18.2 C
Bratislava
nedeľa, 5. mája 2024

Generálna prokuratúra sa pre sťažnosť rádií na kvóty pre slovenskú hudbu obráti na Ústavný súd (aktualizované)

Najčítanejšie

Podľa niektorých vysielateľov novelizovaný zákon o vysielaní a retransmisii určujúci kvóty pre slovenskú hudbu zasiahol do slobodného podnikania rádií na Slovensku. Zákon podľa Fun rádia „súkromnému sektoru vnucuje verejnú službu a rádiá obmedzuje v slobode podnikania“ a porušuje Ústavu SR. Rádiá sa obrátili so sťažnosťou na Generálnu prokuratúru, tá uznala ich podnet ako opodstatnený a posunula ho ďalej na Ústavný súd.

Podnet generálnemu prokurátorovi podala Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS), ktorej predsedom je generálny riaditeľ Fun rádia Patrik Ziman.

„Fun rádio považovalo znenie novely zákona o vysielaní a retransmisii už od začiatku za nešťastné. Negatívne sa dotýka ochrany vlastníctva, slobody podnikania i základných práv a slobôd. Sprevádza ho jeho nejasná až zavádzajúca interpretácia, napr. pri povinných kvótach slovenskej hudby, otázne udeľovanie výnimiek z kvót a pod. Zákon jednoducho nie je dobre koncipovaný a prokuratúra nám teraz dala za pravdu,“ reagoval na právne kroky ohľadom Zákona o vysielaní a retransmisii Patrik Ziman, generálny riaditeľ Fun rádia.

„Rozhodnutie GP vnímame ako mimoriadne pozitívnu správu, keďže potvrdzuje naše výhrady a presvedčenie, ktoré komunikujeme od začiatku, a síce, že podľa nášho názoru toto ustanovenie vykazuje veľmi jednoznačné prvky protiústavnosti. V Rádiu Expres veríme, že žiadne opatrenie, akokoľvek páčivé alebo populárne u verejnosti, by nemalo ísť proti Ústave SR, a že politické ciele a potreby, akokoľvek dobre myslené, nemôžu stáť nad Ústavou SR,“ povedal Ivan Antala, generálny riaditeľ Rádia Expres a viceprezident ANRTS pre rádiá.

„Zároveň je to pre nás veľmi silná podpora v našom pevnom presvedčení a boji proti samotnému princípu kvót, ktoré považujeme v slobodnom trhovom prostredí za absolútne neprijateľné, a s ktorými sa nikdy nezmierime a nikdy boj proti nim nevzdáme, keďže ide o samotnú podstatu našej existencie založenej na slobodnej súťaži, v ktorej nie je žiadny z účastníkov umelo zvýhodňovaný na úkor ostatných,“ dodal Antala.

Ku kvótam sa vyjadril i Jaro Kurpel: „Nepríde mi to ako dobrý nápad. Poslucháč sa sám rozhoduje, čo počúvať chce a čo nie. Ak mu rádio bude podstúvať niečo, čo ho nebaví, ľahko sa môže stať, že preladí na inú stanicu, alebo si na internete dohľadá to, čo sa mu páči. A to nie je dobré pre žiadne rádio. Či už súkromné, alebo štátne,“ povedal pre Masmediálne.info bývalý moderátor rádia Viva Metropol Jaro „Okraj“ Kurpel.

„Uvedený zákon odporuje pravidlám EÚ o hospodárskej súťaži, keďže zasahuje do nášho podnikania, deformuje rádiový trh a navyše špecifickými výnimkami (napr. o povinnosti dodržiavať „pravidlo o novej hudbe“) nastavuje rôzne pravidlá pre rôzne subjekty, “ povedal programový riaditeľ Fun rádia Rastislav Dutka.

„Ak bude zákon prikazovať, koľko slovenskej hudby má Fun rádio hrať, ekonomicky ho to poškodí, keďže kvalitnej domácej hudobnej tvorby, zodpovedajúcej formátu rádia a nastaveným kvótam, je nedostatok. Sme nútení hrať aj skladby, ktoré by sme za iných okolností nezaradili do playlistu,“ dodal Dutka.  

„Nevidíme ani zmysel v základnom cieli, ktorý je prezentovaný, ako dôvod jeho ustanovenia – a to podporu slovenskej hudobnej tvorby. V dnešnej dobe, keď má každý veľmi jednoduchú možnosť dohľadať si obľúbenú hudbu na akejkoľvek platforme, nedonútite nikoho počúvať niečo, čo jednoducho nechce,“ povedal Dutka.  

„Generálny prokurátor zároveň podal návrh, aby Ústavný súd uznesením pozastavil účinnosť napadnutých ustanovení. Znamená to, že Ústavný súd môže bez zbytočného odkladu pozastaviť účinnosť týchto ustanovení až do rozhodnutia vo veci samej. Veríme, že Ústavný súd návrhu vyhovie a potvrdí sa tak, čo sme hovorili a hovoríme už dlhšie – zákon zasahuje do slobody podnikania na Slovensku,“ dodal Ziman.

V minulosti sa vyjadril ku kvótam i majiteľ Fun rádia Boris Kollár:

„To je katastrofa, na to mám taký názor, že to presadil Elán spolu s Ďurindom u pána premiéra a neviem čo zase mu sľúbili, možno že mu za to budú hrať na politických kortesačkách, alebo sa poznajú, ja neviem, možno to išlo cez pána Kaliňáka, fakt neviem, ale dostali sa na absolútne politické špičky a presadili si tieto kvóty. Viete, tým že nám ešte obmedzili, od dvanástej do šiestej (24:00-6:00 hod. ) to nesmieme vysielať, tá kvóta nie je nakoniec 25%, ale tá kvóta je nakoniec 33%! Problém je to v tom, že je to paušálne dané, teraz si predstavte že, my hráme hudbu pre mladých, niekto hrá oldies hudbu – tomu to nebude vadiť, lebo, ja „starý“ Elán hrať v rádiu nemôžem, preto lebo mi hráme posledných pár rokov, to znamená, že ja nemám ten kvalitný kontent, lebo Elán je kvalitný kontent, ale nie do môjho rádia. To môže ísť do Jemných melódií, to môže ísť do Slovenského rozhlasu, tí si to ani nevšimnú, pre tých to nie je problém. Predstavte si, že by som mal rádio Klasik, a vysielal by som len opery, alebo klasickú hudbu a teraz mi tam dajú, že musím dať 25% slovenskej hudby. Čo tam mám hrať stále Krútňavu?! Chápete ma? A keby som chcel naplniť literu zákona, tak každú tretiu operu budem musieť dať Krútňavu! To je proste šialené, to je padnuté na hlavu, to je všetko, to je môj názor, “ povedal Boris Kollár, v súčasnosti je už poslancom Národnej rady SR.

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne