2.8 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

VŠVU Bratislava: 343 Fashion Studio – 23.5.

Najčítanejšie

Absolventská prehliadka bakalárov a magistrov Ateliéru odevného dizajnu
VSVU-343 Fashion Studio_banner_na_titulku

V koncertnej sále Bratislavského hradu sa bude vo štvrtok, 23. mája 2013, o 19.00 hod. konať absolventská prehliadka bakalárov a magistrov Ateliéru odevného dizajnu Vysokej školy výtvarných umení, pod vedením Doc. Júlie Sabovej akad. mal.

Bruno Ciberej bude sprevádzať prehliadkou, na ktorej sa odprezentujú študenti bakalárskeho ročníka, magisterského ročníka a traja hostia.

Akciu finančne podporila Nadácia Tatra banky.

Bakalárske kolekcie predvedú:

Mišena Juhász, Hard – Edge Clothing

Kolekcia odzrkadluje rôznorodé architektonické prvky čerpané z fotografií 50. – 60. rokov minulého storočia amerického fotografa architektúry Juliusa Shulmana prepojených s hard-edge painting- maľbou ostrých hrán. Autorka využíva hlavné znaky týchto podnetov ako sú rovné a zároveň ostré línie, čisté tvary geometrie a kontrast farieb. Uprednostnená je symetria nad asymetriou a plochosť nad objemom. Všetky tieto prvky vnáša autorka aj do strihového riešenia samotných odevov.

Andrea Pojezdálová, Progress

Práca inšpirovaná magickým symbolickým indickým útvarom Mandala, definovaným ako harmonické spojenie kruhu a štvorca. Táto definícia sa v práci stala východiskom pre strihové riešenia, kde autorka samotný kruh a štvorec využíva ako strih, z ktorého aranžovaním vytvára odevné formy. Taktiež sa v symboloch venuje procesu ľudského prežívania a kontrastu života a smrti. Kontrast je prítomný aj v použitej farebnosti, kde autorka prešla od bielej cez odtiene šedej až k čiernej. Z uvoľnenej úpletovej siluety prechádza až k skulpturálnym koženým formám.

Petra Solivarská, Moment of the movement

Kolekcia je inšpirovaná Japonskom, a to nie len samotným tradičným odevom či prvkami origami, ale aj samotnou atmosférou tejto krajiny. Do kolekcie sa premietla japonská jednoduchosť foriem, čistota, jemnosť farieb a sviežosť. V jednotlivých kusoch odevov sú viditeľné prvky typické pre kimono, t.j. plochosť, „oversize“, kimonové rukávy či zapínanie pomocou brošní alebo opaskov, ktorých autorkou je Nina Valíčková. Petra pracuje so strihom ako s dvojrozmernou plochou, vytvára  si vlastné textilné origami, ktorých siluety sa neskôr stávajú inšpiračným zdrojom pre ďalšie odevy. Kolekcia pôsobí navonok veľmi staticky, avšak ako hovorí samotný názov, pohyb jej vdýchne dušu.

Ema Klein, The Muse – Affection

Idea vytvorenia vlastnej módnej značky so svojou identitou, grafickým spracovaním, autorskou potlačou a strihovými riešeniami ovplyvnila kolekciu, ktorá sa preniesla od slobodného sveta umenia k úžitkovosti a nositeľnosti.

Magisterské práce budú prezentovať:

Bronislava Žurková Brůčková, PROPLETENI-NAVŽDY

Cieľom práce bolo vytvorenie dámskych a pánskych odevov z autorskej pleteniny. Kolekciu spája motív granátového jablka, ako symbola plodnosti a manželstva, prepletenia partnerských vzťahov medzi mužom a ženou. Inšpiráciou pre farebnosť, vzor a tvaroslovie bol ľudový kroj a samotný pletený material. Kolekcia je pre ľudí, ktorí majú radi volnosť pohybu a pohodlie.

Monika Nováková, Tajemná

Čo by malo byť zahalené, je v kolekcií odhalené, čo je verejne zakázané, je v kolekcií verejne priznané. Inšpiráciou sa stali siluety oblečenia moslimských žien a spoločensky vyžadovaný kódex, ktorý im typ zahalenia prikazuje. Línia kolekcie vypovedá o rozdieloch v zahalovaní medzi europskymi a islamskými krajinami, poukazuje na vývoj v zahalovaní, ktorý v krajinách Blízkeho východu za posledné storočie prebehol. Farby a vzory vychádzajú z islámskej kultúry a umenia, pre ktoré sú typické mozaiky, arabesky a geografické aj florálne vzory. Monika využila hodváb, bavlnu a kožu, materiály typické pre tieto oblasti.

Viktória Vittori, Nehodiace sa prečiarknite

Kolekcia reaguje na problematiku rodových rolí, na rolu ženy v domácnosti, s ktorou sa väčšina žein musí konfrontovať. Jednotlivé modely predstavujú rozdielne životné obdobia a obsahujú symboly odkazujúce na toto spojenie žien s domácimi prácami. Kolekcia má dve línie: prvá zastupuje ženu, ktorá túto rolu prijala, druhá naopak stelesňuje predstavu o emancipovanej pracujúcej žene. Koncept podtrhuje obuv, ktorá je taktiež súčasťou diplomovej práce, a potlače, ktoré na mieru vytvorila študentka textile na pražskej VŠUP Lenka Šindelová. Kolekcia vznikla pod vedením Doc. Júlie Sabovej, akad. mal. A Doc. Liběny Rochovej.

Hostia prehliadky:

Zuzana Zmateková, Bc., Syncretic Reception

Kolekcia digitálne potláčaných odevov mapuje slovenskú ornamentiku a hľadá jej paralelu v moderných dekoračných prvkoch. Hlavnú inšpiráciu čerpá zo štýlu rôznych subkultúr a z uplatňovania dekorovania a kompozičného rozloženia dekoračných prvkov na ľudových odevoch. Autorské potlače sú určené mladej modernej žene s citom pre štýl a nekonvenčnosť. Kolekcia vznikla za podpory nemeckej textilnej firmy Colour textile.

Andrea Ševčíková, Mgr. Art., Primát

Kolekcia je inšpirovaná  svetom malých a stredných primátov a taktiež kresbou ako základným a najprirodzenejším zhmotnením myšlienky každého dizajnéra. Ťažiskom celej kolekcie sú textilné dezény a kompozície, ktoré majú zachytiť živosť kresby a rukopis tvorcu. Primát predstavuje street módu pre ženy aj mužov.  Kolekcia je syntézou tradičnej ručnej práce a digitálnych technológií.  Každý môže spoznať svet opičiek, obliecť si Primáta a vyraziť do mesta

Ivana Kaňovská, PhD., AQUO

Netypická odevná kolekcia koncepčného charakteru, pri ktorej je pozornosť zameraná predovšetkým na pokrývky hlavy a masky inšpirované ľudskými zmyslami, mysterióznym románom Jumaroro a vodným živlom. Kreácie sú objektového a koncepčného charakteru s odvolaním na súčasný trend synergie dizajnu, módy a technológie.

Srdečne Vás pozývame!
Mgr. Nina de Gelder

 

Zdroj: VŠVU

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne