12.8 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Divadlo Aréna: David Ives – „Venuša v kožuchu“- hra, ktorá vo vás prebudí najskrytejšie vášne

Najčítanejšie

Divadlo Arena-Venusa v kozuchu_banner_na_titulku
Predstavenia: 20. a 23. mája, 11. a 18. júna

Inscenácia obsahuje scény a výrazy, ktoré nie sú vhodné pre mládež do 18 rokov.

Hrajú:
Vanda: Diana Mórová
Thomas: Tomáš Maštalír 

Román Leopolda von Sacher-Masocha Venuša v kožuchu (1870) vyvolal v čase svojho publikovania obrovský škandál. Urodzenú vdovu a osamelého šľachtica v prostredí aristokratických kúpeľov spúta neobvyklá vášeň pohybujúca sa na hranici spoločensky prípustného sexuálneho správania. Na základe tohto románu je Masochovo meno navždy spojené s označením sexuálnej anomálie – masochizmu (paralelne s ním sa objavil termín sadizmus odvodený od diela Markíza de Sade). Venušou v kožuchu sa Leopold von Sacher-Masoch zapísal do histórie klinickej psychológie, rovnako ako do dejín svetovej literatúry.

Hra Davida Ivesa Venuša v kožuchu (2010) sa odohráva v súčasnosti na divadelnom konkurze. Mladý režisér sa rozhodol adaptovať slávny Masochov román a organizuje konkurz na herečku. Netuší, že práve vtedy, keď stratil všetku nádej, príde na konkurz žena, ktorá odomkne tie najtajnejšie komnaty jeho vnútra.

Divadlo Arena-Venusa v kozuchu
Veuša v kožuchu
„Daj si pozor, čo si želáš.“

Originalita hry spočíva v rafinovanom a vzrušujúcom strihu medzi diametrálne odlišnými atmosférami dvoch rôznych časopriestorových rovín – rovinou divadelného konkurzu a rovinou Masochovho románu. Neustále napätie v eroticky nabitom dialógu zaraďuje hru medzi najšťavnatejšie a najintenzívnejšie súčasné dramatické texty.

Veuša v kožuchu – cesta do neprebádaných sfér ľudských túžob.
Hra bola po premiére na Broadwayi (2011) nominovaná na Tony Award za najlepšiu hru a herecká predstaviteľka Vandy (Nina Arianda) cenu aj získala. Venuša v kožuchu sa s úspechom inscenuje po celom svete a Roman Polanski podľa nej nakrútil rovnomenný film vo francúzskom jazyku, ktorý vojde do distribúcie v roku 2013.

Divadlo Aréna hru uvádza v slovenskej premiére v réžii divadelnej osobnosti európskeho mena Enikő Eszenyi. 

preklad a dramaturgia: Zuzana Šajgalíková
scéna: Katarína Holková
kostýmy: Enikő Eszenyi
asistent réžie: László G. Szabó
réžia: Enikő Eszenyi

Enikő Eszenyi je maďarská režisérka, divadelná a filmová herečka, zaslúžilá umelkyňa a nositeľka Kossuthovej ceny. Po ukončení štúdia herectva na Filmovej a Divadelnej Akadémii v Budapešti v roku 1983 nastúpila do divadla Vígszinház, najväčšieho kamenného divadla v Maďarsku, ktorého je od roku 2009 umeleckou riaditeľkou. Na Slovensku doteraz režírovala dvakrát: Ako sa vám páči v roku 1996, za ktoré bola ocenená cenou Dosky za najlepšiu réžiu a Antonia a Klepopatru v roku 2002 (obe Shakespeare, obe SND). Ako režisérka sa presadila v českých divadlách (Národné divadlo, Divadlo bez zábradlí), kde inscenovala v prevažnej miere tituly Shakespearovského repertoáru. Úspešné zahraničné réžie jej priniesli pozvanie do Arena Stage vo Washingtone, kde uviedla Brechtovu hru Muž ako muž. Jej inscenácia Shakespearovho Othella vo Vígszinház sa zúčastnila medzinárodného divadelného festivalu v Soule. Ako herečka vytvorila desiatky hlavných rolí v kľúčových tituloch svetového repertoáru. Režíruje v rôznych budapeštianskych divadlách a s úspechom inscenuje i tituly hudobného divadla. Jej režijná metóda sa vyznačuje silnou orientáciou na hereckú zložku; je známa tým, že dokáže zo svojich protagonistov vydolovať skrytú genialitu.

Daniela Stričková

www.divadloarena.sk

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne