5.1 C
Bratislava
piatok, 29. marca 2024

OVCE.sk pokrstili svoju prvú detskú knihu 3v1

Najčítanejšie

Rozprávky OVCE.sk majú odteraz aj knižnú podobu. Na pulty prichádza kniha s názvom OVCE.sk 01 Za siedmimi wifinami a siedmimi statusmi, ktorá je voľným pokračovaním obľúbeného animovaného seriálu.

Novinkou je, že  k rozprávkovej knihe je pribalená aj 112-stranová príručka pre rodičov a DVD s rozprávkami. Poučia a zabavia sa teda nielen deti, ale aj rodičia a celá rodina.

[youtube]http://youtu.be/_lODe8cVJg0[/youtube]

Projekt OVCE.sk má za sebou už 5-ročnú históriu a deti ho poznajú buď z televízie, alebo zo školy. Autori sa im tentoraz prihovárajú prostredníctvom interaktívnej knižnej novinky OVCE.sk 01 Za siedmimi wifinami a siedmimi statusmi, ktorá má pomôcť rozoznávať nástrahy Facebooku a mobilnej komunikácie deťom i dospelým.

„Knihu, príručku a DVD pri kontrolných čítaniach a projekciách videli stovky detí, rodičov, detských psychológov a odborníkov na internet. Všimli sme si, že tento prístup prináša pre obe generácie niečo zábavné a zároveň poučné. Dokáže prirodzene spojiť svet detí a rodičov. Dúfame, že náš nový koncept 3v1 pomôže ochrániť deti, rodičov a tak celú rodinu pred nástrahami Facebooku a mobilov. Týmto dvom témam som venoval úvodnú knižku,“ hovorí Miroslav Drobný, prezident eSlovensko o.z. a autor knihy.

obal knihy Ovce.sk

Knihu uviedlo do života za zvuku ovčích zvoncov 6 osobností kultúrneho a spoločenského života. Presne toľko je totiž písmen v názve OVCE.sk. Nechýbali medzi nimi herci Jozef VajdaCsongor Kassai, ktorí prepožičali hlas seriálovým ovečkám, či spevák Robo Opatovský, spisovateľka Evita Urbaníková, speváčka Sisa Sklovská a herečka Andrea Kerestešová, ktorým je téma bezpečného používania internetu rovnako blízka. „Nielen deti sa môžu prostredníctvom internetu dostať do nebezpečnej situácie. Častokrát sa aj my dospelí na internete ocitneme v situáciách, ktorým by sme sa v reálnom živote zďaleka vyhli. Takáto osveta je preto potrebná nielen u detí, ale aj u dospelých a presne na to sa zamerala  táto kniha plná humorných scénok, poučení a krásnych ilustrácií, ktorú môžu rodičia čítať spolu so svojimi deťmi,“ zhodli sa krstní rodičia.

Kniha svojím prístupom 3v1 oslovuje celú rodinu – deti, rodičov aj starých rodičov. Stretajú sa v nej prvky modernej doby a online prostredia s ľudovou tvorbou a slovesnosťou. Výhodou je nielen jej koncepcia určená ako pre dievčatá, tak i pre chlapcov, ale aj technické prevedenie s umývateľným obalom, hrubšími stranami a interaktívnymi prvkami. Cieľom jej tvorcov bolo čitateľov nielen zabaviť, ale aj poučiť. Možnosť stretnúť sa s nimi budú mať počas Bibliotéky a celého nasledujúceho mesiaca v kníhkupectvách Panta Rhei.

Projekt OVCE.sk sa v týchto dňoch okrem knižnej novinky môže popýšiť i ďalším úspechom. Do zoznamu ocenení, ktoré získal, pribudla výhra prestížnej medzinárodnej ceny World Summit Award 2013 (WSA) v kategórii e-Inclusion & Empowerment. Ide o iniciatívu pod záštitou OSN, ktorá sa zameriava na propagáciu kvalitného digitálneho obsahu. Vyberá najlepšie produkty z viac ako 160 členských krajín OSN, a prezentuje ich na svetovej scéne Globálneho Kongresu pre digitálny obsah. „Od spustenia WSA ide o prvý slovenský projekt, ktorý sa ocitol medzi víťazmi. Jeho podstata totiž nie je len v hravosti, ale najmä v edukácii detí i dospelých. Tvorcovia pritom využívajú originálne spracovanie klasickej animovanej rozprávky a  moderných komunikačných nástrojov v online prostredí, kde sa súčasné deti tak radi pohybujú. Dobu predstihli aj jazykovými mutáciami, ktorými vedome búrajú hranice štátov i hendikepov. Projekt OVCE.sk, tak má šancu uspieť aj v iných krajinách či kultúrnych a spoločenských etnikách,“ vysvetľuje koordinátor súťaže na Slovensku, Vladimír Burčík z iniciatívy ilearn.sk.

Gabriela Patkolová

 

Zdroj: eSlovensko, o.z.

Ďalšie články

Aktuálne