12.4 C
Bratislava
nedeľa, 28. apríla 2024

Jiří Vítek: Dáme Vášmu štýlu vášeň

Najčítanejšie

Vasi architekti-VA2013
Ing. arch. Ing. Jiří Vítek a Ing. Jiří Železný – Vaši architekti

Dnes si predstavíme architektonický ateliér s veľavravným názvom Vaši architekti , ktorý ide s dobou a vytvára bývanie na mieru, podľa individuálnych predstáv každého klienta.

Ateliér Vaši architekti si založili hneď po úspešnom zakončení štúdia na fakulte architektúry v Brne v roku 2009 – Ing. arch. Ing. Jiří Vítek s kolegom zo stavebnej fakulty Ing. Jiřím Železným. Spolupracuje s nimi aj talentovaný modelár Bc. Albert Novák a pre väčšie zákazky rozširujú tím flexibilne o ďalších spolupracovníkov.

O rozhovor som požiadal tvorcu kreatívnych myšlienok a riešení, zakladateľa ateliéru – architekta pána Jiřího Víteka – on pozvanie prijal a vznikol tak zaujímavý rozhovor, ktorý Vám teraz prinášam.

Pán Vítek, prečo ste si vybrali architektúru za profesijný smer? Čo tomuto rozhodnutiu predchádzalo?

Architektúra si vyberie Vás. V detstve som neustále robil modely domov a pochádzam zo Žďáru nad Sázavou, kde je Santiniho Zelená Hora, neuveriteľne silná a inovatívna stavba, ktorá je súčasťou dedičstva UNESCO.

Študoval som stavebnú priemyslovku so zameraním na rekonštrukcie budov, kde som sa po prvý krát stretol so secesiou a Gaudím. Bavilo ma robiť domy inak. Cesta na architektúru viedla cez stavebnú fakultu, krok za krokom. Teraz študujem vo Viedni na Angewante v štúdiu Zahy Hadid.

Navrhujete domy rôznych štýlov. Čo Vás k tomu vedie? Nie je to riziko, že ich obyvatelia neprijmú za svoje? Alebo Vaše návrhy vychádzajú z predstáv konkrétneho zákazníka a sú mu tak ušité doslova na mieru?

My sa v ateliéri neuzatvárame do jednotného štýlu, ani nechceme robiť jeden štýl. Každý dom je iný, pretože je odpoveďou na inú otázku.

Niektoré domy čo sme postavili sú presne šité na mieru pozemku a klienta. Tým vzniká to špecifikum.

Ďalšie projekty sú prototypové, kde sa zaoberáme napríklad efektívnejšou organizáciou priestoru a vymedzenia súkromného a verejného priestoru, alebo interakciou pravidelného jadra a voľnej krivky obvodového plášťa,  takto získavame široký repertoár z ktorého môžeme uspokojiť potreby akéhokoľvek klienta. Pri rekonštrukciách sme zas veľmi precízny, aby sme tomu dali – len čo je treba a nezatemnili historickú líniu a príbeh domu.

Každým projektom sa vyvíja istá cesta ako k návrhom pristupujeme, ale dôležitá je vždy pre nás otvorenosť prístupu.

Pred koľkými rokmi ste nakreslili svoj prvý realizovaný dom? A ako by ste ho niekoľkými slovami opísali?

Úplne prvý dom vznikol pred 10-timi rokmi. Dom je so sedlovou strechou pretože je v chránenej krajinnej oblasti/CHKO, ako jediný reaguje na urbanistickú situáciu, pretože stojí v zákrute a tak sa láme do otvoreného písmena V.

Bolo tam veľa obmedzení z CHKO, nemohli sme napríklad urobiť väčšie presklené plochy, všetky okná sú tak takmer rovnaké, iba do ulice sú máličko nižšie.

Priestorovo je ten dom veľmi bohatý, je tam veľká vstupná hala s galériou, pracovňa z ktorej vnútorným oknom vidíte do kuchyne. I napriek tomu, že ten dom je vo vnútri priestorný, z vonku vyzerá vďaka zalomeniu malý, nikdy ho totiž z vonku nevidíte celý. Zaujímavosťou je, že sme minulý rok k tomuto domu navrhovali aj prístavbu so saunou a vínnou pivnicou a je tam krásne vidieť ten posun v myslení a vývoji.

Aká je Vaša vízia smerovania ateliéru?

V našich projektoch vždy sledujeme dve hlavné línie. Prvá je spojená s konkrétnymi projektmi a ich realizáciami. S klientmi hľadáme jasné a presvedčivé riešenia založené na jednoduchosti a zmysluplnosti konceptu.

Druhá línia je výskum, teória a koncepty, ktoré uplatňujeme v súťažných projektoch a projektoch bez konkrétneho zadania klienta. Stále tak môžeme pracovať na rôznych témach a zadaniach v ktorých máme súbor prototypov a riešení, ktoré následne uplatňujeme v praxi.

Predstavíte nám niektorý z Vašich projektov bližšie?

Upútal Vás – náš projekt Vila F01 – tak tento si bližšie predstavíme:

Dom je založený na koncepte vymedzenia vnútorného priestoru úžitkovým jadrom a voľnou exteriérovou stenou. Hlavný obytný priestor je prelomený presklenou stenou so zaobleným stredným dielom.

V gradiente priestoru je umiestnený krb, v zadnej časti priestoru je vsunutá kuchynská linka. Stredný trakt je určený pre technické zázemie a šatňu s toaletou. Izby sú prístupné cez samostatné šatne, ktoré sú prepojené s hlavnou kúpeľňou.

Hlavná línia vonkajšej steny je v tomto prípade rovná so zaoblením. Dom je prednostne navrhnutý pre rodinu s jedným až dvoma deťmi, či pre rodičov s už odrastenými potomkami, ktorí si chcú užiť príjemné bývanie.

Kúrenie je zaistené tepelným čerpadlom. Počet osôb: 2–4. Obytné miestnosti: 3. Úžitková plocha: 155.1 m². Obytná plocha: 96.0 m². Zastavaná plocha: 190.5 m². Obstavaný priestor: 790 m³. Orientácia vstupu: J, Z. Predpokladaná spotreba energie: 45 kWh (m² – rok)

Vasi architekti-f01-3Vasi architekti-f01-2Vasi architekti-F01-1

Ktorý z Vašich realizovaných projektov si najviac vážite? A prečo?

Vážim si všetky projekty a je ťažké vyzdvihnúť jeden. Každý má v sebe svoj príbeh a miesto, svojho klienta, svoje dobrodružstvo.

Asi najviac emócii pre mňa znamenal nerealizovaný projekt Pavilónu P na Brnianskom výstavisku, kde síce môj návrh bol vybratý vo vyhlásenej súťaži, ale pri procese navrhovania, už pri odovzdávaní dokumentácie pre stavebné povolenie došlo k zásahu z vonku a náš projekt skončil.

Pritom by to bol naozaj krásny dom s inovatívnou fasádou a priestorovým riešením. Nakoniec bol zrealizovaný celkom banálny projekt, ktorý výstavisku nepriniesol nič nové, okrem funkcie.

A to by som rád zdôraznil, že u nás v ateliéri nepovažujeme funkciu za to hlavné kritérium, funkčné to musí byť vždy, ale dobrá architektúra musí niesť aj emočnú stránku veci a musí byť krásna.

Čo nové plánujete vo Vašom ateliéri v roku 2013?

Práve sme sa presťahovali do továrenských priestorov Brnianskej Vlněny, je to veľmi inšpirujúce miesto. Máme v pláne rozpracovať koncept parametrickej drevostavby, kde môžeme vďaka minimálnej ploche a optimalizácii stavebných prvkov dosiahnuť lepšej ceny realizácie a hlavne rýchlu montáž. Máme rozpracovaný koncept pre individuálne bývanie, kde by sme chceli zlepšiť situáciu v suburbiách a snáď na to nájdeme vhodných developerov.

Určite sa tiež podarí dotiahnuť rozostavané domy a kolaudovať ich a dúfam, že nájdeme vhodného klienta na koncept Vily F02, ktorý je vo vývoji a aj pre vilu A2Pir2. (Poznámka redakcie masmediálne.info: Tieto projekty si určite predstavíme nabudúce)

Ako relaxujete po práci? Čo máte rád?

 

hudba ,maľba a jóga

Je nejaký kontakt na ktorom Vás môžu naši čitatelia zastihnúť?

Email : jiri.vitek@vasiarchitekti.cz
tel. 604 146 150
Areál Vlněna, sektor2, dv.č.5, Přízova, Brno 60201


Ďakujem za rozhovor.

Marián Luha

– rozhovor vznikol v auguste 2013

 

 

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

Aktuálne