval tanečné umenie na baletnej škole pri Parížskej opere. V osemnástich rokoch vstúpil do baletného zboru parížskej Opery.

Hviezdou sa stal 3. marca 2006 vďaka predstaveniu Bajadéra v choreografii Rudolfa Nurejeva. Jeho repertoár obsahuje diela choreografov ako George Balanchine (Šperky, Čajkovského pas de deux, Agon, Štyri temparementy),  Maurice Béjart (Webern opus V), William Forsythe (Ine the Middle Somewhat Elevated, The Vertiginous Thrill of Exactitude, Pas./Parts, Approximate Sonata), Jurij Grigorovič (Ivan Hrozný), Serge Lifar (Suita v bielom, Les mirages), John Neumeier (Sen noci svätojánskej, Sylvia, Dáma s kaméliami), Bronislava Nižinska (Svadby), Rudolf Nurejev (Don Quichote, Labutie jazero, Romeo a Júlia, Bajadéra, Spiaca krásavica, Raymonda), Roland Petit (Notre-Dame de Paris, Proust ou les intermittences du cœur) či Jerome Robbins (Faunovo popoludnie).

 

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne