4 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

AMG Vision Gran Turismo od Mercedes-Benz pre PlayStatio​n® 3

Najčítanejšie

Silný, rýchly a pôvabný ako mačkovitá šelma na love: S vozidlom Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo prezentuje stuttgartská prémiová značka svoj vizionársky koncept superšportového vozidla. Dizajnéri spoločnosti Mercedes-Benz ho vyvinuli pre Gran Turismo® 6, novú pretekársku hru na PlayStation® 3.

Extrémne proporcie, zmyselné tvary a precízne grafiky splynuli do jedného tela, pri ktorom možno opticky zažiť dychvyrážajúci výkon 430 kW (585 k) a krútiaci moment 800 newtonmetrov. Ako model 1:1 oslavuje Mercedes Benz AMG Vision Gran Turismo svoju svetovú premiéru v rámci otvorenia nového centra Mercedes-Benz Research & Development v kalifornskom Sunnyvale. Na virtuálnu pretekársku trať pôjde toto superšportové pretekárske vozidlo s krídlovými dverami typickými pre značku Mercedes ešte v tomto roku. Ako prvý model „Vision Gran Turismo“ je  už od decembra 2013 pripravený na stiahnutie k začiatku predaja hry Gran Turismo® 6.

Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo

Kazunori Yamauchi, producent hry Gran Turismo a prezident spoločnosti Polyphony Digital Inc., vyzval pri príležitosti tohtoročných 15. narodenín obľúbenej série Gran Turismo® popredných svetových výrobcov automobilov a dizajnérov, aby sa pozreli do budúcnosti. V rámci základnej myšlienky „Vision Gran Turismo“ mali títo kreatívni pracovníci navrhnúť smerodajné koncepty, ktoré poskytnú jedinečný pohľad do ďalšieho vývoja automobilov. Ako virtuálne vozidlá, ktoré však fungujú ako reálny automobil, budú tieto vizionárske koncepty postupne odhalené a formou online aktualizácií integrované do novej hry Gran Turismo® 6.

Za relatívne krátku dobu sa podarilo dizajnérom z Mercedes-Benz Advanced Design Studios v mestách Sindelfingen a Carlsbad (dizajn exteriéru), ako aj v talianskom Como (dizajn interiéru) vyvinúť Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo. Pracovali pritom presne podľa bežných dizajnérskych procesov pre nové sériové vozidlá a výstavné modely. Vyvinúť vozidlo za takúto krátku dobu je takmer nemožné. Ale srdce dizajnérov spoločnosti Mercedes-Benz bije pre superšportové vozidlá vášnivo. Moderná reč dizajnu spája klasické dizajnové prvky z histórie pretekárskeho športu. Táto skutočnosť nesmierne urýchlila celý kreatívny proces.

Extrémne proporcie a plynulo zmyselné tvary

„Svojimi proporciami a expresívnym vystupovaním stelesňuje Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo mimoriadnym spôsobom firemnú filozofiu dizajnu, ktorou sú zmyselné a jasné tvary. Dizajn tohto koncepčného vozidla ukazuje extrémnym spôsobom perfektnú súhru emocionálnych, zmyselných tvarov a inteligentne inscenovanej špičkovej techniky“, hovorí Gorden Wagener, riaditeľ spoločnosti Design Daimler AG.

Proporcie športového vozidla typické pre Mercedes majú novú interpretáciu: Dlhá kapota motora prechádza plynulo do kompaktnej, smerom dozadu posunutej presklenej časti, ktorá v tvare prúdenia kvapky jemne klesá smerom dozadu a nakoniec sa svojimi širokými ramenami opiera o silnú, štýlovú zadnú časť vozidla. Dynamické vyžarovanie posilňujú natiahnuté, napäté bočné tvary a dôrazne vymodelované podbehy kolies, ktoré splývajú so zníženým, svalnatým telom vozidla. Dlhý rázvor kolies, krátky previs vpredu a trocha dlhší previs vzadu taktiež vizualizujú silu zrýchlenia.

Dokonalý kontrast k plynulým, zmyselným tvarom vytvárajú jasné geometrické grafiky, ktoré uvádzajú na scénu technické detaily ako reflektory, masku chladiča a koncové svetlá. Šikmo uložené reflektory signalizujú svojou farebnosťou a odhodlaným pohľadom športovosť a pripravenosť na skok. Tento dojem zdôrazňuje kapota motora svojimi expresívnymi tvarmi a detaily z pretekárskeho športu, ako napríklad odblokovacia páka na kapote motora a na uzáveroch palivovej nádrže. Červené svietiace obrysové čiary v spodnej časti vozidla pôsobia ako exteriérové náladové osvetlenie a vynikajú na striebornom laku karosérie. Vďaka tomu pôsobí Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo ešte bojachtivejšie.

Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo

Prepínateľné LED osvetlenie masky chladiča s rozličnými svetelnými grafikami

Ďalšou mimoriadnou pastvou pre oči je maska chladiča – nová interpretácia širokej masky chladiča s hviezdou v strede pre športové vozidlá Mercedes-Benz. Jej tvar je spomienkou na legendárne pretekárske vozidlo 300 SL, ktoré zvíťazilo v roku 1952 veľkolepým spôsobom napriek známej nehode s dravcom na 3. pretekoch Carrera Panamericana v Mexiku – jednom z najnáročnejších pretekov na dlhú trať. Maska chladiča pre výstavný model Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo však nie je vybavená klasickými lamelami, ale výlučne osvetlením LED. Prepínateľné osvetlenie LED masky s rozličnými svetelnými grafikami je výsledkom ďalšieho vývoja diamantovej masky, ktorá bola zavedená pre novú triedu A. Veľká časť svetelných diód je usporiadaná tak, že znázorňujú päť horizontálnych lamiel. Pri zapnutých denných svetlách svieti stredná „lamela“ a ukazuje tak typickú tvár športového vozidla Mercedes. Ak sú zapnuté pretekárske svetlá, svieti v pozadí množstvo LED diód ako okrúhle hmlové svetlá v zelenej farbe.

Hráči Gran Turismo® 6 budú mať už čoskoro možnosť vybrať si aj ďalšiu verziu superšportového virtuálneho vozidla. „Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo Racing Series“ ponúka ďalšie vylepšenia pre virtuálnu pretekársku trať. Pre vždy najlepší pohon, a tým aj vysokú stabilitu jazdy pri náročných pretekoch na PlayStation je toto superšportové vozidlo vybavené pevne inštalovaným zadným spojlerom, ktorý je pri výstavnom modeli integrovaný v zadnej kapote ako výsuvný variant. Okrem toho zasvieti tretie svetlo umiestnené v strednej časti zadnej kapoty v tejto hre ako logo Gran Turismo® v červenej farbe a ukazuje tak nezameniteľnú identitu tohto vysokovýkonného vozidla s krídlovými dverami. Návštevníci autosalónu L.A. Autoshow si mohli prvýkrát virtuálne zajazdiť s vozidlom „Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo Racing Series“ v hre Gran Turismo® 6 na výstavnom stánku prémiového výrobcu zo Stuttgartu.

Puristický interiér plný vášne pre rýchlosť

Vonkajší vzhľad, dôsledne zameraný na pretekársky šport, a tým zredukovaný iba na to najdôležitejšie, sa primerane odzrkadľuje v interiéri tohto dvojmiestneho vozidla. Funkčné a zároveň elegantné prevedenie interiéru sprostredkúva silný a vášnivý športový vzhľad. Inšpirované kokpitom formuly 1 splývajú červené športové integrálne sedadlá, ktoré disponujú vynikajúcim bočným vedením, s čiernou podlahou v priestore na nohy do ochranného puzdra. Tvar tohto plynulého skulptúrneho puzdra sa riadi jednoznačne funkčnosťou, ergonómiou a bezpečnosťou – a sprostredkúva tak enormný tlak smerom dopredu.

Absolútnou pastvou pre oči je prístrojová doska v tvare dvoch krídlových dverí, ktoré sú obojstranne umiestnené na stĺpiku riadenia. Samotné dvere sa preto javia ako predĺženie prístrojovej dosky. Palubná doska tak pôsobí mimoriadne dynamicky a zmyselne. Optimálne v zornom poli vodiča sa nachádza centrálny displej: sklenená tabuľa, ktorá sa vznáša priamo nad pretekárskym volantom s radiacimi pákami a v prípade potreby zobrazuje všetky relevantné informácie ako rýchlosť, otáčky motora a prevádzkovú teplotu. Ovládanie prebieha pomocou kĺbových spínačov v strede prístrojovej dosky a ako v lietadlách na stropnom paneli. Stĺpik riadenia vedie viditeľne cez stenu do priestoru motora a vytvára tak optické prepojenie medzi vodičom a srdcom tohto superšportového vozidla, motorom AMG V8 uloženým v strede za prednou nápravou.

Inteligentná ľahká konštrukcia

Motor AMG V8 s dvoma turbodúchadlami reaguje mimoriadne agilne už pri najmenších pohyboch plynového pedála. Dosahuje výkon 430 kW (585 k) a maximálny krútiaci moment 800 newtonmetrov. Vďaka svojej hliníkovej karosérii Spaceframe v spojení s konštrukčnými dielmi z karbónu, materiálu pre motoristický šport, predstavuje hmotnosť vozidla Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo iba 1 385 kilogramov. To znamená približne 2,4 kilogramu na 1 konskú silu – absolútne špičková hodnota v segmente superšportových vozidiel, ktorá zaručuje mimoriadne excelentnú dynamiku jazdy. Prísľubom radosti z jazdy je tiež rozdelenie hmotnosti na 46 percent vpredu a 54 percent vzadu.

Autentický zvuk motora z pretekárskej trate

Hnací agregát je prepojený so 7-stupňovou športovou prevodovkou AMG SPEEDSHIFT DCT, ktorá je dôkladne upravená pre vynikajúcu dynamiku jazdy. O excelentné hodnoty pri spomaľovaní a stabilitu na najvyššej úrovni sa stará vysokovýkonná keramická brzdová sústava AMG. Športová výfuková sústava AMG s ôsmimi integrovanými koncovkami výfuku v zadnej časti dokresľuje robustným spôsobom každé zrýchlenie tohto superšportového vozidla a stará sa o jedinečný zvukový zážitok z motoristického športu. Pre fanúšikov Gran Turismo® 6 vytvorili špecialisti na zvuk z dielne Mercedes-AMG silný sonórny zvuk motora, ktorý autenticky celebruje radosť tohto osemvalcového motora z vysokých otáčok. Predovšetkým vysokofrekvenčný zvukový obraz pri zrýchľovaní s plným zaťažením pripomína zvuk z pretekárskej trate.

 

Zdroj: Mercedes-Benz Slovakia, Daimler

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne