5.6 C
Bratislava
sobota, 27. apríla 2024

Ukrajinské vládne inštitúcie i sociálne siete sú terčom počítačových útokov

Najčítanejšie

Ukrajinská tlačová agentúra Ukrinform i webové stránky ďalších štátnych inštitúcií sa v uplynulých dňoch, po vypuknutí krízy na Krymskom polostrove, stali terčom opakovaných počítačových útokov, informoval včera v Kyjeve tajomník ukrajinskej Národnej rady bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Parubij.

Ukrajinské úrady minulý týždeň informovali, že počítačový útok bol spáchaný aj na celý telekomunikačný systém, pričom vyslovili podozrenie, že sa tak stalo pomocou vybavenia nainštalovaného na Rusmi kontrolovanom Kryme, ktorým bolo možné odpočúvať mobilné telefóny členov parlamentu.

Ako pripomína agentúra Reuters, po tom, ako ruské jednotky pred týždňom na Kryme zablokovali letiská a kľúčovú infraštruktúru, došlo na polostrove čiastočne k znefunkčneniu internetovej a mobilnej siete.

Ukrajinská vláda nariadila jednotlivým ministerstvám, aby prijali naliehavé opatrenia s cieľom zabrániť zopakovaniu počítačových útokov na vládne webové stránky, a prokuratúru požiadala prešetriť incidenty a potrestať vinníkov, uviedol dnes tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Parubij.

Terčom útokov boli aj ukrajinské sociálne siete, na ktoré hackeri rozmiestňovali proruské propagandistické vyhlásenia. Vedenie SNBO neuviedlo, kto je za počítačovými útokmi, informuje Reuters.

Agentúra Ukrinform pripomenula, že k podobnej situácii došlo aj v roku 2008, v čase konfliktu medzi Gruzínskom a Ruskom, keď boli gruzínske webové stránky a servery opakované vystavené masívnym počítačovým útokom. Gruzínska vláda z útokov obvinila Rusko, Kremeľ to však poprel.

 

Zdroj: TASR, masmediálne.info

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne