7.3 C
Bratislava
štvrtok, 25. apríla 2024

Diamantový pozdrav Galérie Nedbalka a Ašota Haasa slovenskému výtvarnému umeniu – do 10.11.

Najčítanejšie

Ojedinelá výstava Ašot Haas – Inside, ktorú zaradila do výstavného plánu Galéria Nedbalka v Bratislave, predstavuje zhmotnenie myšlienok autora o skle, ktoré má dokonalé vlastnosti brúseného diamantu. Výstava potrvá od 16. októbra do 10. novembra 2013.  Pri tejto príležitosti vyšla aj kniha.

Diela mladého umelca Ašota Haasa vystavuje Nedbalka tesne pred prvým výročím jej otvorenia. Podľa spolumajiteľa tejto unikátnej galérie Petra Paška je  jedným z dôvodov fakt, že práve Haas sa podieľal na vytvorení centrálneho architektonického priestoru novej zrekonštruovanej budovy galérie. Horizontálny transparentný objekt sa stal centrálnym optickým prvkom prezentácie súčasného slovenského výtvarného umenia. Ďalším dôvodom je rozsiahle portfólio prác a možnosť vystaviť jeho najnovšie projekty, ktoré nesú názov Diamonds & Reliefs.

GALERIA NEDBALKA_Asot Haas
Ašot Haas

Kto je Ašot Haas

Narodil sa v Moskve a žije na Slovensku. Výtvarné umenie študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a jeho prirodzená zvedavosť ho previedla cez štyri ateliéry v troch katedrách. Po ukončení vysokej školy sa veľmi rýchlo vyprofiloval a jasne sformuloval svoj výtvarný program. V roku 2006 získal prvú cenu za minútový film na medzinárodnom filmovom festivale v Bratislave a v roku 2007 mu bola udelená prestížna Cena Galérie Nova za sklo. Ašot Haas vystavuje po celej Európe, v USA  a tiež v Ázii. Jeho diela sú súčasťou zbierok významných galérií.

Ako o ňom hovorí autor knihy Palo Choma: „Haasove procesy tvorby pôsobia neuveriteľne ľahko a on sám tvorí neskutočne ľahko. Jeho práce sa javia technologicky náročné, autor ich však tvorí bezproblémovo. Nevidieť na ňom únavu zo svojej práce a pri neobvykle častých prezentáciách prekvapuje vždy vyzretými a novými dielami. Ľahkosť, s ktorou tvorí je odzbrojujúca. Prekvapuje ma neustále tým, že práve tento usmievavý chlapík v námorníckom tričku, tak jednoducho zručný v obyčajných praktických činnostiach – mám na mysli rôzne domáce práce, alebo práce v kuchyni, je ten istý Ašot, ktorý po nociach intenzívne pracuje, spoznáva a zaujíma sa o všetky náročné technologické novinky.“

GALERIA NEDBALKA_Asot Haas_vystava a kniha-obr.6

Tridsaťdvaročný umelec vo svojich nadčasových dielach spája reálny a virtuálny svet prostredníctvom nových materiálov a technológií. Často používa bazálne tvary, kruh a štvorec, ktoré transformuje do podoby tretej dimenzie. Materiál, s ktorým najčastejšie pracuje je sklená hmota. Ako však sám autor hovorí: „Nie je to ale materiál, ktorý uprednostňujem. Stále cestujem medzi rozličnými druhmi materiálov. Je tam kybernetika, klasická socha, plast, kov aj sklo. Pracovať so sklom ma baví, pretože je citlivé, krehké a transparentné. Navyše, ponúka komunikáciu vo vlastnom vnútri.“

Ako uzatvára Palo Choma: „Myslím, že Ašot chce mať bezpečný a jednoduchý život výtvarného umelca. Vie, že práve preto sa musí vyhnúť akejkoľvek póze. V umení to nie je ľahké. Ašotovi prajem, aby to zvládol. Aby z talentov, ktorými bol obdarený, mohol požičať aj nám.“

Galeria NedbalkaAšot Haas, Inside
KEDY: 16. októbra 2013 – 10. novembra 2013
KDE: Galéria Nebalka (prízemie),
13:00 – 19:00 (okrem pondelkov), Nedbalova 17, 811 01 Bratislava
Kurátorom je Palo Choma

Počas vernisáže 15. októbra o 18.00 na prízemí Galérie Nedbalka bude pokrstená kniha AŠOT HAAS, INSIDE, ktorej autorom je významný slovenský dizajnér Palo Choma. Vernisáž bude sprevádzaná experimentálnou elektronickou hudbou slovenského didžeja Stroona.

Srdečne Vás všetkých pozývame!

Tím Galérie Nedbalka

GALERIA NEDBALKA_Asot Haas_vystava a kniha-obr.7

 

Zdroj: Galéria Nedbalka

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne