5.1 C
Bratislava
utorok, 23. apríla 2024

Staré Mesto bude mať novú záhradu pre verejnosť

Najčítanejšie

Často sa stáva, že tie najvzácnejšie veci prehliadame a nevidíme, aj keď ich máme priamo „pod nosom“. Presne to platí aj o historickej Prüger-Wallnerovej záhrade alebo „Prügerke – Staromestskej záhrade“.

Krásna historická záhrada s bohatou a nesmierne zaujímavou minulosťou sa nachádza pri Horskom parku. Dlhé roky zanedbávané a spustnuté prostredie sa Starému Mestu a jej partnerom darí meniť, cieľom je vytvoriť novú záhradu v centre mesta, sprístupniť ju verejnosti a vytvoriť z nej priestor na relax aj komunitné stretnutia. Študenti Fakulty architektúry STU navrhli možnosti revitalizácie záhrady. 

O minulosti

Prügerka – Staromestská záhrada je fascinujúca aj svojou nesmierne zaujímavou históriou. Nesie názov po Prüger-Wallnerovcoch, majiteľoch legendárnych a vychýrených hotelov Carlton a Savoy. Záhrada vznikla na konci 19. storočia, keď si v tejto časti mesta začali stavať vily bohatí mešťania. Prüger-Wallnerovci si postavili vilu na vyvýšenom mieste na severnom konci Havlíčkovej ulice, ktorá stojí dodnes. Na terase pri dome bol malý bazén na kúpanie. Členitý terén záhrady upravili v okolí vily ako okrasnú záhradu v prírodno-krajinárskom štýle, zvyšná časť pozemku slúžila ako úžitková záhrada. V nej sa pestovali kvety a zelenina, v južnej časti boli štyri skleníky a domček s kotolňou na ich vykurovanie, ktoré tu nájdeme dodnes. Prügerovci svoju záhradu milovali, trávili v nej veľa času, hrávali tu kriket. Pána Prügera, ktorý vytvoril luxusný hotelový komplex Savoy-Carlton.

Prugerka 3

O prítomnosti

Areál niekdajšej Prűgerky s plochou cca 5000 m2 sa nachádza pri Horskom parku na území medzi Kalváriou a Apoštolskou nunciatúrou. V blízkosti Slavína a Horského parku sa nachádza mimoriadne cenná jemne členitá krajina, pramenné oblasti a mokraďovité úseky, ktoré patria z najvzácnejším krajinárskym úsekom Bratislavy. Pred zástavbou sú uchránené aj plochy bývalej záhrady. Staré Mesto chce záhradu zrevitalizovať a opäť sprístupniť verejnosti, preto sa uchádza o grant z komunitárneho programu Európskej únie LIFE+. Partnerom v projekte Starého Mesta je Fakulta architektúry Slovenskej technickej univerzity.„Záhrada je nateraz pre verejnosť neprístupná a našim cieľom je, aby tu Staromeštania a návštevníci získali nové oddychové miesto pre trávenie voľného času. Táto lokalita poskytuje biotopy pre viaceré druhy fauny a flóry, vrátane druhov európskeho významu,“ uviedla starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Táňa Rosová.

Prugerka 2

O budúcnosti

Celkové odhadované náklady na projekt sú 380-tisíc eur, pričom Európska únia môže prispieť na projekt polovicou. Po schválení projektu môže byť ďalšia štvrtina nákladov financovaná zo štátneho rozpočtu. Zvyšné náklady plánuje mestská časť financovať z mimorozpočtových zdrojov, z grantov, či od súkromných partnerov. Prvé práce by mohli začať od júla budúceho roku a potrvajú dva roky. 

Staré Mesto však na oživení Prügerky – Staromestskej záhrady pracuje priebežne spolu s partnermi – Fakultou architektúry STU, Národným trustom, Nadáciou Horský park či finančnou podporou spoločnosti Heineken. Partnermi projektu obnovy sú aj Ekotopfilm a reklamná agentúra Heads. Uskutočnilo sa tu už niekoľko dobrovoľníckych upratovaní a čistení, ktoré budú pokračovať aj v najbližších mesiacoch.

Budúcnosť záhrady však môže ovplyvniť aj verejnosť! Študenti Fakulty architektúry STU vypracovali návrhy obnovy Prügerky. Ľudia si ich môžu pozrieť na webovej stránke www.prugerka.sk, ktorá bude spustená k 1. októbru 2013 a do polovice novembra budú môcť hlasovať o funkciách a aktivitách, ktoré by sa v Prügerke najviac privítali, napríklad piknikovú lúku, altánky, trstinové bludisko, ovocný sad, lavičky alebo odpočívadlá.

Tomáš HALÁN


Zdroj: Miestny úrad MČ Bratislava – Staré Mesto

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne