11.3 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Víkend s rozhlasovými programovými službami RTVS 2. – 3. marca 2012

Najčítanejšie

rozhlas rtvs_banner_na_titulku

RTVS ponúka víkendové tipy rozhlasových programových služieb – Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio Devín a Rádio_FM:

Rádio Slovensko

Slovenský folklór je unikátny a je našim slovenským vývozným artiklom. To hovorí huslista Ján Berky Mrenica ml. So svojím telesom Diabolské husle hráva folklórne melódie, ale i úplne iné žánre, ktoré nemali ešte nedávno s cimbalovkou nič spoločné. Diabolské husle sú pojmom, ktorý znamená to najlepšie v oblasti ľudovej kultúry a folklórnej interpretácie na Slovensku i v zahraničí. V sobotnom Dobrom ráne bude od 8.00 do 9.00 h hosťom Petry Bernasovskej.

V pravidelnom sobotnom kultúrnom magazíne Zrkadlenie vás v sobotu po 20.00 h pozveme na členskú výstavu Umeleckej besedy slovenskej, hovoriť budeme aj o víziách vedenia SND a o smerovaní tejto inštitúcie v najbližších sezónach, priblížime vám aj nový album medzinárodne úspešného klaviristu Pavla Bodnára a predstavíme aj nový dokumentárny film Adama Oľhu Nový život. Svetom kultúry a umenia vás bude sprevádzať Rastislav Šimášek.

V sobotnej Noci v archíve si o 22.30 h prostredníctvom rozhlasových archívnych ukážok spomenieme na oslavy kedysi najväčšieho februárového sviatku v Československu – Víťazný február. Navštívime vzorné JRD, vypočujeme si, ako v roku 1948 prežívali februárové dni pracovníci rozhlasu a dozvieme sa aj to, ako o tomto víťazstve pracujúceho ľudu hovorila západná propaganda. A to všetko samozrejme doplníme archívnymi piesňami. Tie budú mať jedno spoločné. Všetky kedysi odzneli na Festivale politickej piesne v Martine.

„Opereta je relax, opereta je čosi, čo vám vždy spraví dobrú náladu,“  hovorí Dušan Jarjabek, ktorý bol dlhoročným sólistom operetného súboru Divadla Nová scéna a nejaký čas aj jeho riaditeľom. A hoci ho dnes v médiách vídame častejšie v pozícii poslanca parlamentu, spevákom a milovníkom hudby – a nielen tej operetnej – byť neprestal. Barytonista Dušan Jarjabek bude hosťom Vlada Franca v relácii Túto hudbu mám rád v nedeľu po 10.00 h.

Malé umelecké diela, ktoré vytvoril umelec, oceňovaný doma aj v zahraničí, sa počítajú na milióny. Hádam každý z nás ich už mal v ruke a možno si aj všimol drobným písmom napísané meno autora: Martin Činovský. Akademický maliar, grafik, rytec, autor najkrajšej známky Európskej únie a tretej najkrajšej vo svete. Považujú ho za otca slovenskej poštovej známky, pretože ešte pred rozdelením Československa sa pripravoval na to, že navrhne známku, ktorá začne platiť hneď po vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Martin Činovský bude hosťom Michala Tvarožka v talk-show Vec verejná v nedeľu o 12.15 h.

Otec mu dal prvé husle, keď mal možno 8 rokov a tie mu vydláždili cestu z rodného Humenného cez Prahu až do švajčiarskeho Luzernu. Práve toto mesto sa stalo jeho druhým domovom, stal sa tam najmladším vysokoškolským profesorom hudby, je koncertným majstrom v súboroch, ktoré sám založil, ale aj v prestížnom orchestri vo Francúzsku. Prešiel s ním celý svet, vyhral množstvo prestížnych súťaží, ale doma je pre mnohých meno Igor Karško neznáme. Preto bude tento vo svete uznávaný, u nás neznámy koncertný majster hosťom Ľubice Hargašovej v nedeľu po 15.30 h v rubrike Naši a svetoví.

Vyše 80 tisíc kilometrov štvorcových má africká púšť Namib – a tak nečudo, že jej názov v jazyku národa Nama znamená rozsiahly. Samozrejme okrem obrovských rozmerov sú to aj obrovské množstvá piesku a pieskové duny, v ktorých jazdiť je skutočne umenie. Aj takéto skúsenosti si z Namíbie priniesol cestovateľ Pavel Luka, samozrejme zážitkov je oveľa viac a porozpráva o nich v nedeľnom Cestovateľskom kine v spoločnosti Evy Vasilovej po 17.00 h.

Rádio Regina

Sú hrdinovia naozajstní, živí a potom tí, ktorí žijú v našich predstavách vďaka knihám, filmom, divadlu. Vstupujú nám do života náhodne, nenápadne, ale dokážu ho ovplyvniť – podstatne. Aj vy ste možno prežívali lásku ako Tatiana z Eugena Onegina, cítili silu a nezlomnú vôľu ako hrdina z  Príbehu ozajstného človeka a verili, že žena sa nevzdá ideálov ani pri tvrdých stretnutiach so skutočnosťou – ako vo filme Moskva slzám neverí… Akí boli tí vaši románoví hrdinovia? Prečo ste sa im chceli podobať a ako ovplyvnili váš život? Aj o tom sa s vami bude v prvých marcových Stratách a nálezoch už v piatok od 22.00 h do polnoci rozprávať Hana Michalčíková.

Dobré vibrácie s Ľubom Šamom – to sú jedineční aj menej známi interpreti. Ich výnimočné, známe, aj doteraz pre mnohých ukryté nahrávky, no predovšetkým hudba, ktorá osloví každého fanúšika kvalitnej muziky. V najbližšom vydaní, v sobotu ráno o 9.00 h, nás čaká príjemná, žánrovo pestrá zmes starších aj súčasnejších skladieb. Hrať a spievať budú britské kapely Shadows a Toploader, Kanaďania Rufus Wainwright a Leonard Cohen, švédske duo Koop, ale aj slovenská formácia Gréta a Mantinels, či spevák Paľo Habera.

Najskôr zájdeme na východ republiky, pretože metropola východu – Košice – sú Európskym hlavným mestom kultúry v roku 2013, predstavíme vám turistické zaujímavosti v Nitrianskej Blatnici, spoločne si prehliadneme múzeum archeológie Veľkej Moravy v Bojnej a navštívime aj ďalšie regióny… Hosťom relácie bude riaditeľ Slovenského národného archívu Radoslav Ragač. Dozvieme sa, čo najčastejšie ľudia hľadajú v archívoch, na aký papier sa písalo v minulosti a ako sa dnes reštaurujú staré pergameny a vzácne listiny. Sobotnou Panorámou vás od 10.00 do 12.00 h bude sprevádzať Miroslav Würfl.

V relácii Portréty predstavíme hudobného skladateľa a režiséra – jubilujúceho Pavla Janíčka z Banskej Bystrice. Jeho muzikantské zameranie je mimoriadne široké – cez muzikál, hudbu k divadelným hrám, baletu, tvorbu pre deti, populárnu hudbu a piesne, až po hudobnú réžiu či dirigovanie orchestra. Pavol Janíček bol dirigentom Tanečného orchestra štúdia Československého rozhlasu. S vlastným orchestrom koncertoval doma i v zahraničí a úzko spolupracoval s orchestrom Gustáva Broma. Zložil takmer tristo skladieb, z nich viac než polovicu nahrali v Slovenskom rozhlase a televízii. Potrét Pavla Janíčka pripravila Katarína Gogolová a vypočuť si ho môžete v sobotu o 12.30 h.

V cykle Hudobné dedičstvo vám ponúkneme tretiu časť venovanú výrobcovi ľudových hudobných nástrojov a vynikajúcemu inštrumentalistovi Ľubomírovi Páričkovi z Martina. Mnohí folkloristi ho považujú za jednu z najvýraznejších osobností našej tradičnej hudobnej kultúry. Výnimočný interpret ovláda hru na rôznych píšťalách, fujare, gajdách. Jeho nástroje sa vyznačujú  precíznym remeselným spracovaním a skvelými zvukovými parametrami. Dôverne pozná regionálne špecifiká a vo svojej interpretácii ich aj uchováva. Viac sa dozviete v sobotu o 15.30 h.

V nedeľu po 16.00 h sa na Rádiu Regina opätovne prihlási Farmárova nedeľa s Martinom Jurčom. Navštívime stretnutie podpredsedov a riaditeľov regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr, ktoré sa konalo v Banskej Bystrici. S riaditeľom Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Bohumírom Sabom budeme hovoriť o dôsledkoch zmien v európskej legislatíve týkajúcej sa označovania výrobkov. Nové riešenie, ako zvrátiť stav kontinuálneho odvodňovania krajiny, priniesol objav Košičana Štefana Vaľa, ktorý ako znalec pôdneho lesného ekosystému navrhuje rozrušiť staré zhutnené lesné približovacie cesty.

Rádio Devín

Cyklus Organových koncertov pod pyramídou vstúpi v mesiaci marec do svojej druhej polovice. RTVS pre milovníkov organovej hudby pripravila ďalšie dva recitály. Už túto nedeľu o 10.30 h vystúpi vo Veľkom koncertnom štúdiu SRo Marek Vrábel, predstaviteľ strednej generácie slovenských organistov. V priamom prenose na Rádiu Devín zaznejú diela Jána Levoslava Bellu, Franza Liszta, Césara Francka, Charlesa Mariu Widora a Marcela Duprého.

Nedeľné Festivalové reminscencie o 22.30 h prinesú exkluzívny záznam koncertu laureátov interpretačnej súťaže ARD, ktorá sa konala v roku 2012 v Mníchove. Zaznejú diela Schumanna, Brahmsa, Brittena a Ernő Dohnányiho v interpretácii Christiny Goméz Godoy (hoboj), Kei Shirai (husle), Teng Li (viola), Tristana Cornuta (violončelo) a Tori Huang (klavír).

Rádio FM

Už v nedeľu večer spoznáme čerstvých držiteľov hudobných cien Radio_Head Awards. Slávnostný večer, ktorý prebehne v bratislavskom Majestic Music Clube, svojimi vystúpeniami spestria Vec, Para, Zlokot, Korben Dallas, Karpatské chrbáty, Hex, Vetroplach, Purist, Walter Schnitzelsson, Družina a Tomáš Sloboda s jeho Sounds Like This. Živý prenos z udeľovania odvysiela Rádio_FM, ktoré na oficiálnom webe radiofm.sk prinesie aj live stream.

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne