5.9 C
Bratislava
streda, 17. apríla 2024

ŠKODA Octavia: Päť hviezd od Euro NCAP

Najčítanejšie

Skoda octavia-NCAP-_banner_na_titulku

Nová ŠKODA Octavia získala od Euro NCAP najlepšie možné hodnotenie v podobe piatich hviezd za vysokú úroveň bezpečnosti. Špičkové celkové hodnotenie je ocenením za vynikajúce výsledky, ktoré nová ŠKODA Octavia dosiahla v oblasti ochrany dospelých cestujúcich a detí v interiéri, ochrany chodcov a asistenčných bezpečnostných systémov. Nová Octavia teraz vstupuje na európske trhy. Na autosalóne v Ženeve predstavuje česká automobilka navyše aj novú generáciu modelu ŠKODA Octavia Combi.

„ŠKODA kladie na bezpečnosť veľký dôraz,“ hovorí Dr. Frank Welsch, člen predstavenstva spoločnosti ŠKODA za oblasť technického vývoja. „To platí aj pre nový model Octavia. Našim cieľom je ponúknuť vodičovi aj ďalším členom posádky čo možno najpohodlnejšiu a najbezpečnejšiu jazdu. Pomocou radu aktívnych asistenčných systémov a rozsiahleho paketu pasívnych bezpečnostných prvkov je nový model najbezpečnejšou Octaviou, ktorá kedy existovala,“ hovorí Welsch.

„Výsledky testov Euro NCAP sú ďalším dôkazom vysokej úrovne bezpečnosti vozidiel ŠKODA. Celkový výsledok v podobe piatich hviezd od nezávislých odborníkov nás veľmi teší,“ dodáva Welsch.

Špičkové ocenenie udelilo združenie Euro NCAP za ochranu cestujúcich na predných sedadlách. Nová ŠKODA Octavia v tejto kategórii získala 93 % maximálneho možného počtu bodov. Kabína vozidla zostáva stabilná, figuríny sediace vpredu boli po náraze takmer nedotknuté. Tiež ochrana dospelých cestujúcich rôzneho vzrastu, sediacich v rôznych pozíciách na predných sedadlách, je vždy rovnako dobrá. Dobré výsledky dosahuje nová ŠKODA Octavia aj v oblasti ochrany detí. Skúšajúci tiež pozitívne hodnotili ochranu chodcov. Presvedčivým argumentom boli aj moderné bezpečnostné asistenčné systémy nového modelu ŠKODA Octavia, okrem iného elektronická kontrola stability ESC a upozornenia pri nezapnutom bezpečnostnom páse vodiča a spolujazdca. Oba tieto bezpečnostné prvky sú pre krajiny EÚ súčasťou sériovej výbavy.

Nová ŠKODA Octavia používa aj systémy aktívnej bezpečnosti, ktoré boli doteraz vyhradené skôr pre vozidlá z vyšších tried. Medzi ne patrí Front Assistant s funkciou núdzovej brzdy (od mája 2013), Lane Assistant, ktorý udržuje vozidlo v jazdnom pruhu, multikolízna brzda s automatickou aktiváciou v prípade nehody, Crew Protect Assistant pripravujúci priestor pre vodiča a spolujazdca pri blížiacej sa kolízii, alebo Driver Activity Assistant pre rozpoznanie únavy vodiča. Tieto systémy pomáhajú zabrániť nehodám, alebo zmierňujú ich následky pre posádku a ostatných účastníkov cestnej premávky.

Bezpečnosť vodiča aj posádky zaisťuje rozsiahly paket  pasívnych bezpečnostných prvkov. Pred zranením chráni až deväť airbagov spolu s trojbodovými bezpečnostnými pásmi. Prvýkrát sa v modelovom rade ŠKODA Octavia objavuje kolenný airbag (v krajinách EÚ súčasť sériovej výbavy) a bočné airbagy vzadu. Stabilné jazdné vlastnosti zabezpečuje precízne vyladený podvozok, dlhý rázvor a tuhá štruktúra karosérie. Nová ŠKODA Octavia vo svojich rozmeroch podstatne narástla, vďaka odľahčenej konštrukcii je ale až o 102 kg ľahšia ako predchádzajúci model.

Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) je nezávislé združenie európskych ministerstiev dopravy, automobilových klubov, poisťovní a organizácií na ochranu spotrebiteľov. Táto organizácia vykonáva testy nových typov automobilov a hodnotí ich bezpečnosť.

Lucia Busquet, PR manager

ŠKODA AUTO SLOVENSKO s.r.o.

3/6/2013

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne