2.8 C
Bratislava
piatok, 26. apríla 2024

Ruský spravodajský server Lenta.ru vymenil šéfredaktorku, zrejme kvôli Ukrajine

Najčítanejšie

Šéfredaktorku jedného z najpopulárnejších ruských spravodajských internetových serverov Lenta.ru, ktorý je považovaný za nezávislý, nečakane odvolali. Toto rozhodnutie vyvolalo pobúrenie v novinárskych kruhoch, podľa ktorých ide o ďalší klinec do rakve slobody tlače v Ruskej federácii.

Kolegovia bývalej šéfredaktorky jej vyjadrili účasť tak, že „vyvesili“ čiernu profilovú fotografiu na stránke fanúšikov Lenta.ru na sociálnych sieťach  facebook twitter.

Galina Timčenková musela údajne opustiť post šéfredaktorky, pretože pripravila rozhovor s kyjevským lídrom extrémistického Pravého sektoru.

Majiteľ materskej spoločnosti portálu Afisa-Rambler-SUP Alexander Mamut informoval dnes o zmene na čele redakcie s tým, že Timčenková rezignovala.

Podľa The Moscow Times však  Lenta.ru  zverejnil okamžite vyhlásenie o tom, že bývalú šéfredaktorku prinútili k odchodu.

Nástupcom Timčenkovej sa s okamžitou platnosťou stal Alexej Goreslavskij, bývalý šéf prokremeľského spravodajského portálu Vzgljad.ru.

Jeho vymenovanie Alexander Mamut nijako nezdôvodnil, čo generálneho riaditeľa serveru šokovalo a redaktorov viedlo k prijatiu stanoviska, v ktorom hovoria o otvorenom politickom nátlaku. Podľa ich názoru to predstavuje porušenie tlačového zákona.

Novinári upozorňujú na dramatické zúženie priestoru slobody tlače v Ruskej federácii v uplynulých rokoch, na riadenie niektorých médií priamo z Kremľa alebo prostredníctvom kurátorov či redaktorov, ktorí sa boja o pracovné miesto. Spolupracovníci Lenta.ru sa neobávajú, že by nemali kde pracovať, ale boja sa, že ich čitatelia nebudú mať čo čítať.

Štátna spravodajská televízia Rossija 24 informovala, že ruský dozorový orgán už skôr upozornil spomínaný server na „šírenie extrémistických materiálov“. Galina Timčenková vtedy v reakcii uviedla, že môže ísť iba o narážku na link, vedúci k rozhovoru s lídrom Pravého sektoru Dmytrom Jarošom, ktorý preto odstránili z portálu.

V pondelok však Lenta.ru zverejnila rozhovor s lídrom Pravého sektoru z Kyjeva Andrijom Tarasenkom, v ktorom padla aj zmienka o Jarošových vyhláseniach.

Súd v Moskve schválil dnes žiadosť ruských vyšetrovateľov o zatknutie lídra ukrajinskej ultrapravicovej polovojenskej skupiny Pravý sektor Dmytra Jaroša.

Jaroš, ktorého už skôr Moskva zaradila na medzinárodný zoznam hľadaných osôb, je obvinený na základe článku 205.2 ruského trestného zákonníka, týkajúceho sa verejnej výzvy na teroristické aktivity a extrémizmus s využitím hromadných oznamovacích prostriedkov.

 

Zdroj: TASR, Lenta.ru, masmediálne.info

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne