7.7 C
Bratislava
sobota, 20. apríla 2024

Tina Turnerová: V plážovom volejbale si víťazstvá treba krvopotne vybojovávať

Najčítanejšie

Keď naše plážové volejbalistky zaznamenajú úspech v zahraničí, objavia sa na titulkách všetkých najčítanejších novín. Domáce Slovensko ich akosi ignoruje. Čím to je, že na úspechy našich športovkýň nie sme hrdí aj my? O tom aj o ďalších témach sme sa zhovárali s Tinou Turnerovou, ktorá smeruje na Olympijské hry 2016 do horúceho Rio de Janeira.

Tina Turnerova a Gabi Tomašeková-obr.2
Tina Turnerová a Gabi Tomašeková

Plážovému volejbalu sa profesionálne venujete od roku 1994. Čím Vám prirástla k srdcu táto namáhavá športová disciplína?

Je to podobné, ako keď stretnete človeka, o ktorom veľmi rýchlo viete, že je to váš životný partner. Tak je pre nás (mňa a moju spoluhráčku) aj plážový volejbal životnou láskou. Bez tejto emócie nikdy nemôžete robiť veci dlhodobo a naplno. Spojenie slobodného pohybu pod voľným nebom s bosými nohami v príjemnom piesku, naháňanie lopty po ihrisku v bezhraničnej únave, to je to pravé spojenie.

Plážový volejbal dnes patrí medzi najatraktívnejšie športy, o čom svedčia aj naplnené tribúny, prenosy s najvyššou sledovanosťou a dnes je už rozšírený po celom svete. Čo na ňom najviac láka divákov? Dynamika hry, jeho náročnosť, atraktívnosť prostredia alebo skôr sexi športovkyne?

Áno, dokonca aj na olympiáde sú ako prvé vypredané lístky práve na beach volejbal. Je podľa mňa veľmi atraktívnym športom na pohľad, pretože máme možnosť sledovať spoluprácu iba dvoch hráčov/hráčiek, čo je na iné loptové športy netradičné. Zároveň je to kombinácia atletických schopností a volejbalovej techniky, to všetko pri extrémnom počasí. Je to skutočne veľmi náročný šport, ale tie krásne výmeny stoja za to aj na pohľad. Top hráčky na svetovej úrovni sú pekne vypracované, ak sa mi podarí zostať sexi, je to super neodolateľná kombinácia.

Takáto hra si nesporne vyžaduje dokonalú kondíciu, nakoľko samotný pohyb v piesku je nesmierne fyzicky náročný. Ako sa udržiavate vo forme?

Bez každodenného špeciálneho tréningu by sme na tento šport mohli zabudnúť. Teda samozrejme, ak počítame s nejakou úrovňou, keď chceme zápasy vyhrávať a nie sa len zúčastňovať. Kombinácia rôznej záťaže v tréningu je preto nevyhnutná. Aj mimo sezónu sa snažíme nevynechať športovú aktivitu. Dlhšia pauza ako týždeň je nepredstaviteľná. Snažíme sa sťažovať si podmienky ako sa dá, trénujeme s pneumatikami, olovenými vestami, závažiami, do pieskových kopcov, aj v tom najhoršom počasí, aké si viete predstaviť, či už v zime pri mínus 20, alebo v lete cez obed pri plus 40.

Ako vyzerajú Vaše každodenné tréningy?

V priemere máme najmenej jeden tréning, väčšinou technický s loptami a najviac štyri za jeden deň. Ráno mávame kondičku na piesku o 7.00, kde sa snažíme zdokonaľovať pohyb po piesku, odrazové a rýchlostné schopnosti. Občas používame aj pneumatiky na beh alebo ťahanie. Posilňovňa je ďalšou zložkou tréningu, kde máme okrem klasických cvikov aj plyometriu. Poobedňajšie tréningy sú zasa technické, alebo herné, kde vyzývame najradšej mužské dvojice. Tie sa na hre viac snažia. Večer sme zaradili hot jogu, ktorá nám trénuje duševnú a mentálnu odolnosť, flexibilitu a samozrejme aj schopnosť prekonávať extrémne horúčavy, pretože sa cvičí v saunovej teplote.

Práve v Dubaji v roku 2008 sa podarilo zviditeľniť slovenský ženský plážový volejbal vďaka Vám. Bola to určite veľká radosť a obrovský krok vpred. Ako vnímali váš úspech v zahraničí a ako doma na Slovensku?

Ak by sme nemali v médiách pár známych, o tomto prvom veľkom slovenskom úspechu vo svete sa nik nedozvie. V tomto športe sa našej krajine nepodarilo do roku 2008 nič podobné. Pre nás to bolo veľmi dojemné prekvapenie, podporu nám poskytol iba náš vtedajší premiér Robert Fico. Aj vďaka tomu v Dubaji viala slovenská vlajka na štadióne. Keďže sme ten osudový zápas proti Kazachstanu vyhrali veľmi jednoznačne, všetky prítomné médiá prejavili záujem o interview s nami a na druhý deň sme boli na titulkách 3 športových novín.

Dnes máte spoluhráčku Gabiku, s ktorou tvoríte unikátne duo. Zdá sa, že ste vyrovnané hráčky a na ihrisku podávate vyrovnané výkony a dokonale sa dopĺňate. Ako ste sa našli?

Gabi je perfektná parťáčka aj na kurte aj mimo neho. Keď ideme na turnaje, trávime spolu prakticky celé dni, niekedy som s ňou viac ako s mojím manželom. Čiže harmónia pováh je veľmi dôležitá. Snažíme sa obe robiť maximum a zdá že nám to klape, keď máme v prvej spoločnej sezóne už pár vyhratých turnajov. Obe sme nastavené na každodennú pracovitosť na sebe a nečakáme všetko za nič. Spravodlivosť v tomto športe neexistuje, niekedy sú turnaje, kedy končia o triedu horšie páry pred nami. Mnoho záleží aj na nasedení v pavúku a v počte bodov tímov. Našli sme sa aj vďaka tomu, že sme čakali potomkov (Amelia Zoe a Bianka) v tom istom období. Tak jedna druhú chápeme, čo je to za výzvu zvládať materstvo a šport zároveň. Je to obrovská výzva, obe máme radi sťažené podmienky, preto sme sa vydali na túto cestu.

Ako funguje systém prebojovania sa na Olympiádu? Máte už dostatok bodov? A aké turnaje ešte potrebujete absolvovať, aby ste sa na ňu dostali?

Keďže ide o viacročný cyklus, máme čo robiť, aby sme naskočili na vlak. Body získané v svetovej sérii sa rátajú, avšak je ťažké bez bodov sa tam dostať, ak nechytíte turnaje práve v úvode sezóny. Tie sú však rozpočtom nákladné, preto sa musíme snažiť získavať komerčných partnerov. Dôležitých turnajov je v sezóne asi 20, tie potrebujeme uhrať každú sezónu až do roku 2016. Body sa prenášajú vždy do ďalšej sezóny. V roku 2016 by sme teda mali dostať do svetovej tabuľky čo najvyššie.

Vycestovanie do rôznych krajín stojí aj nemalé peniaze. Sme už zvyknutí, že naši športovci nemajú dostatočnú finančnú podporu. Ako si zháňate financie?

Využívame všetky dostupné zdroje kontaktov a možností, všetky procesy sú však zdĺhavé, preto sme potešené, že sa nám javí spolupráca so športovým manažérom, ktorý by byrokraciu robil za nás. Máme informácie aj o štátnych zdrojoch, tak veríme, že sa nám podarí dohodnúť optimálnu spoluprácu. Nejakú podporu už máme, o ďalšiu spoluprácu sa usilujeme každý deň.

Podporuje volejbalová federácia hráčky zo Slovenska?

Tým že patríme pod volejbalovú federáciu a nemáme ako beach volejbal osobitné finančné zdroje, sme odkázané sami na seba. Beach volejbal nie je vo volejbalovej federácii príliš preferovaný šport. Mali sme problémy aj s uvedením publikácie „Plážový volejbal“ pre školy, ktorej som spoluautorkou. Musíme sa teda postarať sami o seba. Aj keď veríme, že v blízkej budúcnosti by sa systém mohol zmeniť.

Nechceme sa však venovať len problémovým veciam, veď šport je obrovská radosť a v prípade beach volejbalu sa iste dá hovoriť aj o adrenalíne… Zrejme to nie je šport pre pasívnych ľudí, ktorí si predstavujú „light“ výkony ako kdesi na dovolenkách…

Je to spleť veľmi rôznorodých emócií. Ako menšia som vrcholovo robila atletiku a tam je to jasné. Prídete na štart, buch, bežíš až do cieľa, trvá to pár minút a titul je na svete. Na turnajoch si víťazstvá treba krvopotne vybojovávať a nemôžete podceniť nikdy žiadneho súpera. Je nesmierne ťažké isť do každého zápasu s maximálnou motiváciou a s plnou fyzickou silou. Je to obrovská koncentrácia, analýza taktík a poznanie súpera, nikdy sa ten istý prípad neopakuje viac krát. Jeden krát máme aj 50°C a inokedy len 9°, čiže extrém vo všetkých ohľadoch. O žiadnej pasivite nemôže byť ani reči, keď vidíme piesok a more, pre nás je to okamžitá výzva hrať a nie vylihovať na uteráku.

Popri cestách do zahraničia ste zažili aj množstvo atraktívnych zážitkov. Vieme, že ste sa na letisku stretli aj so slávnym režisérom Tarantinom. Chceme detaily!!!

Áno, je to zážitok z cesty zo svetovej série vo francúzskom Marseille. Quentin Tarantino bol v tejto oblasti za Bradom Pittom a Angelinou Jolie, práve tam rodila dvojičky, ktoré majú spoločne. Prisadol si veľmi blízko oproti mne a zízal mi na zadok a nohy, keďže som mala veľmi krátke nohavice. Pomyslela som si, aký úchylák, čo sa tvári že číta knihu a pritom pozerá niekde úplne inde. Keď som sa pozrela druhý krát, už sa mi zdal nejaký povedomý, mal na nohách tenisky a tašku ako Uma Thurman vo filme Kill Bill. Už mi bolo všetko jasné a tak som sa ho spýtala, či je to ozaj on. Dali sme sa do debaty a kým prišlo lietadlo do Paríža, rozprávali sme sa o hocičom. Potom mi napadlo, že mám so sebou fotoaparát a tak sme si spravili spoločnú foto. Bol veľmi hanblivý a plachý, až mi to nešlo s tými scenármi dokopy. Okoloidúcim zatiaľ padali sánky a paradajky z hamburgerov, bolo to vtipné.

A tiež sme sa dozvedeli, že ste sa náhodne stretli aj so Schumacherom… Aký je slávny „Schumi“ naživo?

To bolo zasa na ďalšom turnaji v Dubaji. Vtipkovali sme so spoluhráčkou, že koho by sme mohli stretnúť tentoraz. Keďže celá dubajská kultúra je v shopping centrách, vybrali sme sa do jedného aj my. Na prvom poschodí sa objavil presne oproti nám na 1 meter Michael Schumacher. On je typ, ktorého len tak ľahko neprehliadnete a so svojimi typickými črtami je skutočne veľmi charizmatický a sympatický. Nakupoval tam celé dopoludnie, potom sme sa stretli ešte raz v obchode pre deti a pri odchode z centra, keď odfrčal na svojom naleštenom Hummeri.

A poďme trošku aj k súkromiu. Vieme o vás, že ste mamičkou krásneho dievčatka, no veľmi skoro ste sa po pôrode dostali do 100% formy. A vraj ste nepočúvali ani lekárov, ktorí Vám odporúčali oddych. Ako sa Vám to podarilo?

Keďže mám šport a pohyb v krvi, neviem si predstaviť, že by som vylihovala viac ako to bolo potrebné. Prvý beh som absolvovala asi 3 týždne po pôrode a nebolo to vôbec ľahké. Dovtedy mi sestra nosila polievky a pomáhala mi s malou, rovnako aj môj úžasný manžel. Tak, ako človek patrí neodlučiteľne k prírode, tak k človeku patrí pohyb. Všetko spojené s ľudským organizmom je veľmi individuálne. Preto sa nedá unisono poradiť všetkým ženám, aby cvičili hneď. Ja som sa však cítila dobre, takže som mohla začať pracovať relatívne skoro. Lekári sú v niečom samozrejme nenahraditeľní, nemali by sme ich však počúvať ortodoxne.

Okrem plážového volejbalu sa venujete aj zdravej výžive, nahrávate DVD so špeciálnymi cvičebnými programami…. Tak a teraz ruku na srdce – kedy vôbec spíte?

Každý deň sa snažím využiť na maximum. Zaspávam o 24.00 a neskôr. Mám síce permanentné kruhy pod očami a trochu aj vrásky, ale zato dobrý pocit, že som urobila maximum v každej oblasti, ktorej sa venujem. Chcem odovzdať ľudstvu maximum z môjho potenciálu. Neviem si ani len predstaviť klasický „dovolenkový“ mód, že ležím a opaľujem sa. Rada striedam všetky činnosti, ktoré ma napĺňajú a živia, akýkoľvek stereotyp by ma zrejme unudil k smrti.

Keď už sme pri zdravej výžive, človek už skutočne nevie, čomu má veriť. Raz odborníci prehlásia, že vajíčka sú nezdravé, potom ich odporúčajú, kritizujú mlieko, zároveň tvrdia, že je zdrojom vápnika, aj čokoláda bola totálne zaznávaná, dnes je odporúčaná. Ako sa v tom má bežný smrteľník vyznať? Čo konzumovať, aby sme jedli zdravo a zároveň výživne?

Denne čítame niekoľko teórií a bežný človek má naozaj problém sa vyznať vo všetkom správne. Výživa je veda, v ktorej sme povinní sa vzdelávať, ak sa chceme cítiť dobre a byť čo najmenej chorí. V prvom rade si overte zdroj informácií o optimálnom stravovaní. V lacných časopisoch nikdy nenájdete komplexné a zrozumiteľné informácie. Denne sa vzdelávajte na blogoch o zdraví a raz príde deň, kedy budete schopní zladiť vedomosti so svojou individualitou. Vajíčka sú určite v poriadku, ak sú od sliepok z bio chovu, potom sa niet čoho obávať, samozrejme, s mierou. Každodenná konzumácia mlieka je pre dospelého človeka celkom nutrične zbytočná, občas však nezaškodí. Vápnik dopĺňame samozrejme aj inými potravinami ako napríklad syrom, zeleninou, alebo orechmi. Denne by to malo byť pár porcií čerstvej zeleniny v kombinácii so syrom, vajíčkami, alebo mäsom. Na raňajky obyčajné ovsené vločky s vodou, kokosovým tukom, orechmi, prípadne striedať s ovocím. Ťažko sa však v pár vetách dá vystihnúť optimálna výživa, mnoho detailov je dôležitých a najmä aspekt individuality osobnosti.

Ďakujeme za rozhovor

Zhovárala sa

George Sandová

– rozhovor vznikol v júli 2013


Spoločné výsledky Tina Turnerová a Gabi Tomašeková, sezóna 2013

  • 4. a 5. miesto séria Austria Open, Bruck, Wolfsberg, AT
  • 3. miesto, Elite Beach Tour MSR, Bratislava
  • 2. miesto International tournament Mozirje Open, Mozirje, SLO
  • 2. miesto séria MSR, Žilina
  • 1. miesto séria MSR, Zvolen
  • 1. miesto séria MSR, Liptovský Mikuláš

Tina-Turnerova
Profil hráčky Tiny Turnerovej:

• 1994 Začiatky hráčskej kariéry v plážovom volejbale (Najlepšie umiestnenie – 8.miesto na okruhu MSR)
1995 Členka a hráčka klubu Slávia STU Bratislava – 1.volejbalová liga
1995 Účastníčka finálového turnaja Majstrovstiev Slovenska TOP 12 teamov Slovenska (spoluhráčka Dáša Podmanická)
1996 Štúdium na Fakulte Telesnej výchovy a športu UK (špecializácia volejbal, voliteľný plážový volejbal)
1998 Tvorba prvých tréningových jednotiek pre dvojicu Turnerová,Šrobárová podľa amerických publikácií (Karch Kiraly)
2000 Diplomová práca v oblasti plážového volejbalu na tému „Beach volejbal a vplyv herných činností na výkon družstva“
2002 Prvá účasť na sérii majstrovstiev sveta FIVB Gstaad, Švajčiarsko, účastníčka kvalifikácie
2004 3. miesto MSR v plážovom volejbale
2004 17. miesto CEV turnaj Európskej série, Brno, Česká republika
2007 Založenie tréningových skupín Beach Volley Academy Tina Turnerová (individuálne tréningy, skupinové jednotky)
2008 Účastníčka 4. turnajov svetovej série FIVB v sezóne (Barcelona, Stare Jablonky,Marseille, Dubai) 25. až 30. miesto
2008 Postup medzi 25 najlepších párov sveta na sérii okruhu Majstrovstiev sveta FIVB, Dubai, Arabské Emiráty
2010 Spoluautorka publikácie „Plážový volejbal – hra pre každého“ – Milan Pinzík, Jaroslav Vlach, Tina Turnerová
2010 2.miesto na finále Majstrovstiev Slovenska, Bratislava (spoluhráčka Petra Přidalová)
2010 4. miesto na beach volley A sérii Austrian Open, Villach
2011 4. miesto na finále Majstrovstiev Slovenska, Bratislava (spoluhráčka Andrea Gorčová)

Gabi-Tomašeková
Profil hráčky Gabiky Tomašekovej:

•  2005 – 1.miesto Slovensky pohár v plážovom volejbale Ružomberok
2006 – Bratislava, MSR 1.miesto-Majster SR
2006 – SENEC-1.miesto akademických majstrovstiev SR
2006 – postup na 3rd world university beach v championship -CYPRUS/Protaras
2007 – BA-Majster SR
2007 – 1.miesto Šport Pro Elite Beach tour-Bardejov
2008 – BA-Majster SR
2008 – 2.miesto-O2 Elite Beach Tour-Bardejov
2008 – Hamburg finálový turnaj-Nestea European championship (32 najlepších teamov z Európy)
2008 – Švajciarsko-Lucern-postup do hlavnej súťaže-Swiss masters
2008 – 1.miesto-A-cup-Baden(Rakúsko)
2008 – 1.miesto-Elite Beach Tour-Banská Bystrica
2008 – 1.miesto-A-cup-Furstenfeld (Rakúsko)
2009 – 3.miesto-Nove mesto Nad Váhom (majstrovstva SR)
2009 – 1.miesto-A-cup-Bruck am den Mur (Rakúsko)
2010 – 3.miesto-Ba (majstrovstvá SR)
2010 – 5. miesto , Beachvollejball middle european championship-BADEN (majstrovstvá strednej Európy)

Zloženie reprezentačného teamu:

  • Hráčky: Gabika Tomašeková, Tina Turnerová
  • Tréner: Milan Džavoronok (CZ), Prof. Ivan Mačura
  • Kondičný tréner: PaedDr. Vlado Zlatoš, PhD.
  • Masér: Eva Périová
MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne