11.6 C
Bratislava
štvrtok, 18. apríla 2024

Zabudnite na všetky kompakty, Sony RX100 ich strčí do vrecka!.

Najčítanejšie

Števo Porubský  Števo Porubský   7.6.2012

Japonské Sony predstavilo výnimočný kompaktný fotoaparát najvyššej triedy. Úplne nová séria RX tak nasadila latku poriadne vysoko a konkuruje už aj CSC (Compact System Camera) fotoaparátom z vyššej cenovej triedy. Čo tento malý zázrak ponúkne a prečo je tak výnimočný?

 Sony Cyber-Shot DSC-RX100

Sony Cyber-shot DSC-RX100, ako znie presný názov novinky, je pomerne malý kompaktný fotoaparát s rozmermi 101 x 58 x 36 mm a hmotnosťou 213 gramov. Dizajn novinky je veľmi strohý, z hliníkového tela trčí jedine objektív a nejaké tie ovládacie prvky. Nič výstredné, nič nezvyčajné. Jediným nedostatkom už na prvý pohľad je ale absencia akéhokoľvek gripu na prednej strane. Zaujímavým a praktickým riešením je ovládacie koliesko okolo objektívu s viacerými funkciami, v závislosti od režimu snímania.

Sony Cyber-Shot DSC-RX100

Unikátnosť a jedinečnosť sa však ukrýva v jeho útrobách. Sony prekvapilo snáď aj samo seba a namiesto klasického 1/2,3-palcového snímača využila úplne nový až 1-palcový snímač! Pre predstavu, jeho plocha je až 4x väčšia. To prináša množstvo výhod, hlavne čo sa týka obrazovej kvality. 20,2 Mpx snímač ponúkne ISO 6 400, rozšíriteľné až na ISO 25 600.

Sony Cyber-Shot DSC-RX100

Aby boli obrazové výstupy čo najlepšie, výrobca vsadil aj na špičkové sklá. Objektív Vario-Sonnar T* s logom Carl Zeiss je určite kvalitnejší, ako korporátny G Lens. Objektív neponúkne žiadny prevratný zoom (3,6x), ktorý mnohých tak motivuje ku kúpe niektorých modelov, no jeho svetelnosť je vynikajúcich f/1,8. Škoda, že na maximálnom rozsahu dosahuje až f/4,9, pričom maximom je len 100 mm. Tiež je škoda, že rozsah začína na 28 mm (v prepočte) a nie na širšom ohnisku, aspoň 24 mm. Kompenzácia expozície ponúka klasiku: +/- 3 EV. Nechýba mu však stabilizácia Steady-Shot.

Ešte väčšia zaujímavosť sa nachádza zadnej strane fotoaparátu. Namiesto doteraz používaného VGA displeja tu nájdete 3-palcový displej s rozlíšením 1,229 Mpx. Nemusíte počítať, aké je to rozlíšenie. Neprídete na to. Namiesto použitia čísla 3 musíte použiť štvorku. Sony totiž použilo displej s technológiou White Magic, teda namiesto klasickej RGB štruktúry obsahuje matica ešte „biely“ bod. Tým by sa mal zvýšiť kontrast a viditeľnosť na priamom svetle a znížiť spotreba energie vraj až o 35%. Mimochodom, Sony použil do modelu RX100 1 240 mAh batériu. Hoci len mierne, ale predsa silnejšiu ako pri ostatných kompaktoch.

Sony Cyber-Shot DSC-RX100

Tá by mala utiahnuť nielen fotografovanie, ale i natáčanie Full HD videa pri 50 fps so stereo zvukom s dátovým tokom okolo 28 Mbps a vo formáte AVCHD. Vďaka vynovenému BIONZ procesoru nebude novinke problém snímať kontinuálne fotografie rýchlosťou až 10 fps v plnom rozlíšení. Čí zvládne aj superrýchle snímanie (30 fps, 60 fps…) sa v tlačovke neuvádza. Samozrejmosťou sú vychytávky ako Sweep Panorama, 3D fotografovanie, efekty (13 a 27 variácií), Auto Portrait Framing, pokročilé detekcie, Dual Record (fotenie počas videa) a taktiež i snímanie do RAW a manuálne režimy. Cena Sony DSC-RX100 by sa mala pohybovať na úrovni 650 € už v júli. Nie je to málo, no konkurencia nie je omnoho lacnejšia. A kto je vlastne konkurent?

Nikon Coolpix P310

Fujifilm FinePix X10

Olympus XZ-1

Nikon CoolPix P7100

Leica Titanium D-Lux 5

Pentax Q

Nikon 1 V1

Jediným premožiteľom je Canon PowerShot G1 X s 1,5-palcovým snímačom, no je omnoho väčší a taktiež i drahší.

Sony Cyber-Shot DSC-RX100

Foto: Sony

Článok bol publikovaný v technologickom magazíne TECHBOX.sk

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne