2.8 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Bratislava: Ulica pre všetkých – vo štvrtok 17.10.

Najčítanejšie

Vysoká škola výtvarných umení a Slovenské centrum dizajnu Vás pozývajú na podujatie Ulica pre všetkých, ktoré sa uskutoční dňa 17.10.2013 v centre mesta na Heydukovej ulici, vo výstavnom a informačnom bode SCD Satelit, na Kollárovom nám. a pred Starou tržnicou, na Nám. SNP. Pripravili pre Vás veľa zaujímavých aktivít.

Pokúsime sa ukázať aké by to bolo, keby na ulici bolo menej prekážok a obmedzení a viac priestoru pre ľudí, keby ulice boli nielen pre autá, ale aj pre peších, cyklistov, rodinu s kočíkom, ľudí s obmedzením pohybu. Chceme podporiť alternatívne prostriedky transportu cez mesto — bicykel, skateboard, kolobežka, korčule… Príďte nám ukázať, aká je vaša predstava o ulici, ktorá je príjemná pre život, prechod i krátke zastavenie sa. Ako si predstavujete Ulicu pre všetkých?

Pre náš experiment sme vybrali Heydukovu ulicu, ako alternatívu k frekventovanej Obchodnej ulici. Aktivitami na ulici chceme spojiť dva kultúrne body — Satelit, výstavný priestor Slovenského centra dizajnu v Hurbanových kasárňach a Starú tržnicu. Táto ulica bude počas jedného dňa vyhradená pre cyklotrasu na bezbariérový prejazd z Kollárovho námestia cez Heydukovu ulicu po námestie SNP. Na trase budú umiestnené stojany na bicykle a iné prvky pre spríjemnenie a oživenie ulice, napríklad lavičky.

Pre tento experiment bude pre časť ulice, na strane synagógy, platiť dočasný zákaz parkovania. Našim zámerom nie je obmedziť užívateľov ulice, ale ukázať, ako by mesto a jeho ulice mohli byť priestorom pre všetkých. Dúfame, že aj Vy sa do projektu zapojíte!

Príďte, Ulica pre všetkých bude 17. októbra od 10.00 do 19.00 hod. Ak máte akékoľvek otázky a nápady, kontaktujte nás ulicaprevsetkych@sdc.sk

Aktivity

Požičaj si bicykel v Hurbanových kasárňach a vyskúšaj prejsť po trase cez Heydukovu ulicu po námestie SNP.

Navrhni svoju ideálnu ulicu – ako si predstavujete ulicu, čo by ste pridali, zrušili, zmenili? Vyskúšajte, ako by vyzerala Vaša ideálna ulica. V Satelite, v priestoroch Hurbanových kasární, na Vás bude čakať interaktívny stôl s modelom ulice a rôznymi prvkami, ktoré Vám umožnia vytvoriť Váš návrh.

Navrhni dezén pre bicykel – v priestoroch pred Starou tržnicou budú slovenskí výtvarníci maľovať rámy bicyklov. Verejnosť si môže vytvorit svoj vlastný návrh.

Tvorivé dielne pre deti –  v priestoroch Satelitu si deti môžu navrhnúť svoju ulicu a vyfarbiť maketu bicykla podľa svojich predstáv.

Súťaž o najpomalší a najrýchlejší prejazd trasy na rôznych prostriedkoch a výstavná prezentácia návrhov študentov Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave a Fakulty architektúry STU.

Akcia sa koná pod záštitou starostky mestskej časti Bratislava – Staré Mesto, Tatiany Rosovej a hlavnej architektky mesta Bratislavy Ingrid Konrad. Akcie sa zúčastnia aj známe osobnosti.

Viac informácií môžete nájsť na:  https://www.facebook.com/streetforall

Srdečne Vás všetkých pozývame!

KDE: Heyduková ulica, Bratislava, KEDY: 17. 10. 2013 od 10.00 do 19.00 hod.

Nina de Gelder

 

Tu si môžete stiahnuť program a aj mapku: Ulica pre vsetkych_program+mapka

 

Zdroj: VŠVU

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne