16.3 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

Bratislava: Kompletný program Slovenskej národnej galérie na mesiac JÚN

Najčítanejšie

 Snímka obrazovky 2013-05-14 o 13.39.33

Esterházyho palác | Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava

Otvorené denne okrem pondelka od 10.00 do 18.00 h, štvrtok od 12.00 do 20.00 h

 

Letný pavilón | Rázusovo nábrežie 2, Bratislava

Otvorené denne okrem pondelka od 10.00 do 22.00 h, nedeľa od 10.00 do 20.00 h

 

Letné kino SNG | Riečna 1, Bratislava

Premietanie utorok / sobota o 20:45 h

 

Kníhkupectvo Ex Libris v SNG | Esterházyho palác | Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava

Otvorené denne okrem pondelka od 10.00 do 18.00 h, štvrtok od 12.00 do 20.00 h

 

AKTUÁLNE VÝSTAVY

Medzi selankou a drámou. Príbeh zbierky insitného umenia v SNG

12. apríl – 2. jún 2013

Esterházyho palác, 2. poschodie

Kurátorky výstavy: Katarína Čierna, Alexandra Tamásová

Výstava Medzi selankou a drámou má za cieľ vyrozprávať divákom príbeh zbierky insitného umenia v SNG. Kolekcia neprofesionálneho výtvarného prejavu (insitného umenia) je špecifickou druhovou zbierkou, ktorá obsahuje maliarske, sochárske, kresbové a grafické diela. Výstava prezentuje insitu ako integrálnu súčasť vývoja moderného a súčasného umenia. V rámci jednotlivých tematických okruhov výstava predstavuje rôzne polohy neprofesionálneho výtvarného prejavu, ktoré sa pohybujú od ľudového umenia, cez naivné maliarstvo, až po dramatické vízie súvisiace s extrémnymi psychickými stavmi v kontexte s profesionálnou výtvarnou tvorbou.

 

Viliam Malík 1912 – 2012

19. apríl – 14. júl 2013

Esterházyho palác, 3. poschodie

Kurátor výstavy: Aurel Hrabušický

Životný a fotografický príbeh Viliama Malíka (1912 – 2012) je v mnohých ohľadoch mimoriadny, ale v istom zmysle tiež odráža kľukatý príbeh fotografie v slovenskej spoločnosti 20. storočia. Priekopník modernej fotografie mal prvú autorskú výstavu až ako osemdesiattriročný (1995), no odvtedy sa jeho práce pravidelne prezentujú na výstavách. Výstavno-edičný projekt je prvou retrospektívou fotografickej tvorby Viliama Malíka a prvýkrát sú na nej predstavené aj Malíkove filmové dokumentárne záznamy dobových udalostí 30. a 40. rokov 20. storočia na Slovensku. Zároveň SNG v spolupráci s vydavateľstvom Slovart pripravili publikáciu o tvorbe autora.

Talianska maľba

21. jún – 17. november 2013

Esterházyho palác, 2. poschodie

Kurátorka: Zuzana Ludiková

Výstava je zostavená z najlepších obrazov talianskych maliarov 16. – 18. storočia prevažne z domácich zbierok. Prostredníctvom jednotlivých diel budú prezentované rozmanité umelecké názory zastávané v najvplyvnejších maliarskych školách a vo vzájomne súperiacich umeleckých centrách. Zámer usporiadať výstavu starého talianskeho maliarstva podmienilo niekoľko prírastkov do zbierok SNG, nových určení a interpretácií a umožňuje jedinečne zhromaždiť väčšie množstvo diel talianskej proveniencie. Okrem slávneho Bojnického oltára návštevník bude mať možnosť obdivovať diela majstrov ako Jacopo de’ Barbari, Bonifazio de’ Pitati, Annibale Carracci, Cecco del Caravaggio (Francesco Boneri), Giulio Cesare  Procaccini, Alessandro Turchi, Domenico Fetti, Pietro Liberi, Antonio Molinari, Giovanni Battista Piazzetta, Giovanni Battista Tiepolo, Alessandro Longhi.

Ponuka sprievodných programov

nedeľa 2. 6. 2013 , 11.00 – 14.00 h

Brunch v SNG

Nové nedeľné podujatie spája to najlepšie – jedlo a umenie. Pohodový čas medzi ránom a popoludním, čas pre rodiny a priateľov, ktorého cieľom je cítiť sa dobre a vychutnávať túto atmosféru.

O jedlo sa postará tím Zedz ma!, ktorý organizuje prvú slovenskú partizánsku reštauráciu.

Svieže menu bude pripravené z kvalitných surovín od Debničkárov, ktorí do Bratislavy, ale aj iných slovenských miest, už pár mesiacov prinášajú alternatívu k veľkoskladovej zelenine a ovociu. Spolupracujú s domácimi i zahraničnými farmármi a do debničiek ukladajú čerstvé a poctivo vypestované a pripravované bioprodukty.

SNG sa postará o program.Prevedieme vás aktuálnymu výstavami a o zážitok nebudú ukrátené ani deti (ak máte). Budú sa im venovať naši lektori, aby ste v pohode mohli vychutnávať všetko, čo treba.

 

Cena je 19 €. Pre deti do 12 rokov vstup zdarma. Parkovanie je v cene a v centre, na parkovisku SNG. Pozor, kapacita je limitovaná: 40 osôb. Preto je potrebná rezervácia a platba vopred.

Rezervácie: zuzana.palicova@sng.sk

SNG, Berlinka, Esterázyho palác, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava

 

nedeľa, 2. 6. 2013, 15.00 h

Siesta v galérii: Medzi selankou a drámou a Viliam Malík 1912 – 2012

Nedeľný pohodový výklad pre všetkých, ktorí sa chcú dozvedieť viac.

SNG, Esterházyho palác, 2. a 3. poschodie, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava

Vstupné 3,50 €

 

utorok 4. 6. 2013, 16.00 h

Open Studio: Claire Bishop, UK/NY

Claire Bishop je historička umenia a umelecká kritička, ktorej hlavným záujmom je post-medium – site specific umenie od roku 1960 (performancia, inštalácia, konceptuálne umenie, video, participácia) a história vystavovania. Od roku 2008 pôsobí na katedre dejín umenia na CUNY Graduate Center v New Yorku. Pracovala aj na katedre dejín umenia na University of Warwick v Coventry alebo na oddelení Kurátorstva súčasného umenia na Royal College of Art v Londýne. C. Bishop je editorkou vysoko cenených kníh Participation (2006) a Instalation art : Critical History (2005) či Artificial Hells: Participatory Art and the Politics of Spectator (2012). Je prispievateľkou do mnohých umeleckých časopisov a jej esej Antagonizmus a relačná estetika (2004) sa stala vplyvnou kritikou o vzťahovej estetike.

 

Projekt Open Studio je realizovaný s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Prednášky sú v anglickom jazykom, bez tlmočenia.
SNG, Berlinka, Esterázyho palác, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava

Vstup voľný

 

utorok 4.6. 2013, 20:45 h

Call Girl

(Švédsko, 2012, 104 min.), Réžia: Mikael Marcimain

Film Call Girl je hraným debutom režiséra Mikaela Marcimaina, ktorý sa v domácom Švédsku preslávil ako režisér televíznych seriálov a projektov. Vo svojej odvážnej kinovej prvotine sa inšpiruje jedným z najkontroverznejších politických škandálov, v ktorom bolo v 70. rokoch viacero ministrov a politikov vlády premiéra Olofa Palmeho obvinených z využívania služieb v sieti obchodu s prostitúciou neplnoletých dievčat pre vysokopostavených funkcionárov, biznismenov a celebrity. Film odkrýva prostredníctvom príbehu mladej Iris z najnižšej vrstvy spoločnosti temnú stránku politicky neutrálneho štátu, v ktorom hniezdi svet trblietavých, erotických i striptízových klubov a špinavých apartmánov, určených pre nelegálnu činnosť. Marcimainova snímka vyniká sústredenou rekonštrukciou atmosféry tej doby, zaváňajúcej naliehavými spoločenskými zmenami a na MFF v Toronte v roku 2012 získala Cenu medzinárodnej filmovej kritiky FIPRESCI.

Letné kino SNG, Riečna 1, Bratislava

Vstupné 2 €

 

streda 5. 6. 2013, 18.00 h


Koncert: Hudba dneška v SNG 5 – Jesus Blood Never Failed Me Yet

Cyklus súčasnej hudby

Účinkuje: studEND.doc / VENI ensemble, dirigujú Marián Lejava a Daniel Matej, umelecký vedúci

Program: Gavin Bryars, Zygmunt Krauze a i.

SNG, Esterházyho palác, Átrium, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava

Vstupné 4 / 2 €, členovia KP SNG zdarma


 

štvrtok 6. 6. 2013, 20.20 h

PechaKucha Night Bratislava / volume 23 / Visegrad Edition

Architekti, dizajnéri, vizuálni umelci a ďalší kreatívni ľudia predstavia svoje projekty vo formáte 20 obrázkov × 20 sekúnd!

 

Amfiteáter SNG, Riečna 1, Bratislava

Letný pavilón SNG, Rázusovo nábrežie 2, Bratislava – afterparty

Vstupné: 5 € predpredaj / 7 € na mieste

www.pechakucha.sk

 

sobota 8. 6. 2013, 20:45 h

Môj pes Killer

(SR/ČR, 2013, 90 min.), réžia: Mira Fornay

Jednodňový príbeh Mareka (Adam Mihál), ktorý žije iba so svojím otcom (Marián Kuruc), najlepším priateľom psom a skupinou miestnych skínov, sa otrasie v základoch, keď objaví tajomstvo svojej matky (Irena Bendová), ktorá ho ako malého chlapca opustila. „Marek je síce antihrdina, ale mojím cieľom nie je vytvoriť iba čierno-biely charakter agresívneho nedozretého chlapca. Je to príbeh o hanbe a hrdosti, ktorá v prípade Mareka vedie k tragédii až antického rozmeru. Je to príbeh o našej viere, prečo v niečo veríme a ako táto viera spätne ovplyvňuje naše životy,“ naznačuje autorka Mira Fornay. Môj pes Killer je aktuálne najlepším slovenským filmom roka a jeho kvality potvrdila aj hlavná cena z prestížneho festivalu v Rotterdame.

Letné kino SNG, Riečna 1, Bratislava

Vstupné 2 €

 

utorok 11. 6. 2013, 20:45 h

Pátranie po Sugar Manovi (Searching for Sugar Man)

(Švédsko/UK, 2012, 86 min.), réžia: Malik Bendjelloul

Pátranie po Sugar Manovi rozpráva neuveriteľný, ale pravdivý príbeh Rodrigueza – najväčšej rockovej hviezdy 70. rokov, ktorá nikdy vo svete nezažiarila. Dvaja producenti objavili Rodrigueza na konci 60. rokov v zadymenom, zapadnutom bare v Detroite. Boli očarení a presvedčení, že piesne plné silných melódií a prorockých textov mu prinesú povesť najväčšieho hudobníka svojej generácie. Dva albumy, ktoré nahral, boli však nanešťastie úplným prepadákom, Rodriguez sa vytratil zo scény a ostali po ňom len historky o samovražde na pódiu. Pirátska nahrávka sa náhodou dostala do Južnej Afriky, ktorú práve apartheid odrezal od zvyšku sveta a Rodriguez sa tu na nasledujúcich dvadsať rokov stal fenoménom, slávnejším ako Rolling Stones. Snímka, ktorá tento rok získala Oscara pre najlepší dokumentárny film, sa vydáva po stopách dvoch fanúšikov, ktorí chceli zistiť, čo sa v skutočnosti stalo s ich hrdinom. Objavia veľmi prekvapivé skutočnosti.

Letné kino SNG, Riečna 1, Bratislava

Vstupné 2 €

 

streda 12. 6. 2013, 18.00 h

Koncert: Momento musicale – Stretnutia so slovenskou vokálnou budúcnosťou

Cyklus vokálnej tvorby poslucháčov operného spevu

Ľudová pieseň v klasickej úprave

Dramaturgia Dagmar Livorová, spolupráca Opera mobile, o. z.

Esterházyho palác, Átrium, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava

Vstupné 4 / 2 €, členovia KP SNG zdarma

 

štvrtok 13. 6. 2013, 18.00 h

Ján M. Bahna: Viliam Malík a fotografia architektúry

„Malík nebol klasickým fotografom architektúry. To je samostatná špecifická subdisciplína fotografie. On bol dokumentaristom doby a kronikárom procesu vzniku a zániku mesta a jeho architektonických fragmentov. V tom je pre mňa jeho informácia vzácnejšia a pravdivejšia ako naleštené fasády s efektnými oblakmi.“ Ján M. Bahna

Výklad architekta, kurátora výstav architektúry, pedagóga prof. Jána Miloslava Bahnu na výstave Viliam Malík 1912 – 2012

Esterházyho palác, 3. poschodie, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava

Vstupné 2 / 1 €, členovia KP SNG zdarma

 

sobota 15. 6. 2013, 20:45 h

Renoir

(Francúzsko, 2012, 108 min.), réžia: Gilles Bourdos

Film Renoir je založený na skutočnom príbehu starnúceho impresionistického maliara Augusta Renoira a začínajúceho filmára Jeana Renoira, ktorá je vyrozprávaná prostredníctvom nádherných obrazov, ponorených do zlatej farby a vyvolávajúcich atmosféru samotnej Renoirovej maliarskej tvorby. Píše sa rok 1915 a maliar Auguste Renoir i jeho syn Jean sú poznačení smrťou ženy aj matky zároveň. Ich životy však zmení mladá kráska s ohnivými vlasmi, ktorá im prinesie stratenú energiu a umeleckú inšpiráciu. Stane sa posledným modelom otca Renoira, ktorému zároveň navráti stratenú mladosť; v psychicky nestálom/labilnom Jeanovi svojou divokosťou i neskrotným duchom vzbudí nečakané túžby a vášeň k filmovému umeniu. Snímka Gillesa Bourdosa bola uvedená na MFF v Cannes 2012 v sekcii Un Certain Regard, kde súťažila s ostatnými filmami o najoriginálnejšiu výpoveď a výrazovú poetiku.

Letné kino SNG, Riečna 1, Bratislava

Vstupné 2 €

 

nedeľa, 16. 6 .2013, 15.00 h

Siesta v galérii: Viliam Malík 1912 – 2012

Nedeľný pohodový výklad pre všetkých, ktorí sa chcú dozvedieť viac.

SNG, Esterházyho palác, 3. poschodie, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava

Vstupné 3,50 €

 

utorok 18. 6. 2013, 20:45 h

Verbo

(Španielsko, 2011, 87 min.), réžia: Eduardo Chapero-Jackson

Hraný žánrový debut mladého španielskeho režiséra Eduarda Chapero-Jacksona bol v roku 2011 nominovaný na lokálne prestížne ceny CEC (Cinema Writers Circle – spolok filmových kritikov a scenáristov) za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe a za najlepšiu réžiu; v tých istých filmových kategóriách aj na medzinárodne uznávané národné filmové ocenenia Goya. Fantazijná snímka rozpráva príbeh adolescentnej Sary, ktorá ešte nedokáže porozumieť okolitému svetu a nedokáže si v ňom nájsť miesto. Neustále hľadanie odpovedí na nezodpovedané otázky ju privedie do tajomného fiktívneho, virtuálneho sveta, kde sa púšťa do rôznych životunebezpečných dobrodružstiev, aby našla samu seba i cestu v hmle zahalenom bludisku, nazývanom svet.

Letné kino SNG, Riečna 1, Bratislava

Vstupné 2 €

 

štvrtok 20. 6. 2013, 18.00 h

Talianska maľba 16. – 18. storočia

Vernisáž výstavy

SNG, Esterházyho palác, 2. poschodie, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava

 

sobota 22. 6. 2013, 20:45 h

30 minút po polnoci (Zero Dark Thirty)

(USA, 2012, 157 min.), réžia: Kathryn Bigelow

Režisérka Kathryn Bigelow, držiteľka Oscara za vojnový triler Smrť čaká všade, sa vracia k osvedčenému žánru a v špionážnom trileri Zero Dark Thirty sleduje desať rokov pátrania po vodcovi militantnej islamskej teroristickej organizácie al-Káida Usámovi bin-Ládinovi. Film komplexne odkrýva udalosti, ktoré postupne viedli k jeho konečnej likvidácii 2. mája 2011 špeciálnou jednotkou amerického námorníctva SEAL Team Six v Pakistane. V strede príbehu stojí agentka CIA, ktorá urputne a bez emócií pátra po najhľadanejšom zločincovitých čias. Bez pátosu spracované skutočné udalosti, ktoré s napätím sledoval celý svet. Jeden z najlepších a najinteligentnejších amerických filmov uplynulého roka.

Letné kino SNG, Riečna 1, Bratislava

Vstupné 2 €

 

nedeľa 23. 6. 2013, 15.00 h

Siesta s kurátorkou: Talianska maľba 16. – 18. storočia

Pohodová nedeľná prechádzka talianskou maľbou pre všetkých, ktorí sa chcú dozvedieť viac s kurátorkou výstavy Zuzanou Ludikovou.

Esterházyho palác, 2. poschodie, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava

Vstupné 4,50 €, 50% zľava pre seniorov, študentov, členovia KP SNG zdarma

 

nedeľa 23. 6. 2013, 15.00 – 17.00 h

Spoločná nedeľa v galérii: stabil/_ labil/_mobil

Uvoľnená predprázdninová spoločná nedeľa v letnom pavilóne SNG. Na konštrukcii letného pavilónu si vyskúšame vlastnú stabilitu, zistíme, ako funguje prenášanie váhy a rovnováhy a vytvoríme si vlastné mobilné objekty v priestore.

Rezervácie: barbora.jurinova@sng.sk

Vstupné 8 € (rodina)

 

 

 

utorok 25. 6. 2013, 20:45 h

Meteora (Metéora)

(Grécko, 2013, 82 min.), réžia: Spiros Stathoulopoulos

Na horúcich pláňach stredného Grécka sa týčia majestátne pieskovcové skaly. Na ich vrcholkoch stoja ortodoxné kláštory Meteora, ktoré akoby viseli medzi nebom a zemou. Dole v údolí sa v drsnom kontraste s asketickým životom mníchov a mníšok odvíjajú bežné životy farmárov. Mladý mních Theodoros a mníška Urania zasvätili svoje životy prísnym rituálom a praktikám svojej komunity. Ich život je však podrobený ťažkej skúške, keď začnú pociťovať silnú vzájomnú náklonnosť. Musia sa rozhodnúť medzi duchovnou oddanosťou a svojimi ľudskými túžbami. Akou cestou sa vydajú? Snímku Meteora uviedli v súťaži na Berlinale 2012.

Letné kino SNG, Riečna 1, Bratislava

Vstupné 2 €

 

streda 26. 6. 2013, 20.00 h

koncert DVA

Akusticko-elektronické duo DVA vzniklo na jar roku 2006 v Třebechoviciach pod Orebem. Dvojica ve zložení Jan Kratochvíl (On) a Bára Kratochvílová (Ona) zhmotňuje svoje originálne hudobné vízie rôznymi prostriedkami: svoju predstavu o tom, ako má znieť tango, napĺňajú beatboxom, krehké folkové skladby zase ošperkuje klarinet. Čerpajú tiež z estetiky kabaretu nebo cirkusu. Príbehy z vlastných svetov popisujú vlastným vymysleným jazykom – práve preto sa pre ich hudbu vžilo označenie „folklór neexistujúcich národov“.

 

Amfiteáter SNG, Rázusovo nábrežie 2, Bratislava (v prípade nepriaznivého počasia: Berlinka, Nám. Ľ. Štúra 4)

Vstupné v predpredaji 7 € (www.vstupenka.sk, Dr. Horák, pokladňa SNG), na mieste za 10 €

 

sobota 29. 6. 2013, 19.00 h

Kuasar String Kuartet – „Oheň, svetlo a rock“

Sláčikové kvarteto Kuasar String Kuartet tvorené hudobníkmi Enrico Guerzoni (violončelo), Ruben Chiavano (husle), Luca Campioni (husle) a Simone Rossetti Bazzaro (viola) prostredníctvom rôznych hudobných žánrov a veľmi originálnym spôsobom vyzdvihuje vlastnosti a prvky prítomné v každej forme hudobného vyjadrenia. Ich hudobný výskum sa sústreďuje na hudbu 20. storočia bohatého na žánrovú rôznorodosť vrátane jazzu, avantgardy, cross-over, rocku a etno hudby. Zoskupenie Kuasar String Kuartet interpretuje skladby pre kvarteto, ale aj vlastné skladby a originálne aranžmány. Jeho členovia sa môžu pochváliť spoluprácou s medzinárodne uznávanými umelcami ako Bobby Mc Ferrin, Michael Nyman, Trilok Gurtu, Josè Cura, Roberto Gatto, Paolo Fresu, Andrea Bocelli, Lucio Dalla, Zucchero alebo Kelly Joyce. Špeciálnym hosťom ich koncertu v Bratislave bude Boris Lenko, koncert zároveň uzatvára festival talianskej kultúry na Slovensku, „Dolce vitaj“.

Letný pavilón, Rázusovo nábrežie 2, Bratislava

Vstup voľný

 

 

sobota 29. 6. 2013, 20:45 h

Hasta la vista!

(Belgicko. 2011, 115 min.), r. Geoffrey Enthoven

Philip, Lars a Jozeph sú traja mladíci, ktorí milujú víno a ženy. Sú však stále panici. Pod zámienkou ochutnávky miestnych vín sa vydajú na cestu do Španielska s vidinou prvých sexuálnych zážitkov. Nič ich nezastaví – dokonca ani ich hendikep: jeden je slepý, druhý na vozíku a tretí je ochrnutý. Hasta la vista! rozpráva príbeh o láske, sile kamarátstva a o túžbe prostredníctvom road movie, v ktorej je, tradične, cesta dôležitejšia ako cieľ. Je to príbeh o humore ako jedinom prostriedku, ktorý pomáha vyrovnať sa s neľahkou situáciou, o silnej túžbe ako najväčšom hýbateľovi ľudskej snahy boriť hranice. Film vznikol na motívy skutočného príbehu Astu Philpota a jeho priateľov. Už piate dielo belgického režiséra Geoffreyho Enthovena sa odvíja na pôdoryse dvoch osvedčených žánrových vzorcov: road movie + komerčne úspešná formulka o mladíkoch, ktorí sa všemožne snažia prísť o panictvo. Hasta la vista! však tento prvok nekarikuje, naopak, vychádza iba zo skutočných udalostí.

Letné kino SNG, Riečna 1, Bratislava

Vstupné 2 €

 

nedeľa 30. 6. 2013, 18.15 h

Koncert: MUSICA POETICA DA CAMERA – Solamente Naturali v SNG

Cyklus starej hudby na autentických nástrojoch

Solamente naturali Miloš Valent & mladé talenty – Barbara Barros (Portugalsko), husle. Sólistka vystúpi s vlastným programom vrátane Nova musica z Portugalska a Španielska. 

Esterházyho palác, Átrium, Námestie Ľ. Štúra 4, Bratislava

Vstupné 4 / 2 €, členovia KP SNG zdarma

 

Každý utorok | Rodina/

Utorkový ateliér: Ulica, strom, holub

17.00 – 18.00 h | EP | 4€ rodina

Nový cyklus tvorivého rodinného programu pre deti od 4 rokov a ich rodičov. Skúmanie diel z aktuálnych výstav a tvorivá práca v ateliéri.

Rezervácie: barbora.jurinova@sng.sk

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

Ponuka vzdelávacích programov

Na každý program (okrem Siesty v galérii a Thursday Art Talk) je potrebné sa vopred objednať e-mailom alebo telefonicky. Všetky programy realizujeme s prihliadnutím na špecifické potreby a požiadavky vekovej a cieľovej skupiny účastníkov a účastníčok. Všetky podrobné informácie o obsahu, termínoch konania a cenách programov vám radi poskytneme na uvedených kontaktoch.

 

 

55. Bienále výtvarného umenia v Benátkach 2013

29. máj – 24. november 2013

 

Slovenská národná galéria ako spoluorganizátor národnej expozície pozýva do Pavilónu Českej republiky a Slovenskej republiky na 55. bienále umenia v Benátkach.

 

Petra Feriancová a Zbyněk Baladrán: Stále to isté miesto

Kurátor: Marek Pokorný

Východiskom projektu still the same place je archív slovenskej umelkyne Petry Feriancovej zhromažďujúci rôznorodé odkazy na Benátky ako miesto, ktoré zohráva špecifickú úlohu v jej živote. Český umelec Zbyněk Baladrán konceptualizuje vzťah medzi týmto archívom materializovanou mentálnou mapou Benátok, vlastným kritickým čítaním zhromaždeného materiálu a kontextom benátskeho bienále ako inštitúcie. Projekt vychádza jednak z dlhodobého záujmu obidvoch umelcov o pamäť a spôsoby jej zachovania, spracovávania či konštrukcie, jednak z intenzívnej reakcie na fenomén Benátok predstavujúcich pre súčasných výtvarných umelcov (z hľadiska individuálnej imaginácie štruktúry globálneho umeleckého poľa) konflikt medzi minulosťou a prítomnosťou, spomienkou a intervenciou, osobným prežívaním a jeho objektivizáciou.

 

Srdečne Vás všetkých pozývame!

Daša Dúbravová

Slovenská národná galéria

www.sng.sk

 

Zdroj: SNG

Ďalšie články

Aktuálne