7.2 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Knihy Kataríny MACUROVEJ

Najčítanejšie

Knihy Katariny Macurovej_banner_na_titulku

Dnes Vám predstavím ilustrátorku a autorku kníh – Katarínu Macurovú a jej dve knihy. Prvá je o skúmaní vplyvu výtvarníka Kolomana Sokola na mexickú tvorbu, s príznačným názvom – Koloman Sokol v Mexiku. Druhá z kníh, je knihou s nádhernými ilustráciami pre najmenších – Zajačikova cesta.

Niečo  o autorke:
Mgr. Art. Katarína Macurová sa narodila v roku 1983 v Bratislave, úspešne zakončila štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde navštevovala ateliér Voľnej grafiky a ilustrácie u prof. Dušana Kállaya. Jej osobným posolstvom a spôsobom vyjadrenia sa stala technika grafiky, v poslednej dobe jej 3D podoba – skonvertovaná do 2D podoby  – v ktorej žne úspechy aj na medzinárodných výstavách. Témou sú príbehy, spomienky, sny, svet zázrakov, zážitky a osobné vnútorné pocity autorky.

Po návrate z ciest po Mexiku si založila v Bratislave na Panskej ulici  č. 24 spolu s kamarátkou – výtvarníčkou Kristínou Hečkovou vlastnú galériu, pod názvom T-Gallery, ktorá úspešne funguje dodnes. Nedávno galéria rozšírila a skĺbila svoje galerijné služby o služby usporadúvania rôznych grafických kurzov – kde predstavujú aj rôzne grafické techniky a učia „ako na to“. V galérii sa nachádza aj novootvorená útulná maličká kaviareň, zasadená tak v príjemnom komunitnom umeleckom prostredí.


Slovart-Koloman Sokol v Mexiku

Koloman Sokol v Mexiku

Text: Katarína Macurová
Dizajn: Tomáš Vicen
Fotografie: Katarína Macurová
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2011

Vydavateľstva Slovart a Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, ktoré knižku vydali o autorke slovami Ľuboslavi Belohradskej vravia:

„Katarína Macurová voľbou a spracovaním danej problematiky dobieha dedičný dlh nášho novodobého dejepisu umenia „päť minút po dvanástej hodine“. Podujala sa spresniť a revidovať tradovaný mýtus o pedagogickom pôsobení Kolomana Sokola v Mexiku a o jeho vplyve na formovaní modernej mexickej grafiky. Paralelne s touto úlohou splnila aj dôkaz o rovnocennosti slovenského umelca a jeho umeleckých výsledkov z 30. rokov uplynulého storočia s vyspelou grafickou kultúrou veľkej latinsko-americkej krajiny. Svoj zámer realizovala v intenciách doposiaľ neprekonanej metodiky, bádaním „ad fontes“. Využila zo stredoeurópskeho hľadiska exkluzívny študijný pobyt na oboznámenie sa s archívnymi fondmi a obrazovou literatúrou hostiteľskej krajiny, kontaktovala potomkov niekdajších spolupracovníkov Kolomana Sokola, spoznala galerijné zbierkové fondy, či monumentálne diela mexických muralistov.“

Knihu si môžete zakúpiť v e-shope Slovartu: Koloman Sokol v Mexiku

Autorke knihy – Kataríne Macurovej som položil  jedinú otázku:

Ako by ste predstavili Vašu  knihu – Koloman Sokol v Mexiku?

Táto kniha bola moja dizertačná práca a hlavným cieľom bolo objasniť, aký bol reálne vplyv Kolomana Sokola na modernú mexickú grafiku. Výskum prebiehal priamo v Mexiku, dokopy 9 mesiacov a mala som možnosť hovoriť priamo s ľuďmi, ktorí osobne alebo sprostredkovane Sokola poznali.

 Niečo o T-Gallery, slovami jej zakladateliek: 

Vznik T-Gallery sa datuje od leta roku 2010, kedy sa Katarína Macurová a Kristína Hečková stretli na káve v podniku Kozel a dumali, kde na Slovensku vystavia diela mexického grafického zoskupenia Arte Cocodrilo, ktoré Katarína priniesla zo svojich ciest po Mexiku. Keďže ani jedna vtedajšia galéria nemala záujem vystaviť spomínané diela, rozhodli sa založiť si vlastnú galériu a “vystavovať tam to, čo sa im páči”.

Od jesene 2010 do jari 2011 sa počas siahodlhých diskusií, ktoré niektorých prísediacich občas privádzali až do stavu úplného zúfalstva, tento koncept skonkretizoval na “program pre podporu a rozvoj súčasnej grafiky a kresby”.

Na jar roku 2011 spojazdnili Katarína a Kristína (ďalej už len T-Gallery) demo verziu galerijnej www stránky a 14. apríla 2011 otvorili prvý výstavný priestor v podzemí Panskej ulice 24. Za podpory rodinných príslušníkov a kamarátov rozlámali v septembri 2011 dvere deliace hlavnú časť podzemia od tunelu, súčasť bratislavských katakomb z 15. storočia a otvorili tak ďalšiu miestnosť, ktorú ponechali v jej “brut” stave.

V súčasnosti je tunel využívaný na projekciu animácií, inštaláciu svetelných projektov a zároveň funguje ako hudobná liaheň mladých kapiel a prístrešok už tradičných T-Jam Sessions.

Náplánovali sme si tiež zriadenie grafickej dielne a prevádzkovanie T-Workshopov grafických techník pre všetkých, ktorí radi ňuchajú papier, chutnajú farby a vytvárajú grafické štočky. Čo sa tiež podarilo.

Ku koncu roku 2011 sa priestory T-Gallery rozšírili o bývalý sklad krištáľu na prízemí budovy a tento akt sa spečatil kolektívnou výstavou, na ktorej figurovalo už 7 umelcov zastúpených galériou.

Poslednýkrát sa T-Gallery rozšírila v máji 2012, keď sa k nej pričlenila ďalšia miestnosť na prízemí a po celkovej rekonštrukcii sa v súčasnej dobe premieňa na otvorené grafické depo, mini-kníhkupectvo, informačný stánok, design shop a kávové doupě, ktoré poskytuje okoloidúcim nielen svoj pohodlný gauč, ale aj kafíčko a dobré umenie.

Momentálne T-Gallery zastupuje a vystavuje vybraných mladých umelcov zo Slovenska, Fínska, Francúzska, Mexika a USA a spolupracuje s univerzitami , školami a spolkami v USA, Mexiku, Francúzsku, Fínsku, Švédsku, Nórsku a Veľkej Británii. V máji roku 2012 organizovala T-Gallery nultý ročník “Ceny za Kresbu” v rámci ktorej 10 finalistov súťažilo o Cenu poroty a Cenu publika.

Cenou poroty bolo vystavenie výherných prác počas kolektívnej výstavy v spriaznenej parížskej galérii Daniez et de Charette, ktorá podobne ako T-Gallery podporuje mladých umelcov a snaží sa ich presadiť vo svete umenia.

obalky knihy Zajacikova cesta
Zajačikova cesta

Text a ilustrácie: Katarína Macurová
Dizajn: Tomáš Vicen
Vydavateľstvo: T-Gallery
Rok vydania: 2012

T-Gallery predstavuje svoj prvý knižný projekt!

„Zajačikova cesta“ je klasickou picture book pre deti, ktorá rozpráva o Zajačikovi vydávajúceho sa na cestu svetom odkrývajúc podstatu foriem a farieb. Toto dielko je unikátne použitím low-polygon ilustrácie a stáva sa zároveň aj prvou ukážkou knižnej a umeleckej aplikácie tohto softwaru.

„Zajačikova cesta“ je nezávislým projektom vymysleným, koncipovaným, napísaným a ilustrovaným Katarínou Macurovou, ktorej nápad na túto knižku doslova „kvasil“ už tri roky, aby vybublal práve dnes v T-Gallery.

Knihu si môžete zakúpiť  (za 4 Eur/ks)  v T-Gallery: Zajačikova cesta

Autorke knihy som položil  jedinú otázku:

Ako vznikol nápad, spraviť ilustrovanú knižku pre deti?

Je to autorská knižka publikovaná T-Gallery. Vznikla aj ako experimentálny projekt, nakoľko som chcela vyskúšať ako by fungovala low-polygon 3D ilustrácia v detskej knihe.

Je to teraz nový trend v ilustrácii ale hlavne editoriálovej. Myslím, že zatiaľ to nikto nevyskúšal v detskej knižke typu picture book. Knižka bola pred pár dňami ocenená aj Award of Excellence od Communication Arts v USA.

Ďakujem za milý rozhovor.

Pozývam Vás všetkých srdečne do galérie na Panskej ulici v Bratislave – T-Gallery.
Ukážku diel od rôznych autorov si môžete vychutnávať aj na webovej adrese galérie: www.tgallery.sk

Krátky článok s predstavením tvorby KM si môžete prečítať tu: OWL-ilustrátorka Katarína Macurová

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne