11.3 C
Bratislava
piatok, 19. apríla 2024

Nový MINI Clubman – koncept

Najčítanejšie

MINI na autosalóne v Ženeve 2014 predstaví štúdiu MINI Clubman  Concept a s ňou aj novú filozofiu automobilu s väčšími rozmermi.  Koncept, ktorý je o 26 centimetrov dlhší a o necelých 17 centimetrov širší ako súčasný MINI Clubman, vyvoláva dojem prepracovanosti a elegancie.

Kultový dizajn je doplnený veľmi kvalitnými detailmi,  veľkorysým priestorom na praktické riešenia a vybranými materiálmi.  Ušľachtilý charakter exteriéru a interiéru v typickom štýle vozidiel  MINI umožňuje okamžitú identifikáciu. Komplexne spracovaný koncept  použitých farieb a materiálov po novom definuje modernú eleganciu a  prvotriednu kvalitu v tomto segmente.

MINI_Clubman_Concept-obr.15b

Štvoro dverí a päť sedadiel vo veľkoryso poňatom úžitkovom    priestore vychádza v ústrety aktívnemu životnému štýlu.

Klasické štylistické prvky značky MINI, ako je šesťuholníková maska  chladiča, bočné okrasné mriežky, spodný čierny ochranný pás po obvode  karosérie, krátke previsy a eliptické svetlomety vpredu a vzadu,  zaručujú jednoduchú rozpoznateľnosť z každého uhla pohľadu.

  • Dĺžka: 4223 mm, šírka: 1844 mm (bez vonkajších spätných zrkadiel), výška: 1450 mm.
  • Integrované aerodynamické prvky sú dôležitou súčasťou vonkajšieho dizajnu.
  • Vnútorný dizajn interpretuje typické tvary a farby značky MINI a prezentuje nenútenú a elegantnú kombináciu prvotriednej kvality a funkčnosti.
  • Prepracovaný koncept farieb a materiálov v interiéri s exkluzívnymi materiálmi a nečakanými detailmi.
  • Centrálny prístroj s novo navrhnutým používateľským rozhraním  vytvára priestor na adaptívne riadenú interakciu s vodičom.

Nová trieda pre budúcnosť MINI.

„MINI Clubman Concept ukazuje možnosť, ako posunúť MINI Clubman o  krok ďalej a ponúknuť viac vnútorného priestoru a ešte intenzívnejší  dojem špičkovej kvality, a napriek tomu zachovať jeho šikovný, odvážny  a osobitý charakter. Skrátka: viac auta, viac MINI,“ vysvetľuje Adrian  van Hooydonk, šéfdizajnér BMW Group, prístup k tomuto modelu. MINI je  už viac než 50 rokov synonymom maximálneho úžitku na minimum  priestoru. MINI Clubman Concept, ktorý je o 26 centimetrov dlhší a o  necelých 17 centimetrov širší než súčasný MINI Clubman, aplikuje tieto  ambície aj v pre značku novom segmente. Anders Warming, šéfdizajnér  MINI, k tomu vysvetľuje: „So štúdiou MINI Clubman Concept  predstavujeme vozidlo s priestorom, štýlom a eleganciou v segmente,  ktorý je zameraný predovšetkým na funkciu a úžitkové vlastnosti. Vďaka  dômyselným nápadom, emocionálneho dizajnu a sviežemu spojeniu farieb a  materiálov ponúka komplexný zážitok, ktorý zostáva v tomto segmente  stále jedinečným.“

Vrcholný, dynamický, elegantný – vonkajší dizajn.

MINI Clubman Concept je dokonca aj pri väčších vonkajších rozmeroch  okamžite identifikovateľný ako typické MINI. Predĺžené línie strechy  spoločne s charakteristickými dynamickými proporciami vozidiel MINI  dávajú zreteľne najavo veľkorysé rozmery úžitkového priestoru vo  vnútri vozidla. A siluete prepožičiavajú osobitú eleganciu umocnenú  ušľachtilým spracovaním plôch. Vďaka výraznému teplému červenému  odtieňu Berry Red vystupujú povrchy a tvary ešte viac do popredia.  Strecha upravená šedým metalickým lakom s odtieňom „Blade“ vytvára  elegantný kontrast s teplým červeným lakom telesa karosérie.

Klasické štylistické prvky automobilov MINI, medzi ktoré patrí   šesťuholníková maska chladiča, bočné okrasné mriežky, spodný čierny  ochranný pás po obvode karosérie a typické svetlomety, sú navrhnuté v  precíznom prepracovanom štýle. Moderná minimalistická interpretácia  týchto prvkov zapožičiava štúdii MINI Clubman Concept sofistikovanejší  a charizmatickejší vzhľad. Pri vonkajšom dizajne sú zdôraznené  aerodynamické prvky vrátane otvorov na vedenie vzduchu. Všetky otvory  a výduchy sú elegantne integrované do celkových tvarov. Jasne  definované podbehy kolies a strešný spojler umocňujú dynamický vzhľad  vozidla, čím zdôrazňujú celkový dojem športovej elegancie.

Typické MINI v každom detaile – predná časť.

Kruhové svetlomety, šesťuholníková maska chladiča a akoby zvrchu  nasadená strecha pri pohľade spredu jasne prezrádzajú príslušnosť  štúdie MINI Clubman Concept do rodiny MINI. Maska chladiča je  pozoruhodne prepracovaná do najmenších detailov a začleňuje do prednej   časti nárazník, ktorý má čierne chromovanú povrchovú úpravu dodávajúca  tomuto funkčnému prvku nádych exkluzívneho štýlu. Prepracované  detaily, ako je trojrozmerná štruktúra chrómovaných rebier vo vnútri  masky chladiča, ďalej vylepšujú vzhľad predku. Vysokú úroveň kvality   štúdie MINI Clubman Concept dokazuje rovnako dômyselné tvarovanie  povrchu plôch. Jemné hrany dodávajú veľkorysým plochám precíznosť a charakter.

Naspodu prednej časti sa nachádza neprerušovaný otvor na prívod  vzduchu, ktorý zdôrazňuje šírku štúdie MINI Clubman Concept, a  prispieva tak k dojmu stability. Jemne zdobená chrómovaná mriežka budí  dojem, že sa vznáša vo vnútri otvoru na prívod vzduchu, čím tento športový detail získava nádych exkluzívneho pôvabu. Na vonkajších  okrajoch predného nárazníka sú umiestnené tzv. vzduchové clony –   aerodynamické prvky, ktoré optimalizujú prúdenie vzduchu okolo  predných kolies. Tieto prvky dynamicky ohraničujú spodok prednej časti.

Veľkorysý priestor s charakteristickou dynamikou – profil.

Profil štúdie MINI Clubman Concept je minimalizovaný na to  najnutnejšie a okamžite vyjadruje jej kvality: dlhý rázvor, vzpriamené  okná a krátke previsy, to všetko odráža charakteristickú agilitu  vozidiel MINI. Dlhé línie strechy a typický dvojpriestorový dizajn  zároveň jasné naznačujú vysokú úroveň funkčnosti vozidla a poukazujú  na jeho veľkorysý úžitkový priestor. Štvorica dverí pritom reflektuje  zväčšené vonkajšie rozmery a vyššiu úroveň praktickosti. Profil  vozidla predlžujú veľké plochy, kým jemne tvarovaný povrch a precízne  línie zároveň dodávajú siluete nízky a dynamický dojem. Tri chrómované  prvky dodávajú bočnému profilu dojem exkluzivity s modernou  zdržanlivosťou. Bočná okrasná mriežka siaha až k jemne tvarovanej päte  vonkajšieho spätného zrkadla a smerovým svetlám v natiahnutom prvku,  ktorého tvar sa opakuje na dvoch elektronicky ovládaných kľučkách  dverí. Tie splývajú s okolitým povrchom a vytvárajú líniu smerom k  zadnej časti, na ktorú nadväzujú zadné kľučky dverí. Nad týmito  prvkami po obvode vozidla prebieha chrómovaná línia, ktorá oddeľuje  teleso karosérie od presklenej plochy kabíny a strechy v  charakteristickom štýle MINI. Tento ozdobný prvok obklopuje celý  priestor pre pasažierov a zdôrazňuje tak typický vonkajší vzhľad  vozidla značky MINI. Pri pohľad z boku vynikajú 19“ kolesá z ľahkej  zliatiny v dvojfarebnej povrchovej úprave v odtieňoch „čierny chrómom“   a „chróm“. Prepracovaná viaclúčová konštrukcia kolies s leštenými  ozdobnými prvkami vyžaruje mimoriadnu dynamiku.

MINI_Clubman_Concept-obr.8b

 

Aerodynamické detaily pre optimálne vedenie vzduchu.

MINI Clubman Concept je prvé vozidlo MINI vybavené tzv. vzduchovými  prieduchmi na bokoch. Vzduchové prieduchy pripomínajú štylistický  motív vzduchových clôn v prednom nárazníku a dynamicky zasahujú do  susediaceho spodného čierneho ochranného pásu, ktorý sa klenie okolo  podbehu predného kolesa. Prepracovaný dvojitý strešný spojler vzadu  najlepšie vynikne pri pohľade zhora. Tretie brzdové svetlo je  integrované medzi dve prítlačné plochy strešného spojleru v štýle  formule 1. Celou dĺžkou strechy prechádzajú dva pozdĺžne pásy  akrylátového skla, ktoré pripomínajú pruhy na závodných vozidlách. V  spojení so strešným spojlerom to znamená, že osobitý dynamický štýl,  typický pre vozidlá MINI, je u štúdie MINI Clubman Concept aplikovaný  taktiež z vtáčej perspektívy.

Typický MINI Clubman: delené dvere na jednoduchšie nakladanie – zadná časť.

MINI Clubman Concept zanecháva pri pohľade zozadu široký a atletický  dojem. Z vozidiel MINI známe striedanie rôznych vrstiev dodáva tomuto  automobilu pri pohľade zozadu veľmi stabilní postoj so svalnato  tvarovanými lemami podbehov kolies. Najnápadnejším prvkom na zadnej  strane sú charakteristické delené zadné dvere. Typický neprerušovaný  rám dverí už nie je vyrobený z plechu. Tvarové riešenie dverí  zasadzuje celú zadnú časť do pomyselného, iba naznačeného rámu. Toto  novo spracované štylistické riešenie dodáva celej zadnej časti  minimalistický moderný vzhľad.

Horizontálne umiestnené zadné svetlomety sú veľmi detailne  spracované. Svojím tvarom zdôrazňujú široký postoj vozidla a dynamický  charakter zadnej časti. Vybrané chrómované ozdobné prvky, ako je nápis   „Clubman“ a emblém MINI na ľavých dverách a kľučkách dverí, patria  medzi špecifické detaily, ktoré umocňujú vysokú kvalitu štúdie MINI  Clubman Concept.

Podobne ako vpredu, aj spodok zadnej časti je ukončený aerodynamicky  optimalizovaným nárazníkom. Praktickým detailom zadného nárazníku je  funkcia inteligentného otvárania. Senzor pod nárazníkom umožňuje  otvoriť dvere batožinového priestoru pohybom nohy, ak používateľ nemá  voľnú ruku.

Interpretácia exkluzivity a funkčnosti v modernom štýle –  dizajn interiéru.

Spoločne s exteriérom povyrástol aj interiér štúdie MINI Clubman  Concept. Štvordverové MINI Clubman Concept s piatimi plnohodnotnými  sedadlami ponúka veľký priestor na kratochvíle aktívneho životného štýlu. Základným štylistickým motívom interiéru je charakteristická  elipsa. Jej precízne a kontúrované tvary sú ešte prepracovanejšie a  zreteľne prezradzujú jej pôvod. Interakcia medzi niekoľkými úrovňami a  povrchmi okolo elíps dodáva interiéru atmosféru ľahkosti a priestoru.

Zvláštnu zmienku si zaslúžia neobvyklé materiály. Exkluzívnu  atmosféru a expresívny výraz dodáva interiéru nubuková koža v  bledomodrom odtieni Sky Blue, lakovaná koža v sýte červenom odtieni  Berry Red a čierna mäkká koža Nappa. Patina na luxusných ozdobných  prvkoch so striebornou povrchovou úpravou u nich vytvára dojem dôverne  známych, pravidelne používaných predmetov. Ozdobné pruhy moderného  lipového a jaseňového dreva sú zdrojom sviežej a modernej elegancie.  Atraktívny protipól klasických hodnôt v podobe dreva, kože a  striebornej farby tvoria dve veľmi expresívne tkaniny Tweed Grey a  Black Twill. Táto kombinácia vytvára dôverne známe prostredie  interiéru vozidla MINI. Drobné detaily, ako sú tlačidlá s vyrytou  vlajkou Veľkej Británie na sedadlách a na stredovej konzole,  kontrastné stehovanie, lemovanie či červené kontrastné plochy na  slnečných clonách, ktoré sa objavia až po sklopení clony, dospelý  charakter štúdie MINI Clubman Concept prekvapivo oživujú.

Špičková prepracovanosť a charakter – prístrojová doska.

Najvýraznejším prvkom interiéru štúdie MINI Clubman Concept je kožou  potiahnutá prístrojová doska. Čierna horná časť prístrojovej dosky  vyvoláva dojem, že sa vznáša nad ohraničením z modrého ozdobného dreva  lipy a jaseňa s pruhom v porcelánovo bielom odtieni. Nepriame  osvetlenie medzery tento dojem ešte posilňuje a dodáva priestoru nad  vodičom a spolujazdcom extrémne luxusnú atmosféru. Lineárne výduchy  ventilačnej sústavy disponujú striebristými rámčekmi s patinou. Medzi  nimi sa nachádza čierna chrómovaná plocha, ktorú je možné v prípade  potreby podsvietiť, aby vodičovi aj spolujazdcovi vpredu poskytla  dodatočné informácie. Kosoštvorcový vzor „Faded Diamonds“ dodáva   čierne chromovanému povrchu mimoriadne kvalitnú štruktúru. Spodná časť   prístrojovej dosky je potiahnutá lakovanou kožou v červenom odtieni  Berry Red, ktorý vytvára extrovertný a zároveň sofistikovaný kontrast  so zdržanlivejším dizajnom hornej časti.

Viacvrstvový a ľahký – dizajn dverí.

Po novom interpretovaná elipsa na bokoch dynamicky prechádza naprieč   oboma výplňami dverí, čím vytvára vizuálne spojenie medzi prednou a  zadnou časťou interiéru. Opierky lakťov potiahnuté modrou nubukovou  kožou sa vo výplniach dverí akoby vznášajú, kým za nimi sa nachádzajú  praktické úložné schránky. Ozdobné povrchy vo dverách sú nepriamo  osvetlené, čím zdôrazňujú príťažlivú modernú atmosféru. Spätné zrkadlo  a čalúnenie stropu ustupujú zdržanlivo do pozadia vďaka použitiu veľmi  kvalitnej tkaniny Tweed Grey s bodkovaným vzorom v svetlých a tmavých  farbách, kým kvalitná väzba tkaniny Black Twill s klasickým čiernobielym kontrastom na podlahe a rohožiach je stelesnením elegancie.

Priestorový koncept zadnej časti interiéru je zavŕšený dômyselnými  odkladacím priestormi v delených dverách a pod dvojitou podlahou  batožinového priestoru. Odkladacie priehradky do dverách sú nádherne  ozdobené nubukovou kožou v hodvábne bielom odtieni Silk White.  Priehradky sú umiestnené v jednoduchom dosahu a umožňujú optimálne  využívanie batožinového priestoru. Dvojitá podlaha v batožinovom  priestore poskytuje dodatočný úložný priestor.

Inteligentné ovládacie prvky.

Zobrazovacia plocha na stredovej konzole (160 x 150 mm) sa  sprístupňuje vybranému obsahu alebo jazdnej situácii. Trom   „inteligentným“ kĺbovým spínačom sa priradzujú príslušné obsahy v  závislosti od vybranej výbavy alebo jazdných funkcií. Okrem toho je  týmto prepínačom možné priradiť konkrétne funkcie podľa preferencií  vodiča. Spínače sú navrhnuté tak, aby hmatový dojem umožňoval ovládať   rôzne funkcie dotykom aj za jazdy, bez odvrátenia zraku od diania na  ceste. MINI Clubman Concept má v tomto ohľade klasické ovládacie  prvky, ktorú sú súčasťou MINI už 55 rokov a neustále sa vyvíjajú.

 

Zdroj: BMW Slovakia Group

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne