7.7 C
Bratislava
sobota, 20. apríla 2024

Nové BMW Concept X5 eDrive

Najčítanejšie

Nové BMW X5 dvíha efektivitu vo svete luxusných Sports Activity Vehicle (SAV) na novú úroveň. BMW využíva medzinárodný autosalón IAA 2013 vo Frankfurte na prezentáciu nasledujúceho logického kroku smerom k dokonalej efektivite v segmente SAV. BMW Concept X5 eDrive kombinuje typickú radosť z jazdy, známu z modelov s inteligentným systémom pohonu všetkých kolies xDrive a luxusný interiér s variabilným usporiadaním priestoru, s pohonnou koncepciou typu plug-in hybrid. Jeho inovatívna technológia BMW eDrive je zárukou špičkovej športovej dynamiky BMW, pričom zároveň otvára dvere čisto elektrickej jazde maximálnou rýchlosťou až do 120 km/h, elektrickému dojazdu až do 30 km a priemernej spotrebe paliva podľa testovacieho cyklu EU iba 3,8 l/100 km.

Pohonný systém BMW eDrive v tomto koncepte pozostáva zo štvorvalcového spaľovacieho motora s technológiou BMW TwinPower Turbo a elektromotora, ktorý takisto pochádza z vlastného vývoja BMW Group. Elektrický motor s výkonom 70 kW/95 k čerpá svoju energiu z vysokonapäťovej lítium-iónovej batérie. Dobíjať sa dá z aj z bežnej domácej elektrickej siete a jej kapacita vystačí na maximálne 30 km čisto elektrickej jazdy s nulovými lokálnymi emisiami. Vysokonapäťová batéria, vyvinutá pre BMW Concept X5 eDrive, je namontovaná na mieste mimoriadne odolnom voči kolízii – pod podlahou batožinového priestoru. K dispozícii sú tri jazdné režimy, v závislosti od situácie a požiadaviek – inteligentný hybridný mód pre optimálnu rovnováhu medzi športovosťou a efektivitou, čisto elektrický mód pre nulové lokálne emisie a režim Safe Battery na udržiavanie stálej úrovne dobitia batérie.

Prevratný charakter BMW Concept X5 eDrive je zvýraznený aj navonok: decentnými, avšak precízne usporiadanými dizajnovými akcentmi. Napríklad rebrá v obličkách, priečky vo vzduchových vstupoch a lišta v zadnom nárazníku, lakované farbou BMW i Blue, vyvinutou špeciálne pre značku BMW i, tvoria atraktívny kontrast so základným metalickým lakom karosérie Silverflake. BMW Concept X5 eDrive má aj špeciálne strešné nosníky, konektor nabíjacieho kábla, ktorý počas dobíjania svieti a exkluzívne 21-palcové disky kolies s aerodynamicky optimalizovaným dizajnom.

BMW eDrive v Sports Activity Vehicle: inteligentná hybridná technológia produkuje špičkovú efektivitu a charakteristickú radosť z jazdy.

Elektrifikácia pohonnej jednotky otvára BMW cestu k pozoruhodnému potenciálu zníženia spotreby a emisií. Technológia BMW eDrive, vyvinutá v BMW Group na tento účel, má viacero foriem, z ktorých každá je presne zladená s konkrétnou koncepciou daného vozidla. BMW Concept X5 eDrive absolvuje svoju svetovú premiéru na autosalóne IAA 2013 spolu s prvým sériovo vyrábaným čisto elektrickým automobilom BMW i3. BMW Concept X5 eDrive je druhým vozidlom s plug-in hybridným pohonom eDrive, po BMW Concept Active Tourer, predstavenom v roku 2012.

BMW Concept X5 eDrive po prvýkrát spája technológiu BMW eDrive s inteligentným systémom pohonu všetkých kolies BMW xDrive. Výsledkom sú špičkové jazdné vlastnosti podporené elektronicky riadenou a plynulo variabilnou distribúciou pohonnej sily medzi prednú a zadnú nápravu. Bez ohľadu na zvolený jazdný režim sa sila spaľovacieho aj elektrického agregátu presunie na tie kolesá, kde sa najefektívnejšie dokáže premeniť na dynamiku. Ku športovým atribútom a všestrannosti BMW Concept X5 eDrive sa pridáva kombinovaná spotreba v testovacom cykle EU iba 3,8 l/100 km a emisie CO2 nižšie než 90 k/km.

Elektromotor v BMW Concept X5 eDrive vyvinie výkon 70 kW/95 k a vďaka pozoruhodnému najvyššiemu krútiacemu momentu, dostupnému prakticky okamžite od rozbehu, je aj v tomto prípade k dispozícii spontánnosť reakcií, typická pre elektrické pohonné systémy. Synchrónny elektromotor z vlastného vývoja BMW Group si udrží ťah aj vo vyšších otáčkach, zároveň však má nízku hmotnosť. Samotný elektrický agregát rozbehne BMW Concept X5 eDrive na maximálnu rýchlosť 120 km/h. Vo funkcii pomocníka podporí spaľovací motor pri krátkych a stredných akceleráciách. BMW Concept X5 eDrive zrýchli z pokoja na 100 km/h za menej než 7 sekúnd.

ECO PRO režim pri čisto elektrickej jazde: efektivita na požiadanie.

Tak ako členovia aktuálne sériovo vyrábaných modelových radov BMW, aj BMW Concept X5 eDrive ponúka ECO PRO režim, ktorý sa aktivuje Ovládačom jazdného zážitku a podporuje vodiča v snahe dosiahnuť čo najefektívnejší jazdný štýl. Tento režim je predvolene aktivovaný vždy pri naštartovaní vozidla a ponúka inteligentnú hybridnú funkčnosť, pri ktorej energetický manažment presne koordinuje spoluprácu spaľovacieho a elektrického motora smerom k najvyššej možnej efektivite. Vodič má k dispozícii aj služby hybridnej verzie Proaktívneho jazdného asistenta, ktorý v spolupráci s navigačným systémom berie do úvahy faktory ako profil trasy, rýchlostné obmedzenia či dopravnú situáciu a v predstihu na základe toho odporúča zmenu jazdného štýlu.

Manuálne aktivovať sa dá aj režim čisto elektrickej jazdy. Keď je batéria plne dobitá, vozidlo dokáže výlučne na elektrinu, čiže s nulovými lokálnymi emisiami, prejsť vzdialenosť do 30 km. Ďalšou možnosťou je režim Safe Battery, ktorý stráži udržiavanie miery dobitia batérie, napríklad pre prípad, že chce vodič absolvovať záverečný úsek cesty po meste iba s elektrickým pohonom.

Každodenná využiteľnosť: flexibilné scenáre nabíjania a životnosti.

BMW Concept X5 eDrive je vytvorené ako vozidlo typu plug-in hybrid. Jeho vysokonapäťová batéria sa dá nabíjať z akejkoľvek domácej elektrickej zásuvky, alebo zo špeciálne nainštalovaného výkonnejšieho zariadenia Wallbox, prípadne na verejnej nabíjacej stanici. K pozoruhodnej flexibilite možností nabíjania prispieva aj dobíjací kábel, uložený pod plochou batožinovou podlahou. Batéria sa nachádza ešte o úroveň nižšie, čo znamená, že prepravná kapacita vozidla je obmedzená iba veľmi nepatrne. Do batožinového priestoru sa zmestia dva veľké kufre alebo štyri 46-palcové golfové vaky. Zachovaná zostáva aj variabilita SAV, vďaka zadnému operadlu, delenému v pomere 40:20:40. K dispozícii je aj dobre známy veľkorysý priestor v kabíne a komfort aj na dlhé cesty pre všetkých piatich členov posádky.

Inteligentná konektivita pre vyššiu efektivitu.

Inovatívne funkcie od BMW ConnectedDrive pomáhajú vodičom maximalizovať podiel cesty, absolvovaný čisto na elektrický pohon. V BMW Concept X5 eDrive sa elektrický dojazd indikuje ako numerická hodnota. Dynamické zobrazenie dojazdu využíva inteligentnú konektivitu, neustále sleduje všetky faktory, ovplyvňujúce akčný rádius vozidla, ako je napríklad dopravná situácia, profil trasy či jazdný štýl.

Keď sa aktivuje navigačný systém, k bodom záujmu na navigačnej mape sa pridajú aj polohy verejných nabíjacích staníc. Vodič si môže zvoliť zobrazenie nabíjacích staníc po trase alebo v cieli cesty, pričom ho systém zároveň informuje o čase, potrebnom na plné dobitie batérie.

Informáciu o stave nabitia batérie a čisto elektrickom dojazde si vodič môže pozrieť aj na svojom smartfóne. Aplikácia Remote od BMW ConnectedDrive, vyvinutá špeciálne pre požiadavky elektrickej mobility, umožňuje majiteľom kontrolovať proces dobíjania zo svojho telefónu. Zároveň umožňuje predprogramovať vozidlo, pripojené k zdroju elektrickej energie. Takto sa dá aktivovať napríklad klimatizácia alebo kúrenie, pre vytvorenie príjemnej teploty v interiéri už pred začiatkom cesty.

 

Milan Stupka

 

Zdroj: BMW Group Slovakia

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne