7.7 C
Bratislava
sobota, 20. apríla 2024

Bratislava: Klavírny recitál a klenoty ruskej orchestrálnej hudby vo filharmónii – 12., 14. a 15.11.

Najčítanejšie

Utorok 12. novembra bude patriť komorný večer v Malej sále Slovenskej filharmónie mladému kanadsko – ukrajinskému klaviristovi Dmitriovi Levkovichovi. Jeho program bude zostavený z diel Sergeja Rachmaninova, Ludwiga van BeethovenaFrederyka Chopina.

Dmitri Levkovich -foto Slovenska filharmonia Dmitri Levkovich ( na fotografii) je víťazom niekoľkých interpretačných súťaží. Dnes koncertuje pod taktovkou významných svetových dirigentov a vystupuje v renomovaných koncertných sieňach. Bratislavskému publiku sa predstaví aj s orchestrom Slovenská filharmónia vo štvrtokpiatok 14.15. novembra, kde si v jeho intepretácii vypočujeme Koncert pre klavír a orchester č. 4 g mol op. 40 Sergeja Rachmaninova. Komorný utorkový koncert začne o 19-tej.

Odznie:

Sergej Rachmaninov (1873-1943)

Prelúdium cis mol op. 3, č. 2
Trinásť prelúdií op. 32
No. 1 C dur (Allegro vivace)
No. 2 b mol (Allegretto)
No. 3 E dur (Allegro vivace)
No. 4 e mol (Allegro con brio)
No. 5 G dur (Moderato)
No. 6 f mol (Allegro appassionato)
No. 7 F dur (Moderato)
No. 8 a mol (Vivo)
No. 9 A dur (Allegro moderato)
No. 10 h mol (Lento)
No. 11 B dur (Allegretto)
No. 12 gis mol (Allegro)
No. 13 Des dur (Grave – Allegro)

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Sonáta pre klavír č. 23 f mol op. 57 Appassionata
Allegro assai
Andante noc moto
Allegro ma no troppo-Presto

Frederyk Chopin (1810-1849)

Andante spianato a Grand Polonaise Brillante op. 22
Nokturno c mol op. 48, č. 1
Barkarola Fis dur, op. 60
Scherzo č. 2 b mol op. 31

Vo štvrtok a v piatok si vypočujete klenoty ruskej orchestrálnej hudby v REDUTE…

Jedna z novembrových koncertných dvojíc Slovenskej filharmónie (štvrtok, piatok 14., 15. november ) ponúka návštevníkom číro ruský program – diela Musorgského, RachmaninovaŠostakoviča budú umocnené interpretáciou pôvodom ruských umelcov.   Koncert pre klavír a orchester č. 4 g mol op. 40 Sergeja Rachmaninova zaznie v interpretácii Dmitrija Levkovicha, popredného kanadského klaviristu, ktorý sa narodil na Ukrajine.

Po 20-tich rokoch zaznie v bratislavskej Redute Suita na verše Michelangela Buonarrotiho, vokálno-inštrumentálne dielo  Dmitrija Šostakoviča, ktoré skladateľ komponoval k 500. výročiu narodenia Michelangela roku 1975. Cyklus jedenástich piesní je zhudobnením veršov, ktorými renesančný sochár, maliar a staviteľ počas svojho života glosoval svoju tvorbu. Verše zaznačoval na okraj svojich skíc a listov.

Vyjadril v nich svoje  životné a umelecké pocity. Jedenásť z nich použil k zhudobneniu Dmitrij  Šostakovič, ktorého dielo patrí medzi jeho posledné opusy. Sólový part zaznie v interpretácii sólistu opery SND Sergeja Tolstova, rodáka zo sibírskeho mesta Novokuzneck. Za dirigentským pultom bude stáť Daniel Raiskin, ktorý vyrastal a študoval v St. Peterburgu.

Máte sa teda na čo tešiť!
Srdečne Vás všetkých pozývame.


Na foto-koláži hore: Raiskin  Daniel a Tolstov Sergej

 Zdroj: Slovenská filharmónia

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne