13 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Lenka Kapustová: Open Balet Gala je splneným snom

Najčítanejšie

zmensena foto-Lenka Kapustova
Lenka Kapustová, co-owner & director OPEN GALA

Začiatok marca celá kultúrna , ale i laická obec upierala zrak k prestížnemu podujatiu Open Balet Gala. Len málokto vedel, že za týmto ambicióznym projektom stojí mladá riaditeľka agentúry Open Gala –  Lenka Kapustová.

Čo vás viedlo k tomu priniesť na Slovensko svetových baletných sólistov? Prečo ste si vybrali balet, a nie nejaký iný druh umenia?

Ako každé malé dievča, aj ja som túžila byť baletkou. Osud však rozhodol inak, čo je asi aj dobre, pretože život primabaleríny je nesmierna drina.  Dodnes však milujem tanec a balet. Je to umenie, ktoré vás vytrhne z reality, pri balete môžete snívať, oddychovať  i obdivovať krásu a zručnosti tanečníkov. V Bratislave  je množstvo eventov, ale len občas sa tu objaví niečo, čo má vysokú umeleckú úroveň. Mojím cieľom je na Slovensku robiť podujatia, ktoré priblížia Slovákom svetové umenie.

 Priniesť do Bratislavy galakoncert z Petrohradu je veľmi ambiciózne. Ako ste sa o takomto podujatí dozvedeli?

Minulý rok som navštívila predstavenie Baletu SND DUO, kde jedna časť večera patrila španielskemu choreografovi Nachovi Duatovi. Musím sa priznať, že som bola fascinovaná, miestami som ani nedýchala. Po predstavení som sa stretla s vtedajší m riaditeľom Baletu Andrejom Sukhanovom, ktorý mi predstavil festival Dance Open v Petrohrade a vysvetlil možnosti spolupráce. Po istej dobe som sa rozhodla, že sa pokúsim dať tomuto projektu nejaké reálne črty.

Podujatie podobných rozmerov je extrémne náročné na prípravu. Ako dlho zabralo, kým ste dali celý projekt dohromady?

Podobné akcie sa pripravujú rok dopredu. Ja som tento luxus nemala. Dlho som čakala na potvrdenie termínu zo strany SND. Takže reálna práca sa začala niekedy koncom októbra minulého roku. Suma sumárum sme na tom robili zhruba 3 mesiace.  Doteraz nerozumiem tomu, ako sa nám to podarilo.

To je priam neuveriteľné. V takýchto prípadoch asi veľmi záleží na podpore kolegov a priateľov.

Vybrala som si tím ľudí, ktorí majú skúsenosti s podobnými akciami. Musím priznať, že bez ich pomoci by nebolo možné dotiahnuť veci do úspešného konca. Kvôli zložitej komunikácii medzi Bratislavou, USA a Petrohradom sme museli byť všetci 24 hodín k dispozícii a riešiť veci okamžite. Bola som na svojich ľudí trochu prísna, ale nemohla som si dovoliť zlyhanie.

Open Balet Gala malo obrovský úspech, reakcie publika boli fantastické. Ako sa na to pozeráte teraz, keď je po všetkom.

Pripadá mi to ako splnený sen. Open Balet Gala bolo z môjho pohľadu skvelé. Treba si uvedomiť, že to boli v podstate dva eventy v jednom. Prvým bolo samotné vystúpenie baletných sólistov a druhým VIP recepcia, ktorá mala samostatný program. Bolo krásne sledovať ako špičkovým baletným sólistom spievajú naši špičkoví speváci ako Miro Dvorský, Sisa Sklovská a Oto Klein. K tomu módna prehliadka značky Christian Barret… bol to skutočný zážitok.

 

Týždne tvrdej práce priniesli svoje ovocie, máte teraz čas relaxovať?

Dali sme si dva dni voľna, všetci sme sa potrebovali poriadne vyspať, načerpať nové sily. Ale relax sa už skončil, začali sme pripravovať ďalší ročník, zvažujeme termíny, aj miesta konania, novú dramaturgiu. Okrem toho mám na stole iné projekty, ktoré by som rada zrealizovala, čiže o oddychu sa nedá hovoriť, aj keď to nie je už taký adrenalín, ako posledné tri dni pred galakoncertom.

Okrem toho, že ste riaditeľka, ste aj matka. Ako sa tieto dve „povolania“ dajú  zlúčiť?

Mám malého syna, ktorého som musela dať kvôli eventu do škôlky, čo mi trhalo srdce. Zvládla som to aj vďaka podpore mojej rodiny a najmä môjho partnera, ktorý mi bol veľkou oporou.

Hovorí sa, že úspech sa neodpúšťa. Nebojíte sa závisti, hádzania kolien pod nohy?

Nemám čas riešiť, či mi niekto chce ublížiť, alebo nie. Snažím sa s každým jednať čestne a slušne, a verím, že môj prístup mi pomôže popasovať sa s prípadnými problémami.  Hľadím do budúcnosti, mám istú predstavu, čo a ako chcem robiť a budem sa snažiť to robiť najlepšie ako viem.

Ak dovolíte , rada by som využila tento priestor na poďakovanie sa Andrejovi Suchanovovi za obrovskú pomoc a taktiež celému tímu ľudí z agentúry Dance Open  z Petrohradu.

Ďakujeme za rozhovor.

 Zuzana Buranská

Spomienku na predstavenie – obrazovú galériu, ktorá zachytáva baletných umelcov si môžete pozrieť tu:  OPEN BALET GALA

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne