5.1 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

Bratislava: Posaďte sa na vyhliadkovú lavičku na nábreží Dunaja

Najčítanejšie

SPOLOČNOSŤ, ARCHITEKTÚRA A DIZAJN

Posedieť si na nábreží a pozerať sa na Dunaj je na Vajanského nábreží opäť realitou. Staré Mesto a občianske združenie Punkt včera umiestnili na nábreží tri nové vyhliadkové lavičky. Základná idea projektu Vyhliadková lavička vznikla v hlave zakladateľa Nadácie Provida – Ladislava Kossára, rodeného Bratislavčana, ktorý chcel prispieť k zatraktívneniu verejného prostredia “svojho” mesta. Spoločne s občianskym združením Punkt sa rozhodli zrealizovať mestský mobiliár pre Bratislavu, ktorý by svojim dizajnom reagoval na vopred určené miesto v mestskej časti Staré Mesto

Stare mesto - lavicka1

„Staromešťanov, Bratislavčanov a návštevníkov nášho hlavného mesta by sme nemali oberať o krásny pohľad a výhľad na Dunaj, o ktorý ich do istej miery pripravila protipovodňová ochrana. V posledných týždňoch sa však ukázalo jej opodstatnenie, pretože vďaka nej sme predišli obrovským škodám, ktoré mohli nastať počas povodní. Preto som rada, že v súčasnosti máme aj bezpečné nábrežie, aj výhľad na rieku,“ povedala starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Táňa Rosová.

Vlani v marci vyhlásilo občianske združenie Punkt verejnú dizajnérsku Súťaž na návrh Vyhliadkovej lavičky pre Staré Mesto. K termínu uzávierky – 30. aprílu 2012 bolo do súťaže s medzinárodnou účasťou poslaných rekordných 126 dizajnových návrhov, pričom väčšina z nich sa vyznačovala inteligentným tvorivým prístupom k zadaniu a vysokou kvalitou spracovania. Návrhy hodnotila odborná komisia a autorkou víťazného návrhu s názvom “Posaďte sa!” sa stala dizajnérka Helena Bergerová. V novembri 2012 bol vybraný najvhodnejší z uchádzajúcich sa výrobcov – popradská firma KLOCOK, s.r.o., ktorá od marca do mája tohto roku odliala tri kusy Vyhliadkovej lavičky z betónu poskytnutého spoločnosťou Holcim Slovensko, a.s.. Technický dozor a sedacie komponenty z dreva realizovala spoločnosť 30/70 Productions, s.r.o..

Stare mesto - llavicka

„Aj tento projekt je pre mňa ďalším dôkazom, že dobré nápady sa môžu zrealizovať a mladí talentovaní ľudia môžu dostať možnosť na prezentovanie sa najmä vďaka vzájomnej pomoci. Vyhliadková lavička ukázala ideálne spojenie mestskej časti a neziskového a podnikateľského sektora,“ dodala starostka Rosová. Mladé talenty dostali príležitosť, aby sa realizovali v prospech domácich i zahraničných užívateľov bratislavského verejného priestoru.

Tomáš HALÁN

Zdroj: Miestny úrad MČ Bratislava – Staré Mesto

Ďalšie články

Aktuálne