15.5 C
Bratislava
sobota, 18. mája 2024

Odpoveďou Facebooku na boj s terorizmom je umelá inteligencia

Najčítanejšie

Sociálna sieť Facebook nedávno zverejnila vyhlásenie, v ktorom hovorí, že si určila záväzok, v rámci ktorého podnikne kroky, aby sa stala jej platforma nepriateľským miestom pre teroristov, čo má viesť k vylúčeniu používania a zneužívania tohto verejného komunikačného priestoru teroristami.

Postavenie sociálnej siete v boji proti terorizmu je dlhodobo pod tlakom verejnosti a nedávne teroristické útoky na území štátov Európskej únie túto situáciu ešte vyostrili. K situácii sa na blogu spoločnosti Facebook vyjadrila riaditeľka globálneho manažmentu politiky spoločnosti Facebook, Monika Bickert.

Pre spoločnosť Facebook je obrovskou výzvou bezpečnosť na jej sociálnej sieti, ktorú používajú takmer 2 miliardy ľudí z rôznych končín sveta, ktorí hovoria vo viac ako 80 rôznych jazykoch.

Aj v súčasnosti už Facebook robí rôzne opatrenia na zamedzenie tohto javu a v budúcnosti plánuje svoje úsilie proti aktivitám teroristov na sociálnej sieti zintenzívniť.

Najväčšou zbraňou v boji proti teroristickému obsahu na sociálnej sieti by mala byť umelá inteligencia. Množstvo príspevkov už dokážu na sociálnej sieti identifikovať aj sami, bez pomoci samotných užívateľov, no stále je tu obrovský potenciál na vylepšenie procesov.

Využívanie umelej inteligencie proti teroristickému obsahu sa začalo len nedávno a jej používanie sa neustále zlepšuje.

„V súčasnosti sa zameriavame na naše najnovšie techniky boja proti teroristickému obsahu o ISIS, Al-Káide a ich pobočkách a očakávame, že túto aktivitu rozšírime aj na ďalšie teroristické organizácie. Neustále aktualizujeme naše technické riešenia,“ uviedla Monika Bickert.

V aktivitách sociálnej siete pri identifikácii teroristického obsahu sa napríklad používa porovnávanie obrázkov, znamená to, že ak sa niekto pokúša nahrať obrázok s teroristickým motívom, systémy sociálnej siete zisťujú či sa obrázok nezhoduje s nejakým známym teroristickým videom alebo fotografiou.

Sociálna sieť v súčasnosti experimentuje s použitím umelej inteligencie aj pri odhaľovaní teroristického obsahu v rôznych jazykoch. Tento algoritmus je zatiaľ v štádiu učenia.

Okrem toho je v tomto boji veľmi nápomocná aj komunita sociálnej siete, ktorá spočíva v tom, že užívatelia nahlasujú a upozorňujú na takýto obsah.

V minulom roku Facebook rozšíril aj svoj tím špecialistov na terorizmus, momentálne je v spoločnosti viac ako 150 špecialistov, ktorí sú výlučne zameraní na terorizmus.

Títo ľudia pochádzajú z radov akademických odborníkov na boj proti terorizmu, bývalých prokurátorov, či odborníkov z agentúr na presadzovanie práva, analytikov a inžinierov.

Len v tomto špecializovanom tíme sa hovorí takmer 30 jazykmi. Facebook ma dokonca zriadení aj globálny tím, ktorý expresne reaguje na núdzové požiadavky zo strany orgánov činných v trestnom konaní.

Hoci sociálna sieť podniká veľa aktivít na zlepšenie tejto nepriaznivej situácie, neustále čelí obrovskej vlne kritiky. Na intenzívnejší, rýchlejší a efektívnejší boj s terorizmom upozorňujú najmä štáty ako Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia, ktoré sú permanentne pod tlakom hrozby teroristických útokov.

Tieto štáty kritizujú Facebook, že ich práca v tejto oblasti je nedostatočná a pokrok je pomalý. Nemecko dokonca zvažuje zaviesť zákon, podľa ktorého hrozia Facebooku vysoké pokuty za takéto pochybenia a zlyhanie.

Podľa vlád, vládnych agentúr a iných organizácií, ktorí sa aktivizujú vo verejnej oblasti, Facebook má dostatok prostriedkov, aby robil pre bezpečnosť na svojej platforme viac a rýchlejšie.

MediaHub.sk
MediaHub.sk
Mediahub.sk je mediálny portál, ktorý pôvodne vznikol v roku 2013 ako Masmediálne.info. Zaoberá sa masmediálnou a marketingovou komunikáciou. Jeho súčasťou do roku 2023 bol portál s televíznymi reklamami Spoty.mediahub.sk, ktorý vznikol v roku 2017. Portál Mediahub.sk sa začiatkom roku 2023 zlúčil s portálom BratislavskýVečerník.sk.

Ďalšie články

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Aktuálne