12.8 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Nový spravodajský formát od RTVS pre nepočujúcich

Najčítanejšie

K poslaniu verejnoprávnej RTVS patrí aj vysielanie pre zdravotne znevýhodnené skupiny obyvateľstva. Jedným z krokov k napĺňaniu tohto poslania je komplexné riešenie vysielania pre nepočujúcich.

Správy RTVS v slovenskom posunkovom jazyku odštartujú vo vysielaní verejnoprávnej Dvojky v prvý októbrový deň o 19:55. Špeciálny formát pre nepočujúcich v slovenskom posunkovom jazyku budú pripravovať nepočujúci moderátori – manželia Veronika a Roman Vojtechovskí. Takáto relácia sa doteraz na Slovensku nepripravovala, RTVS sa preto inšpirovala od Českej televízie. Veronika Vojtechovská, moderátorka Správ RTVS  v slovenskom posunkovom jazyku po prvej skúške povedala: „Veľmi dobre som sa cítila, aj keď prvý krát som mala trému. Treba nám viac času a dospejeme k želanému výsledku.“

Lukáš Diko, riaditeľ Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS: „RTVS má aj k nepočujúcim istý dlh, ktorý sa snažíme spustením novej relácie splatiť. Okrem špeciálneho spravodajstva v slovenskom    posunkovom jazyku od októbra rozšírime aj spektrum relácií tlmočených pre nepočujúcich.“

RTVS-SPRAVY v slovenskom posunkovom jazykuNepočujúci diváci RTVS neprídu ani o tlmočenie hlavnej spravodajskej relácie Správy RTVS, ktorá bude odvysielaná v repríze na Dvojke pred polnocou, ale aj na Jednotke v nasledujúci deň ráno (o 4:45 a o tiež o 8:00). Správy RTVS v posunkovej slovenčine budú zaradené aj v internetovom archíve na stránke www.rtvs.sk.

Pre nepočujúcich pribudne aj tlmočenie poradensko-spotrebiteľského magazínu Fokus na Dvojke (vysiela sa v pracovných dňoch o 16:45) a vo vysielaní zostane aj magazín Televízny klub nepočujúcich. RTVS vysiela viac 50 % programov so skrytými alebo otvorenými titulkami.

Juraj Kadáš

 

Zdroj: RTVS

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne