5.1 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

Navštívte Múzeum dopravy v Bratislave!

Najčítanejšie

Srdečne Vás pozývame na stále expozície do Slovenského technického múzea – Múzea dopravy.
Preneste sa tak v čase a ponorte sa do tajov histórie dopravy… Voľný vstup je každú prvú nedeľu v mesiaci! Múzeum sa nachádza od roku 1999 na Šancovej ulici, v priestoroch koľajiska prvej bratislavskej stanice parostrojnej železnice z 19. storočia (a priľahlých skladov). Ročne múzeum navštívi viac ako 20 000 návštevníkov.

muzeum dopravy_banner clanku_na_titulku

Cestnú dopravu prezentuje zbierka vozidiel od prvých dopravných prostriedkov s motorom i bez neho cez bicykle, osobné a nákladné automobily medzivojnového obdobia až po vozidlá zo 60. a 70. rokov 20. storočia. Návštevníka zaujmú prototypy vyvinuté slovenskými automobilkami po druhej svetovej vojne a vojenské vozidlá. Na koľajisku možno vidieť výber parných, motorových a elektrických rušňov, nákladných vozňov a špeciálnych koľajových vozidiel slovenských železníc. Jedna z výstavných hál múzea je vyhradená expozícii železničnej signálnej, zabezpečovacej a oznamovacej techniky, zariadení pre údržbu trate, rovnošatám a ďalším predmetom z histórie železničnej dopravy na území Slovenska. Najmenších návštevníkov osloví modelové koľajisko a dioráma dopravnej kancelárie.

Dejiny múzea:

V šesťdesiatych rokoch 20. storočia sa začali na Slovensku formovať prvé skupiny zberateľov a ochrancov dopravných technických pamiatok.

V roku 1972 založil v Bratislave MUDr. Michal Ondrejčák spolu so svojimi priateľmi prvý slovenský klub zberateľov historických automobilov a motocyklov, dnes Veterán klub Bratislava. Súčasne v roku 1973 tu vznikol aj Krúžok priateľov železníc. V roku 1979 sa tomuto zoskupeniu, pod odborným vedením Doc. Ing. Ladislava Križana, CSC., podarilo získať prvý historický parný rušeň.

Od roku 1981 je nepretržite súčasťou slovenskej kolekcie prevádzkyschopných historických železničných vozidiel. Túto kolekciu spravuje a komplexnú dokumentáciu dejín slovenských železníc sa od roku 1983 zabezpečuje Múzejno-dokumentačné centrum, pôsobiace ne dnes v rámci Železníc SR. Pri príležitosti 150. výročia železníc na Slovensku uzatvorili ŽSR a Veterán klub Bratislava dohodu o spoločnom postupe pri zriadení Múzea dopravy.

Priestory a železničné exponáty poskytli Železnice SR, cestné exponáty zabezpečil Veterán klub Bratislava, prevádzku expozície zabezpečilo Slovenské technické múzeum Košice, prostredníctvom svojej novej organizačnej zložky. Spoločné úsilie bolo za významnej sponzorskej pomoci PPA-Control, a.s. korunované úspechom a dňa 24. 6. 1999 bolo prvé slovenské múzeum dopravy slávnostne sprístupnené verejnosti.

1.JPG
Automobil značky ŠKODA – viac obrázkov z Múzea dopravy – si pozrite v galérii pod článkom!

Aktuálne výstavy a podujatia:

 http://www.muzeumdopravy.com/vystavy.html

 

 Pre viac informácií môžete kontaktovať:                     

zmensenie-2-LOGO_ČB_A_FARBASlovenské technické múzeum –  Múzeum dopravy

Šancová 1/a, 811 05 Bratislava číslo
tel. 02/52 444 163 fax: 02/52 494 021

e-mail : muzeumdopravy@stm-ke.sk
www.muzeumdopravy.com
www.stm-ke.sk
otvorené :
utorok –  piatok: 10,00-17,00 hod
sobota – nedeľa: 10,00-17,00 hod.
pondelok: zatvorené

 

Ďalšie zaujímavé www stránky:

Slovenské technické múzeum Košice
http://www.stm-ke.sk
Múzejno-dokumentačné centrum ŽSR Bratislava
http://www.mdc.sk
Veterán klub Bratislava
http://www.veteranklubba.sk
Albatros klub pri RD Bratislava
http://www.albatros.vlaky.net/
Všetko o veteránoch doma i vo svete
http://www.veterany.eu/
Virtuálne múzeum Slovenskej plavby a lodí
http://www.plavba.net/

 

Želáme príjemnú a ničím nerušenú zábavu!  Ponorte sa do tajov histórie dopravy.
Redakcia masmediálne.info

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne