13.6 C
Bratislava
štvrtok, 28. marca 2024

ŠKODA je najväčším výrobným podnikom v strednej Európe

Najčítanejšie

ŠKODA AUTO je po tretíkrát v rade najväčším výrobným podnikom v strednej Európe – uvádza správa „Deloitte Top 500 CE“. Štúdia audítorskej spoločnosti Deloitte je najrozsiahlejším rebríčkom svojho druhu v celej strednej Európe. Základom pre stanovenie aktuálneho poradia bol obrat, ktorý podniky dosiahli v roku 2012.

Pozícia spoločnosti ŠKODA AUTO ako najväčšieho výrobného podniku v strednej Európe a tretieho najväčšieho podniku v regióne je odrazom vynikajúceho rozvoja tejto tradičnej automobilky. „ŠKODA je dôležitou súčasťou českej ekonomiky. Rozvinula sa vo veľkú a medzinárodne uznávanú automobilku,“ hovorí Bohdan Wojnar, člen predstavenstva spoločnosti ŠKODA pre oblasť personalistiky. ŠKODA krok za krokom buduje svoju pozíciu veľkosériového výrobcu a zvyšuje obrat a predaj.

Spoločnosť Deloitte zverejnila zoznam 500 najväčších firiem v strednej Európe už po siedmykrát. Do štúdie boli zaradené podniky z celkovo 18 krajín regiónu. Vďaka svojim výsledkom sa ŠKODA pravidelne umiestňuje na popredných miestach. V roku 2012 dosiahla automobilka obrat 10,4 miliardy eur a je tak výrobným podnikom s najvyšším obratom v strednej Európe. S 939 200 vozidlami dodanými zákazníkom, čo v porovnaní s rokom 2011 predstavuje nárast o 6,8 percenta, dosiahla česká automobilka v minulom roku nový historický predajný rekord. Prevádzkový zisk dosiahol hodnotu 712 miliónov eur.

Aj v najbližších rokoch očakáva ŠKODA ďalší rast. Cieľom Rastovej stratégie 2018 je zvýšiť dodávky zákazníkom na najmenej 1,5 milióna vozidiel ročne. ŠKODA preto začala najväčšiu modelovú ofenzívu vo svojej histórii. Len v roku 2013 značka uvádza na trh osem nových alebo zásadne prepracovaných modelov.

Vo svojich rastových plánoch vsádza ŠKODA na rast na perspektívnych trhoch v Číne, Indii, Rusku aj v Európe. Pre posilnenie svojej trhovej pozície v Európe automobilka investuje do svojich českých závodov. Len v roku 2012 vzrástli hmotné investície podniku o zhruba 46 percent na novú špičkovú hodnotu 832 miliónov eur. Väčšina pripadá na investície v Českej republike.

Pre výrobu modelu ŠKODA Rapid/Rapid Spaceback a novej generácie modelu ŠKODA Octavia bol rozšírený a modernizovaný hlavný výrobný závod v Mladej Boleslavi. V súčasnej dobe sa buduje technologické a vývojové centrum v Česane v blízkosti hlavného sídla podniku v Mladej Boleslavi. Len do stavby nového centra vývoja motorov smerovali investície vo výške približne 34 miliónov eur – jedna z najvyšších súčasných investícií do vývoja v Českej republike. ŠKODA je jedinou automobilkou, ktorá v Českej republike automobily nielen vyrába, ale aj vyvíja.

[youtube]http://youtu.be/jeijR94MLvE[/youtube]

Dôkazom mimoriadneho významu automobilky ŠKODA pre českú ekonomiku je rad ocenení: Automobilka tento rok už po šestnásty krát zvíťazila v súťaži Czech TOP 100′. ŠKODA zvíťazila aj v kategórii ,Najobdivovanejší podnik‘. Koncom roka 2012 bola automobilka vyhlásená ,Investorom dvadsaťročia‘ v Českej republike.

Roman Rajtár

 

Zdroj: ŠKODA AUTO Slovensko

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne