5.1 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

Bratislava: Kultúrne Centrum Dunaj-Program 6.5.-12.5.2013

Najčítanejšie

6.5. (po) 19.00 Michal Hvorecký číta Prechádzku literatúra (vstup voľný / sála)

Michal Hvorecký číta Prechádzku. Prezentácia strhujúcej novely Roberta Walsera, ktorá prvýkrát vychádza v slovenčine.

Kreativne rano 34
7.5. (ut) 8.30→10.00 Kreatívne ráno vol. 35 s Jánom Šlinským diskusia (vstup
voľný / bar)

S Jánom Šlinským sa budeme rozprávať o inovatívnom pestovaní, ekologickej udržateľnosti a biopotravinách.

KC Dunaj-Frankenweenie

 

 

 

 

 

 

 

7.5. (ut) 19.30 Bioscop: Frankenweenie (USA, 2012) kino (3 € na mieste / sála)

 

Slovenská premiéra! Celovečerný animovaný film vynikajúceho režiséra Tima Burtona rozpráva príbeh chlapca Viktora, ktorý nečakane príde o svojho milovaného psa Sparkyho. S pomocou vedy a najlepšieho priateľa sa mu ho podarí oživiť. Znovuzrodenie má však katastrofálne následky… Film bol nominovaný na Oscara za Najlepší animovaný film.

Réžia: Tim Burton, rok výroby: 2012, 87 min., čiernobiely, v pôvodnom znení s titulkami

Info o filme

https://www.facebook.com/events/647890455238037/

7.5. (ut) 22.00 margita a besná party (2 €/3 € pred/po 24.00 na mieste / bar)

Štýlový záber dua margita a besná nepozná hraníc. Je tažké popisať ich, keďže sa neustále menia a jedna je bláznivejšia ako tá druhá. Môžete sa tešiť na najlepšiu hudobnú selekciu a na nejaké to prekvapenie.

https://www.facebook.com/events/101051500098557

8.5. (st) 20.00 Večer alternatívneho divadla: Tri tvorivé tvory divadlo (6 €/7 € predpredaj v KC Dunaj / na mieste / sála)

Traja šikovní herci, improvizácia, interakcia a originálny zážitok! Divadelno-improvizačná skupina troch hercov (Juraj „Šoko“ Tabaček, Lukáš „Pucho“ Puchovský a Stano Staško) vytvára priamo na mieste v interakcii s divákmi vždy novú divadelnú hru – jej dej, postavy a prostredie. Nečakané dejové zvraty, o ktorých rozhoduje publikum, ponúkajú priestor pre zaujímavú situačnú komiku.

Zoskupenie 3T si rado užíva adrenalín na javisku. Na základe tém, ktoré vyberie publikum, vytvára priamo pred očami divákov krátku divadelnú hru. Práve vďaka tomu ide o vysoko interaktívne predstavenie, ktoré ponúka nečakané situácie ako pre publikum tak i pre samotných hercov.

Divadelná improvizácia je umelecký tvar natoľko citlivý, že do hry vstupujú i nálady a pocity divákov a predstavenie sa tak stáva naozaj spoločným dielom. Je premiérou a derniérou zároveň!

https://www.facebook.com/events/128939683964735/

9.5. (št) 18.00 Literárny klub: Poézia z internetu literatúra (vstup voľný / bar)

Pre mnohých začínajúcich autorov je dnes internet najprirodzenejšou a najdostupnejšou platformou na ktorej môžu publikovať svoje texty. Nie sú to však len blogy a publicistika, existujú desiatky serverov, na ktorých básnici a prozaici prezentujú svoju beletristickú tvorbu. Dianie sa postupne presúva na web – a literatúra nie je žiadnou výnimkou. Fakt, že v prostredí internetových literárnych serverov sa formovali (a ďalej uverejňujú) viacerí autori, ktorí dnes zbierajú ocenenia a plnia stránky literárnych časopisov, nie je možné ďalej prehliadať. Mnohí z nich sa dokonca postupne etablujú a prenikajú aj do štruktúr „oficiálnej“, tlačenej literatúry – na Slovensku spomeňme napríklad Petra Staríčka (HV), v Čechách zas Jana Těsnohlídka ml. (jt) a Ondřeje Buddeusa (Ondřej Kern).

OZ Literis v spolupráci s OZ literarnyklub.sk predstaví trojicu mladých autorov, ktorí pochádzajú z prostredia literárnych serverov. Ak ste vždy túžili vedieť, kto sa ukrýva pod nickom Moje minimálne tretie konto, vk či kto sa podpisuje ako bejklee, budete mať konečne možnosť. Akciou Vás navyše prevedie predstaviteľ experimentálneho mainstreamu, redaktor serveru membrana.sk, James Juyce.

https://www.facebook.com/events/156769184489604/

10.5. (pi) 21.00 Balkan Beats: Ahmed má hlad (CZ) + Malalata (SK/CZ) koncert party (5 € na mieste / sála+bar)

Svieže rytmy mexickej cumbie, karibského reggae i tradičnej cigánskej hudby. Malalata Soundsystem tentokrát privíta českú kapelu Ahmed má hlad, ktorej tvorba ponúka netradičné bigbítové prevedenie ľudových piesní. Kapela sa innšpiruje nielen balkánskymi piesňami, ale aj tvorbou z Ruska, Poľska a Ukrajiny. Na konte majú dve CD – „Salám a Lajka“ a „Magadan“. Úspechy žnú nie len v Čechách a na Slovensku, ale aj v Belgicku, Švajčiarsku, Bielorusku, Estónsku, Lotyšsku, Rakúsku, či Francúzsku.

Zloženie kapely:
• Andrej Novik – spev
• Laura Kopecká – spev
• Jan Žemlička – gitara
• Mikuláš Kroupa – klarinet, saxofón, spev
• Michal Hroza – klarinet, saxofón, spev
• Petr Pilát – bicie
• Jan Synek – akordeón
• Cyril Křepelka – basa

Malalata Soundsystem odohrala desiatky koncertov s kapelami a roducentmi ako N.O.H.A. (ES), Parov Stelar (AT), Watcha Clan (FR), Parno Graszt (HU), Karamelo Santo (AR) v najvýznamnejších kluboch v Prahe, Bratislave alebo Warszawe, Krakowe, na Filmovom festivale v Karlovych Varoch, na feste Anča v Žiline, bratislavskom Uprisingu či vo vysielaní Rádia_FM.

https://www.facebook.com/events/289954414470912

KC Dunaj-tornado lue11.5. (so) 21.00 Tornádo Lue (CZ) koncert party (6 €/7 € predpredaj / na mieste / sála+bar)

Legenda alternatívnej hudobnej scény v Čechách a na Slovensku sa opäť vracia. Bratislavská formácia si od svojho vzniku (1989) získavala publikum vďaka originálnemu hudobnému prevedeniu a netradičnému použitiu českého jazyka. Typický charakteristický zvuk, kombinujúci šansón a punk je v súčasnosti orientovaný viacej iba na svojské poňatie šansónu, vypadli niektoré hudobné nástroje, avšak poetické texty zostali.

Aktuálni členovia:
• frontmanka Jana Tóthová (spev, gitara)
• Pavol Murín (gitara)
• Juraj Hladný (klávesové nástroje).

Svoj návrat na hudobnú scénu odštartovalo Tornádo Lue minulý rok sieťou koncertov a následným vydaním albumu, ktorého nahrávanie prebiehalo naživo počas troch klubových koncertov za účasti sediaceho publika. Navyše, každý kto sa nechal odfotografovať, je uvedený na booklete. Album je špecifickým „the best of“, ktoré obsahuje aj tri nové skladby.

Počas svojej viac ako dvadsaťročnej histórie, i keď s niekoľkými dlhšími prestávkami, vydala skupina spolu štyri albumy: Tornado Lue (1992), Vlky (1996), Nebeski Jazdci (2004) a a spomínaný Live-NuSpirit (2012). Niektoré ich skladby sa objavili aj na striebornom plátne: prvým bol dokument STV o skupine bratislavských narkomanov s piesňou „Prokletí“, skladba „Cesta Domů“ zaznela v „Příběhoch obyčejného šílenství“ režiséra Petra Zelenku a najznámejšou je titulná pieseň z filmu „Divoké včely“ režiséra Bohdana Slámu „Jak to doopravdy bylo“.

Srdečne Vás pozývame!

Denisa Chylová

www.kcdunaj.sk

Ďalšie články

Aktuálne