2.8 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Rádio Devín si pripomína 200. výročie od narodenia Giuseppe Verdiho

Najčítanejšie

10. októbra si celý svet pripomína 200. výročie narodenia najväčšieho operného tvorcu histórie – talianskeho majstra Giuseppe Verdiho.

Rádio Devín ako umelecká programová služba sa k oslavám pripája svojím špeciálnym programom, ktorý Verdiho vykresľuje v jeho komplexnej umeleckej šírke, ale aj ako inšpirátora iných skvelých hudobníkov. Počas štvrtka 10. októbra Rádio Devín poslucháčom ponúkne pohľad do Verdiho opernej histórie, avšak zmapuje aj aktuálne dianie na divadelných doskách, prezentujúcich jeho tvorbu.

Ako povedala šéfdramaturgička Rádia Devín Eva Reiselová, prvoradým cieľom tohto špeciálneho vysielania je priniesť výnimočné interpretácie a zásadné komentáre k dielu G. Verdiho. „Keďže Rádio Devín je jedinečná programová platforma, ktorá klasickej hudbe poskytuje nadštandardný priestor, aj touto formou chceme vzdať Verdimu úctu a obdiv. Počas zajtrajšieho vysielania sa poslucháči môžu tešiť nielen na to najlepšie z Verdiho tvorby, ale tiež prinesieme informácie o jeho živote, diele a vplyve na súčasníkov i budúce generácie,“ dodala Eva Reiselová.

Výber z programu zajtrajšieho vysielania Rádia Devín:

07.00 – 09.00 Ranné ladenie – Rozhovor so šéfdramaturgom opery SND Slavomírom Jakubekom o príspevku nášho národného divadla k dvestoročnici narodenia G.Verdiho.

09.00-10.30 Ars musica  – s hosťami historikom Ladislavom Čavojským a operným kritikom Pavlom Ungerom. Diskusia na tému  Verdi z pohľadu opernej histórie a kontextu pripomenutia si 200. výročia jeho narodenia v dramaturgii svetových operných domov.

10.30-11.00 Skladateľ dňa  – Giuseppe Verdi.

12.15-13.30 Poludňajší koncert – Operné árie, predohry a zbory G . Verdiho.

13.30-14.00 Musica da camera – piesňová tvorba G. Verdiho.

14.30-16.00 Popoludnie na Devíne – Živá recenzia Verdiho Rigolleta zo SND. Hostia: Terézia Ursínyová, Michaela Mojžišová.

16.05-16.30 Koncertné parafrázy – Lisztove klavírne pararafrázy na témy z opier G.Verdiho.

16.30 – 17.00 List pre Margheritu – Voľné literárne spracovanie spomienok Giuseppe Verdiho, ktorý sa po pobyte v Miláne, Paríži a neďaleko Bussetu  zosobášil s dcérou svojho mecenáša Margherithou Barezzi. V La Scale mala premiéru jeho opera Rochester, no veľký úspech mu nepriniesla. Smutné je, že čoskoro pochoval syna i manželku.

17.00-17.30 Hudba z mesta Arosa Charmed with Verdi – klavírne fantázie a improvizácie na  témy  Verdiho opier.

17.35-18.30 SOSR a Verdi – Koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR) k 200. výročiu narodenia G. Verdiho. Spieva sólista Metropolitnej opery v New Yorku slovenský basista Štefan Kocán. SOSR diriguje M. Košik.

19.00-21.00 Rozhlasová hra – W.Shakespeare: Veselé panie windsorskéKeďže Shakespearova hra Veselé panie windsorské je jednou z dvoch dejových liniek Verdiho opery Falstaff, vraciame sa k jej rozhlasovej realizácii z roku 1973 s hlasmi popredných slovenských hercov. Zábavná hra o ženskom dôvtipe a hlúpej mužskej žiarlivosti  ponúka ideálny základ na neskoršie prepracovanie do hudobnej podoby s lyrickými scénami aj  jemne parodovanými verdiovskými hrdinskými výstupmi, plnými triumfálneho nadšenia, komiky alebo vzrušeného dramatizmu.

21.00-23.58 Giuseppe Verdi : OtelloDeň Giuseppe Verdiho na RD zakončíme raritnou nahrávkou jednej z jeho najgeniálnejších opier Otello.

Premiéra opery Otello sa konala 5. februára 1887 a podľa dobových svedectiev v orchestri v skupine violončiel sedel mladý, vtedy ešte nesmelý Arturo Toscanini. O šesťdesiat rokov neskôr, konkrétne v decembri 1947, už dirigoval Otella on. Podľa Toscaniniho životopisca  Josepha Horowitza je práve Otello najvydarenejšou zo siedmich Verdiho opier, ktoré v tomto období dirigoval. Môže za to Shakespearova dokonalosť, Verdiho genialita, Toscaniniho nasadenie a geniálna konštelácia spevákov: Ramón Vinay ako Otello, Giuseppe Vladengo ako Jago a Herva Nelli ako Desdemona.

Juraj Kadáš

 

Zdroj: RTVS

 

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne