7.7 C
Bratislava
sobota, 20. apríla 2024

Súdny dvor EÚ odobril hypertextové odkazy na verejne dostupné autorské diela

Najčítanejšie

Členovia Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) upozornili na rozsudok Súdneho dvora Európskej únie z minulého týždňa (13. februára), podľa ktorého majitelia webovej stránky cez hypertextové odkazy môžu bez povolenia autorského práva presmerovať užívateľov internetu na chránené diela, ktoré sú k dispozícii na voľne prístupných internetových stránkach.

Súdny dvor EÚ v Luxemburgu rozhodol, že odkazy na chránené diela predstavujú akt komunikácie. Takýto čin je definovaný ako sprístupnenie diela verejnosti takým spôsobom, že verejnosť má k nemu voľný prístup.

Súd na pozadí sporu medzi švédskym denníkom Göteborgs-Posten a spoločnosťou Retriever Sverige, prevádzkujúcou webové stránky s odkazmi na články publikované na iných webových adresách (vrátane Göteborgs-Posten) určil, že potenciálnych užívateľov webových stránok s odkazmi na iné adresy možno považovať za verejnosť, pretože ich počet je neurčitý a pomerne veľký.

Súd však pripomenul, že komunikácia tohto druhu musí byť zameraná na nových klientov, čiže na verejnosť, ktorá nebola zohľadnená držiteľmi autorských práv v čase, keď bola povolená prvotná komunikácia.

Súdny dvor EÚ ďalej určil, že majiteľ webovej stránky – ako je aj Retriever Sverige – môže aj bez povolenia držiteľov autorských práv presmerovať užívateľov internetu cez hypertextové odkazy na chránené diela, ktoré už sú k dispozícii na voľne prístupnom internetovom serveri.

Situácia by podľa súdu bola iná za okolností, keď hypertextové prepojenie umožňuje používateľom preposielacieho serveru obísť obmedzenia zavedené na odkazovanej adrese s chráneným dielom.

Súdny dvor EÚ zdôraznil, že členské štáty únie nemajú právo dať širšiu ochranu nositeľom autorských práv s tým, že sa tak rozšíri pojem „verejná komunikácia.“ To by podľa súdu malo za následok vytvorenie legislatívnych rozdielov a právnej neistoty v prípadoch, že by sa podobné prípady stali predmetom súdneho sporu.

 

Zdroj TASR, spravodajca TASR Jaromír Novak a masmediálne.info 

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne