11.4 C
Bratislava
štvrtok, 18. apríla 2024

MERCEDES-BENZ: Najrýchlejší elektrický čln vyšiel z najrýchlejšieho elektroauta.

Najčítanejšie

MERCEDES-BENZ-AMG-elektroauto, cln_banner_na_titulkuNa  prehliadke Miami International Boat Show prezentoval Mercedes-AMG a Cigarette Racing najnovší výsledok ich spolupráce. Pri štúdii koncepcie Concept Cigarette AMG Electric Drive sa používajú mnohé komponenty SLS AMG kupé Electric Drive. Vysokovýkonný pohon elektrického špičkového športového vozidla robí z offshorového motorového člna aktuálne najsilnejší a najrýchlejší motorový čln s elektrickým pohonom. Koncepcia Concept Cigarette AMG Electric Drive fascinuje výkonom 1656 kW a maximálnym krútiacim momentom 3000 Nm.

Po inšpiráciu nemusí ísť spoločnosť z USA ďaleko, lebo SLS AMG kupé Electric Drive je v krajine najsilnejším a najrýchlejším sériovým vozidlom s elektrickým pohonom na svete. Technika, výkon aj dizajn pretekárskej lode Cigarette Powerboat do značnej miery vychádza z elektrického špičkového športového vozidla z Affalterbachu. S týmto spoločným projektom podčiarkuje Mercedes-AMG a Cigarette Racing svoju poprednú pozíciu v oblasti technológií.

AMG Electricbeam magno – matný lak, ktorý sa dodáva exkluzívne pre SLS AMG kupé Electric Drive, sa nachádza aj na 38 stôp dlhom (11,6 metrov)  motorovom člne  Concept Cigarette AMG Electric Drive. Spolu s logami AMG na boku to dokumentuje spoluprácu výrobcu člnov z Miami so spoločnosťou Mercedes-AMG GmbH z Affalterbachu. Znaky dizajnu sú zároveň viditeľným dôkazom prenosu techniky z vozidla s krídlovými dverami na motorový čln. Mercedes-AMG tak používa dve pohonné jednotky po šesť elektromotorov, ktoré sú nezávisle od seba umiestnené vždy s jednou prevodovkou vľavo a vpravo v zadnej časti člna. Pohľad na údaje o motore to dokazuje: dvanásť kompaktných synchrónnych elektromotorov s permanentným magnetom chladených kvapalinou pochádza z SLS AMG kupé Electric Drive. Každý motor má výkon 138 kW a krútiaci moment 250 Nm. Kombinovaný maximálny výkon 1656 kW a maximálny krútiaci moment 3000 Nm vrcholí v maximálnej rýchlosti vyše 160 km/h. Tým je koncepcia Concept Cigarette AMG Electric Drive, ktorá jazdí lokálne bez emisií, najrýchlejším motorovým člnom s elektrickým pohonom na svete. Takisto ako v SLS AMG kupé Electric Drive je poloha motorov a batérie v koncepcii Concept Cigarette AMG Electric Drive zvolená ideálne. Z nízko položeného ťažiska a optimálneho rozloženia hmotnosti profituje hlavne ovládanie pri dynamických jazdných manévroch.

Najmodernejšia technológia z formuly 1: lítiovo-iónová vysokonapäťová batéria

Efektívnosť, výkon a hmotnosť batérie: vo všetkých troch oblastiach zavádza Mercedes-AMG nové štandardy. Vysokonapäťová batéria SLS AMG kupé Electric Drive má kapacitu 60 kilowatthodín, elektrickú zaťažiteľnosť 600 kilowattov a má hmotnosť 548 kilogramov – sú to všetko absolútne najlepšie hodnoty v automobilovom odvetví. Lítiovo-iónový akumulátor chladený kvapalinou má maximálne napätie 400 voltov a pozostáva z dvanástich modulov po 72 lítiovo-iónových článkov. Cigarette integruje celkovo štyri z týchto najmodernejších batérií a so 48 modulmi a 3 456 článkami dosahuje celkovú kapacitu 240 kilowatthodín a elektrickú zaťažiteľnosť 2 400 kilowattov – sú to špičkové hodnoty, ktoré aj vo výrobe člnov stoja za uznanie.

Pri vývoji akumulátorov sa používa najmodernejšia technológia a know-how z formuly 1: akumulátor je výsledkom spolupráce Mercedes-AMG GmbH v Affalterbachu a Mercedes AMG High Performance Powertrains Ltd. Spoločnosť so sídlom v Brixworthe vo Veľkej Británii už dlho úzko spolupracuje s Mercedes-AMG.

„Concept Cigarette AMG Electric Drive“ je štandardne vybavený dvomi 22 kilowattovými nabíjačkami na palube pochádzajúcich z  SLS AMG kupé Electric Drive. Po prispôsobení sa štandardu infraštruktúry mnohých amerických prístavov s jachtami je k dispozícii kapacita nabíjania 44 kilowattov. Nabíjanie trvá okolo sedem hodín. Na skrátenie doby nabíjania na menej ako tri hodiny možno motorový čln voliteľne vybaviť štyrmi nabíjačkami na palube.

Dizajn, výbava a kokpit s prvkami, ktoré sú typické pre AMG

Dizajn a výbava odrážajú vysokú dynamiku „Concept Cigarette AMG Electric Drive“. Športové sedadlá typické pre Cigarette Racing sú chránené mnohými karbónovými prvkami v kokpite. Za volantom sa nachádza rovnaký koncept ukazovateľov ako v SLS AMG Coupé Electric Drive: vybavené ciferníkom s AMG Electricbeam magno a logami AMG, informujú ukazovatele o súčasnom výkone motora, rýchlosti,  napätí a stave akumulátora.

Spolupráca Mercedes-AMG a Cigarette Racing od roku 2007

Spolupráca Mercedes-AMG a Cigarette Racing už existuje od roku 2007 a pôvodne bola založená na spoločných marketingových aktivitách a aktivitách pre zákazníkov. Výsledkom spolupráce boli v rokoch 2010 a 2012 dva exkluzívne motorové člny. Na začiatku bol „46’ Rider Inspired by AMG“: technológia, dizajn a výbava do značnej miery vychádza z SLS AMG, ktorý bol prezentovaný v roku 2009. V roku 2012 nasledoval „The Inspired by AMG Black Series 50’ Marauder“, motorový čln, ktorého vzorom bol do veľkej miery C 63 AMG kupé Black Series.

Nezávisle od toho, či na vode alebo na súši: prvok, ktorý zjednocuje Mercedes-AMG a  Cigarette Racing, je výkon.  Výnimočné lode, ktoré sú dlhé 38 až 55 stôp (11,6 až 16,8 metrov), od špecialistov z USA, patria takisto ako špičkové športové vozidlá Mercedes-AMG k najrýchlejším a zároveň najexkluzívnejším silákom na svete. Kvalita pre nadšencov, šitá na mieru, ručne vytvorená a testovaná za extrémnych podmienok. Aj v DNA sú si Mercedes-AMG a Cigarette Racing spriaznené: majú svoje korene v pretekárskom športe a prežívajú túto vášeň so všetkými dôsledkami.

Zdroj: www.mercedes-benz.sk

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne